Nyheter

Drikker farlig mye

En av ti pasienter som blir lagt inn på sykehus har et høyt alkoholforbruk.

Desember er festmåneden i Norge. «Polåret» har tre salgstopper, påske, sommer – og jul; Vinmonopolets tall viser at mens nordmenn kjøper vel 6.000.000 liter øl, vin og brennevin i november, øker salgstallet til vel 10.000.000 liter i jule- og nyttårsmåneden.

Alkohol er det rusmiddelet som forårsaker flest helseskader. Det er i dag anslagsvis 90.000 storforbrukere av alkohol i Norge, forteller Legeforeningen, og opplyser at omfanget av helseskader forårsaket av alkohol, er minst fire ganger høyere enn for andre rusmidler. I tillegg er alkohol en risikofaktor ved rundt 60 vanlige sykdommer, og alkohol kan føre til risiko ved operasjon og forlenget liggetid ved sykdom.

LES MER Støre sier nei til alkohol

Takket nei

Nå har Helse-Sørøst gjort en kartlegging som avdekker omfanget av sykehuspasienter med høyt alkoholforbruk.

Fra februar til september i fjor ble utdypende spørsmål om alkoholforbruk stilt til pasienter som kom inn til akuttmottaket på Notodden sykehus. Helse Sør-Øst ønsket å teste ut nye måter for å tilby hjelp til pasienter som har et helseskadelig forbruk av alkohol.

Kartleggingen avdekker to forhold:

• 11 prosent av pasientene som blir lagt inn på somatisk avdeling har et høyt alkoholforbruk.

• Ingen av pasientene som hadde et helseskadelig alkoholforbruk takket ja til tilbud om å snakke med en ruskonsulent.

Den siste Rusmidler i Norge-rapporten fra Statens institutt for rusmiddelforskning forteller at det er psykisk lidelse og atferdsforstyrrelse av alkohol/akutt forgiftning og leverskade som utgjør flest alkoholrelaterte innleggelser på sykehus.

Rett tidspunkt

I evalueringen av kartleggingen på telemarks-sykehus ble det trukket en klar konklusjon: Spørsmål knyttet til alkoholvaner bør stilles til pasienter på sengepostene, og ikke ved innleggelse på akuttmottaket.

– Vår erfaring er at det ikke nytter å sette i gang en screening om alkoholforbruk mens pasienten er inne i akuttmottaket. Om det kommer inn et menneske med brukket bein, er det ikke riktig tidspunkt å stille mange spørsmål om alkoholvaner, mener seksjonsleder for akuttmottaket, Nina J.W. Pettersen.

LES MER Solberg: Idrett og alkohol passer ikke sammen

Stiller spørsmål

Sykehuset vil fortsette med å stille pasienter spørsmål om alkoholvaner, for de mener prosjektet har økt bevisstheten rundt hvilke helseplager høyt alkoholbruk kan føre med seg. Og det å stille spørsmål om alkoholforbruk kan sette i gang tanker hos pasienter som kan føre til at de tar opp drikkemønsteret sitt til vurdering. Men pasientene skal få spørreskjemaet på sengeposten.

Sjefen spanderer

Desember er også julebordssesong. Her tar mange arbeidsgivere på seg spanderbukser og lar de ansatte få rikelig med drikke på den årlige jobbfesten.

For mange blir det for mye. En fersk undersøkelse fra Ipsos MMI viser at en av fire nordmenn mener det blir for mye alkohol i jobbsammenheng. Av-og-til, som er en kampanjeorganisasjon for alkovett, etterlyser regelverk.

– Alle arbeidsplasser bør derfor ha et alkoholregelverk som sier hvor grensene går. Bedrifter som er bevisste på å skape en god kultur internt stiller klare krav til hva som er greit og ikke når det kommer til rusmidler. Det handler ikke at det aldri skal drikkes i tilknytning til jobb, men at arbeidstakerne vet hva som ikke tolereres, sier Randen.

Rammer barn

Mange barn rammes av foreldrenes høye alkoholkonsum. En kartlegging gjort av Folkehelseinstituttet forteller at 90.000 barn har minst en forelder som misbruker alkohol.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter