Nyheter

Drøm om å bli valgjoker

ANALYSE: Miljøpartiet kan vokse seg stor igjen og bli et grønt, mektig utpresserparti. Motsatsen er å floppe helt.

Vårt Land tar sjekken av hvert parti: Hvordan kan de få regjeringsmakt – eller makt over en regjering etter valget?

Egentlig er situasjonen ganske bedrøvelig for Miljøpartiet De Grønne (MDG) få måneder før valget. Partiet ligger på samme nivå som ved forrige stortingsvalg – 2,7 prosent. Det er langt unna sperregrensen – og i skarp kontrast til langsiktige ambisjoner om over 10 prosent.

Enmannsgruppen på Stortinget har gitt oppmerksomhet, men ikke noe løft. De fem prosentene fra fylkestingsvalget i 2015 har smuldret opp. «Bilstøy» fra grønne byråder i Oslo-politikken kan ha skremt velgere.

LES MER: MDG spisser verdipolitikken 

LES OGSÅ: Frp refser MDG-politiker

«Mot resten»

Men MDG er såpass godt organisert og kan gjenvinne vekstformelen «oss – mot resten». Målet er at valgkampen skal løfte dem. Her er mulige veier til makt:

•Regjeringsliv: Valghåpet for MDG er å bryte sperregrensen, vinne fem-seks utjevningsmandater og samtidig havne «på vippen». Da kan de avgjøre regjeringsmakten.

Ikke minst kan de ta del i den også. I 2015 havnet de i byregjering i Oslo med Ap og SV. MDG-ledelsen sier dette viser at de er i stand til å «ta makt, gjennomføre politikk, samarbeide og styre».

•Opposisjonsliv: MDG kan i praksis samarbeide med alle partier, bortsett fra Frp. Derfor kan også sentrum/Høyre være like spiselig som det samarbeidet MDG har inngått i Oslo. Men et borgerlig stortingsflertall uten Frp er akkurat nå en hallusinasjon.

Fortsatt er MDG et såpass ferskt parti – og programmet deres en så vilter bukett av politikk at mulige makkere helst ønsker dem utenfor en regjering. Men blir de vippeparti, kan de fort bli en utpresser fra utsiden. Og få miljøseire i bytte for sak-til-sak-støtte.

•Helt utenfor: Skrekkresultatet er om MDG ikke makter å forsvare det ene mandatet fra Oslo og faller helt ut av Stortinget. Da vil det være «rykk tilbake til start». Men i motsetning til i brettspillet er det ikke bare å starte på nytt. Skuffelsen kan kvele iver.

LES OGSÅ: KrFs velgere er blitt mer borgerlige

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter