Nyheter

Drøfter Sivs oljefond-nei

Norges Bank sier ja. Siv Jensen sier nei. Stortinget leter etter sitt svar på om Oljefondet får investere i infrastruktur som ikke er på børs.

– Mange har vært opptatt av dette spørsmålet, og vi snakker sammen for å finne gode løsninger, sier Svein Flåtten (H).

Han er saksordfører når Stortingets finanskomité skal ta stilling til forvaltningen av Oljefondet, deriblant om det skal åpnes for at fondet kan investere direkte i infrastruktur som veier og kraftproduksjon, ikke bare aksjer på børs.

Da finansminister Siv Jensen (Frp) la fram stortingsmeldingen om Oljefondet i april, sa hun nei. Hun advarte mot risiko for omdømmeproblemer hvis noe går galt.

Norges Bank har rådet departementet til å åpne for unoterte infrastrukturinvesteringer. Det samme har en ekspertgruppe regjeringen satte ned.

LES OGSÅ: – Departementet som sier nei, nei, nei

Ap støtter regjeringen

Alle partiene på Stortinget har tatt til orde for at fondet skal investere mer i fornybar energi og nye markeder. Organisasjoner som Kirkens Nødhjelp og Verdens naturfond (WWF) har vært pådrivere, og mener at unoterte infrastrukturinvesteringer kan gi Oljefondet god avkastning, spre risikoen og bidra til grønt skifte og dessuten vekst og arbeidsplasser i utviklingsland.

Arbeiderpartiet fremmet i 2014 et forslag om å utrede hvordan Oljefondet kan øke sine investeringer innen fornybar energi, inkludert infrastruktur. Nå sier Torstein Tvedt Solberg (Ap) at partiet støtter regjeringens linje.

– Vi er mest opptatt av at Stortinget krever en videre prosess. Vi diskuterer med regjeringspartiene en ekspertgruppe eller noen som jobber videre med løsninger. Det som er mest aktuelt å bore dypere i, er hvordan en går inn i infrastruktur og hvilke erfaringer andre fond har, for å tegne et mer konkret bilde av hva dette kan være — om det vil si mindre prosjekter i Afrika eller fibernett i Tyskland, sier Tvedt Solberg.

LES OGSÅ: – Regjeringen holder Oljefondet unna grønt skifte

Starte forsiktig

Hans Olav Syversen (KrF), leder for finanskomiteen, ønsker å åpne for at Oljefondet kan starte forsiktig med den type investeringer.

– KrF mener det er riktig. Det vil spre risiko og gi nye investeringsmuligheter som også kan fremme grønn energi og fornybar teknologi og infrastruktur, sier Syversen.

Han har gått gjennom Finansdepartementets motargumenter på nytt, og mener at det fortsatt er «flere plusser enn minuser» ved å åpne for investering i unotert infrastruktur.

– Arbeiderpartiet ønsker mer utredning. Hvordan ser du på det?

– Nå får vi se hvordan ulike partier lander, og så vil jeg tro at det i alle fall blir enighet om noe som ikke setter bom for dette. Men jeg har fortsatt et håp om at det kan bli et klarsignal, sier Syversen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Utredning på utredning

Nina Jensen, generalsekretær i WWF, synes det er underlig at regjeringen går for et nei og at Stortinget nøler.

– Det er fascinerende hvor glade politikerne våre er i utredninger på utredninger. Regjeringen har fått de faglige rådene den har bedt om, og rådene er krystallklare, sier hun.

– Finansdepartementet er redd for omdømmeproblemer?

– Med enhver form for investeringer er det en viss risiko. Vi har snakket med investorer over hele verden på dette punktet, som sier at det er ingen grunn til at denne type investeringer står i særklasse. Risikoen vil være del av Norges Banks oppgave å vurdere, sier Jensen i WWF.

Hun viser til at avisen Financial Times kaller investeringer i unotert infrastruktur en «nobrainer» — et enkelt valg, og at Oljefondet kan havne bakpå hvis det ikke får muligheten.

– Oljefondet kan bidra til å utvikle dette markedet raskere. Nå må Norges Bank får et tydelig mandat på dette, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter