Nyheter

Drar til nye surrogati-land

Reglene strammes inn i store surrogati-land. Norske kunder oppsøker stater med færre regler.

På grunn av strengere regler i India og Thailand må norske surrogati-kunder dra til andre land.

– De landene som ofte nevnes som nye land for å gjennomføre surrogati er Mexico, Nepal, der indiske klinikker har åpnet, Georgia, Ukraina og Nigeria, sier Hallvard Kvale, seniorrådgiver i Bioteknologirådet.

Han understreker at mange, inkludert nordmenn, fortsatt reiser til USA, men siden dette koster opp mot en million kroner, oppsøker flere også land som er billigere.

Tidligere har mange dratt til Thailand og India, men nye regler gjør dette ikke lenger mulig.

LES OGSÅ: Senkveld-Harald fikk surrogatbarn

Mediesaker

Flere saker i både Thailand og India som har fått stor medieoppmerksomhet. Det har ført til endring av reglene. Kvale gir noen eksempler:

• Et par fra Australia fikk tvillinger ved hjelp av surrogatmor i Thailand, hvor den ene tvillingen hadde Downs syndrom. Det er uenighet om hva som skjedde, men saken endte med at paret kun tok med seg barnet uten Downs syndrom hjem.

• En annen sak fra Thailand var en ung, japansk mann fra en rik familie som hadde fått minst seksten barn med ulike surrogatmødre. Det ble da mistanke om at barna var utsatt for menneskehandel.

• I India ble det kjent at et japansk par gikk fra hverandre før surrogatbarnet var født. Kvinnen i paret ville ikke ha barnet, og barnet var da uten juridisk mor og ble en periode statsløs.

• I India er det også motstand mot at homofile kan komme til landet og benytte surrogati.

LES OGSÅ: Ønskebarnet kom fra India

Strammer til

Som en konsekvens av dette har både Thailand og India strammet inn reglene for surrogati. I Thailand er kommersiell surrogati for utenlandske kunder ulovlig.

Mens India har endret visumreglene slik at kun heterofile par kan få det nødvendige visumet til å gjennomføre surrogati. Paret må også ha en erklæring fra hjemlandet om at surrogati er lovlig.

LES MER: Tror press endrer biolov

Ukjent antall

– Hvor mange norske borgere drar til utlandet for å få surrogatbarn?

– Det er veldig uoversiktlig og vanskelig å si noe om. Men det dreier seg sannsynligvis om over hundre norske surrogatbarn fra India alene, sier Kvale.

– Hva har det å si for dem som benytter surrogati at det er færre regler?

– Noe av dynamikken i det internasjonale surrogati-markedet er at man drar til land hvor det er lite regulert når reglene strammes inn andre steder. Men det man da er bekymret for er at fattige mennesker kan bli utnyttet. I tillegg er det juridiske utfordringer som fort kan gå ut over barna. Disse kan i verste fall bli sittende igjen i landet hvor de er født, uten å få statsborgerskap i noe land, sier Kvale.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Større risiko

Kristin Engh Førde, stipendiat ved samfunnsmedisinsk avdeling ved Universitet i Oslo forsker på surrogati. Hun mener det er klart større risiko for parene å være første norske paret som reiser til et land for å få utført surrogati.

– De kan ikke rådføre seg med andre foreldre som har gjort det samme. Den økte risikoen er først og fremst juridisk, men det er også vanskelig å vite hvordan klinikkene jobber når markedet er uregulert, sier Førde.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter