Nyheter

Driver hemmelige skoler i Syria

Den syriske aktivistgruppen Kesh Malek underviser 3.000 barn i de opprørskontrollerte 
delene av Aleppo i Syria. Elevene får ikke leke ute i friminuttene i frykt for tønnebombe-angrep.

– En av lærerne spurte meg hvorfor vi underviser barn som kommer til å dø i neste uke, forteller daglig leder i Kesh Malek, Marcell Shehwaro, i et intervju med Reuters i London.

Før krigen startet var Aleppo Syrias største by. Nå bombes den kraftig i syriske og russiske luftangrep, som følge av at presi­- dent Bashar al-Assad prøver å gjenvinne makten over de opprørskontrollerte områdene.

Sammen med 110 lærere under­viser Shehwaro tusenvis av barn i den krigsherjede byen. Hun kjemper for at en ny generasjon skal få en framtid i det hun håper blir et demokratisk Syria.

LES OGSÅ: EU sier IS begår folkemord mot kristne

Undervisning i kjellere

Kesh Malek etablerte skoler i Aleppo allerede i 2011, først offisielle, deretter provisoriske og hemmelige etter at 23 skolebarn døde i et bombeangrep gjennomført av den syriske hæren i 2014.

Shehwaro forteller at de for­søker å undervise barn i kjellere i lave hus, fordi de høye bygningene rundt er enklere mål for angriperne.

– Noen ganger skammer man seg, fordi man velger steder der andre kommer til å bli bombet og du selv er beskyttet. Husene deres er beskyttelsen din, forklarer hun.

Barna får ikke leke ute, i frykt for at skolene skal bli mål for nye angrep. I stedet for sport og 
aktiviteter utendørs, brukes ­friminuttene til å tegne og ha dukketeater innendørs.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Traumatiserte

Etter at gruppens arbeid ble kjent har utenlandske givere bidratt til å finansiere skolene, men bidragene er svært uforutsigbare og lærerne får ikke alltid lønn for arbeidet de gjør.

En annen utfordring er at 80 prosent av lærerne ikke har relevant erfaring, fordi syriske kvinner stort sett læres opp til å lage mat og sy. Dessuten er både barn og voksne traumatiserte ­etter fem år med krig.

Da bombingen nylig ble intensivert valgte Kesh Malek å stenge de sju skolene gruppen driver i Aleppo. Men til tross for de brutale omstendighetene har ikke aktivistene mistet håpet.

– Denne generasjonen trenger å få en sjanse, sjansen til en ­utdanning, sier Shehwaro.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter