Nyheter

– Dropp vigselsretten

Sokneprest Gunnar Lindtveit mener det er direkte ødeleggende for kirken å beholde retten til å vie.

Debatten om Den norske kirke skal vie likekjønnede, bringer fram sterke følelser.

Mandag ble det kjent at Per Arne Dahl, biskop i Tunsberg, ikke vil vie lesbiske og homofile. Det fikk artist Bjørn Eidsvåg til å reagere kraftig.

– Ved kirkevalget i høst skulle det ha vært mulig å stemme ut biskopene som representerer de kalkede graver, skrev Eidsvåg på sin Facebook-profil etter at biskopen frontet sitt syn.

– Et sår

Dahl beskriver homodebatten, som har preget kirken i flere år, som «et åpent sår».

– Jeg ønsker å være tydelig om mitt syn på ekteskapet mellom mann og kvinne, men samtidig forsøke å bidra til et klima der vi viser hverandre respekt og verdighet, sa biskopen til Vårt Land tirsdag.

– Ødeleggende

Nå mener imidlertid Gunnar Lindtveit, sokneprest i Flekkerøy menighet i Vest-Agder, at tiden er overmoden for at Den norske kirke bør frasi seg vigselsretten.

– Jeg synes vigselsretten kirken­ har er negativ. Dette er ødeleggende, sier Lindtveit.

Han foreslår at ektepar inngår borgerlig vigsel og heller kommer til kirken i etterkant for forbønn. Men presten understreker at han ikke vil ta «kirkebryllupet fra folk».

– Jeg ønsker ikke å ta ritualet fra folk. Med kirkelig forbønn kan vi holde 99 prosent av ritualet slik det er i dag, men selve vigselen tar staten seg av.

Sett punktum

– Kan dette være løsningen på homodebatten i kirken?

– Teoretisk sett kan det være det, men det viser seg at dette handler mye om følelser, så jeg tror ikke jeg skal prøve å være spåmann.

– Hvorfor er det bra å frasi seg vigselsretten?

– Kirken skal i første rekke forkynne evangeliet. Ekteskapet er en sivil ordning, men når kirken også vier, kan mennesker få inntrykk av at det å være en kristen først og fremst handler om å holde lover og regler, sier Lindtveit og legger til:

– I lys av de samlivsetiske debattene­ vi har hatt i Vesten de siste 50 årene, skulle jeg ønske vi kunne sette et punktum for kirkelig vigsel. Ekteskapsspørsmålet er ikke et frelsesspørsmål.

LES OGSÅ: – Dette er vanskelig, sier Per Arne Dahl

– Dårlig løsning

Da det statlig nedsatte Stålsett-utvalget la frem sin rapport i 2013 om «en helhetlig tros- og livssynspolitikk», foreslo de å fjerne alle trossamfunns vigselsrett.

Leder av utvalget, Sturla Stålsett, var derimot ikke enig med flertallet i komiteen. I dag er han leder av organisasjonen Åpen Folkekirke som stiller lister ved kommende kirkevalg.

– De som på grunn av dette spørsmålet tar til orde for at kirken­ skal frasi seg vigselretten­, skyver de homofile foran seg og gjør de nok en gang til problemet, sier Stålsett og legger til:

– Når kirken fram til nå har ment at det er en god ting at mennesker skal få gifte seg i kirken, mener jeg det er en dårlig løsning og ikke særlig prinsipielt tenkt, at kirken skal frasi seg vigselretten for å unngå denne problemstillingen.

– Dilemma

Heller ikke styremedlem av Levende folkekirke, Rolf Kjøde, vil skrote kirkens 
vigselsrett.

– Når samfunnet har utstyrt seg med en lovgivning som anerkjenner likekjønnet ekteskap, er det viktig at kirken fortsatt har vigselsrett slik at de kan fortsette å løfte frem at ekteskapet er mellom­ mann og kvinne, sier Kjøde.

Han understreker at Levende folkekirke ikke har noe uttalt standpunkt i dette spørsmålet.

– Jeg har ikke noe ønske om at kirken skal gi fra seg vigselsretten, men ser at det er et spørsmål man må drøfte fremover. Samtidig som det ikke løser kirkens dilemma, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Sidespor

Atle Sommerfeldt er biskop i Borg. Han mener forslaget om å si fra seg vigselsretten er «et sidespor».

– Jeg tror ikke det vil løse noe. Det vil bidra til at kirken frasier seg en mulighet til å være med på å påvirke og samtale med mennesker om samliv, familie og hvordan en ordner ekteskapet, sier biskopen og tilfører:

– Det er en ørliten minoritet som inngår likekjønnede ekteskap, og denne ørlille minoriteten­ må kirken vise at de anerkjenner, sier Sommerfeldt.

LES DEBATT: – Skjerp deg, Per Arne Dahl!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter