Nyheter

«Drev ut demoner» på norsk hotell

Dansk predikant utførte «demonutdrivelse» under et arrangement på et hotell i Sandnes. – Dette har ingenting med kristendom å gjøre, sier teologiprofessor.

Denne facebookvideoen fra Norge har blitt delt av mange: En ung kvinne sitter i et basseng med vann opp til brystet og brøler av all sin kraft. To menn, den ene av dem predikant Torben Søndergaard, står ved siden av henne og holder armene hennes med et fast grep. Kroppen hennes er spent. Øynene er knepet hardt igjen.

– Kom igjen! Forsvinn! roper Søndergaard kommanderende på engelsk med ansiktet sitt kliss inntil hennes. Den ene hånden hans trykker lett på kvinnens panne. Den andre rykker i armen hennes hver gang ordene gjentas.

Deretter stilner brølene og kvinnen siger sammen.

LES MER: Predikant: – Vi gjør bare som Jesus sier

LES OGSÅ: Psykolog advarer mot eksorsistfilm

– Blir satt fri

Scenen skal vise en kombinert «demonutdrivelse» og dåp fra Quality Hotel Residence i Sandnes i Rogaland. Første helgen i april leide hotellet ut sine lokaler til den danske predikanten Torben Søndergaard. Sammen med teamet hans fra organisasjonen The Last Reformation inviterte Søndergaard til arrangementet Kickstart.

Filmsnutten fra arrangementet har predikanten lagt ut på sin egen Facebook-side til sine nesten 30.000 følgere. Den er blitt delt over 450 ganger.

I neste kryssklipp kikker Søndergaard inn i kamera og fremstår som reporter dagen etter. I bakgrunnen ser man bassenget hvor nok en dåp foregår.

– Hei, folkens! Det er søndag og Kickstart er ferdig. Folk blir fortsatt døpt og satt fri. Liv blir forandret, og det er så vakkert, forteller han fra stedet. Deretter gjør han et intervju med kvinnen som satt i vannet. Hun forteller hvor fantastisk hun nå har det.

LES OGSÅ: – Ingen kan drive ut onde ånder

Som en tryllekunstner

Kickstart trakk 400 deltakere og 70 mennesker ble døpt. Tanken bak arrangementet var å gi deltakerne starthjelp til en livsstil hvor de kan helbrede syke, kaste ut demoner og forkynne evangeliet, ifølge Norge IDAG som var til stede.

– Dette var barske greier, er den første reaksjonen Lars Johan Danbolt etter å ha sett den omlag syv minutter lange videoen. Danbolt er professor ved Det teologiske menighetsfakultet og leder av Religionspsykologisk senter i Sykehuset Innlandet.

– Dette har lite med kristendom å gjøre, men er et show med sterke kvasi-religiøse innslag.

Liknende bilder fra Søndergaards virke finnes både fra California, Brasil og andre steder i verden på predikantens nett- og Facebook-side.

– Han reiser rundt og kjører et show med team av medarbeidere som tydeligvis mestrer denne regien godt. Med en sterk overbevisende regi er det mulig å oppnå nesten hva som helst. Folk er lette å manipulere, og folk kan oppleve alt mulig. At man bruker slike teknikker er ikke mer bevis på Guds nærvær enn et triks gjort av en hvilken som helst tryllekunstner, sier Danbolt.

Kan slite mange år senere

– Hvorfor tenker en del at «mirakler» som dette er en del av kristenlivet?

– Vi har et samfunn som er tørrlagt når det gjelder mirakler. Mange ønsker også en religiøs forandring, og noe å orientere livet sitt mot. Kanskje føles livet tomt og meningsløst. Man kan føle at man ikke har fått til ting. Å komme i hendene på sterke machomenn som kan tilby en ‘quick fix’ kan da virke forlokkende, sier Danbolt, som også tror det ligger en genuin lengsel etter Gud bak mirakeldragningen.

Mennesker som har blitt utsatt for demonutdrivelser, kan slite med dette mange år senere i livet, ifølge ham.

– Ikke nok med at du kan ha et problem i livet ditt. Du får også en tilleggsbeskrivelse av det: Du har en demon i deg. Det er en forferdelig tanke, sier Danbolt, som mener såkalte «demonbesettelser» kan forklares medisinsk og må behandles deretter.

LES OGSÅ: Krever psykiatrisk sjekk før demonutdrivelse

Vet at det skjer

Lektor Kjetil Aano ved VID vitenskapelige høgskole synes det som går frem av filmsnutten til Søndergaard er betenkelig, og mener demonutdrivelser i verste fall kan være et overgrep. Han er likevel ikke overrasket over at slike fenomener skjer i Norge.

– Jeg har ikke sett dette i Norge før, men jeg vet at det forekommer, sier Aano, som bygger antakelsene sine på samtaler med kristne ungdomsarbeidere.

– Særlig blant kristne uten sterk, kirkelig forankring har man et verdensbilde som åpner opp for denne type fenomener. De tenker at verden består av onde og gode krefter som man kan inngå allianser med, forteller Aano, som mener unge i dag har en større åpenhet for demonutdrivelser enn foreldregenerasjonen.

– Det entydige, vitenskapelige verdensbildet slår sprekker. Fjernsynet har blant annet vært med på å normalisere en verden som arena for onde og gode krefter, sier han.

LES OGSÅ: - Demonutdrivelse er feilslått behandling

Innenfor norsk lov

Hotelldirektør og regionansvarlig for Quality Hotel Region Stavanger var ikke klar over at «demoner» ble drevet ut fra en kvinne på hotellet deres første helgen i april.

– Det stemmer at arrangøren bestilte en konferanse hos oss, men vi var ikke kjent med innholdet du beskriver eller videoen, skriver Roalkvam i en e-post til Vårt Land.

Han opplyser at de i forbindelse med bookinger av konferanser alltid forsikrer seg om at virksomheten driver innen gjeldende lover og regler.

– Ut over det er det hverken mulig eller riktig av oss å ta stilling til innholdet i konferanser som bestilles, skriver Roalkvam.

Vårt Land har ikke lyktes i å få tak i kvinnen i facebookvideoen.

LES OGSÅ: Psykolog fikk sparken etter demonutdrivelse

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter