Nyheter

Dramatisk forverret for barn i Midtøsten

For fem år siden trengte en halv million syriske barn humanitær hjelp. Nå er tolv millioner syriske barn i og utenfor Syria avhengig av slik assistanse.

Den dramatiske utviklingen i antallet hjelpetrengende syriske barn etter krigsutbruddet våren 2011, bidrar sterkt til at ett av fem barn i Midtøsten og Nord-Afrika­ nå er avhengig av humanitær ­assistanse for å klare seg.

En ny rapport fra FNs barnefond Unicef fastslår at over 28 millioner barn i regionen har ­behov for umiddelbar humanitær hjelp. Flere enn ni av ti av disse lever i land med konflikt.

Stjeler barndommen

– Konflikt fortsetter å frarøve millioner av jenter og gutter barndommen deres. Flere tiår med framgang stå i fare for å bli reversert i Midtøsten og Nord-Afrika, advarer Geert Cappelaere, Unicefs regionaldirektør.

Bare inne i Syria er nesten seks millioner barn avhengig av hjelp. Hele 2,8 millioner barn er interne flyktninger i eget land, og 1,75 millioner barn er uten skolegang.

En hel generasjon barn er nå i ferd med å miste framtidsmulighetene. Mange av dem er traumatiserte etter opplevelser av vold og krigshandlinger, ofte med flukt flere ganger i løpet av seks år med krig.

Mister skolegang

Det er barna­ som rammes hardest av de pågående konfliktene i Midtøsten. 2,4 millioner syriske barn har måttet flykte ut av landet, og mer enn en halv million av dem får ikke skolegang.

I de sterkt belastede naboland­ene Jordan og Libanon lever nå sju av ti syriske barn under ­fattigdomsgrensen.

I Jordan er det i årevis rapportert at desperate syriske flyktningfamilier gifter bort svært unge jenter til eldre menn, for at de skal klare seg økonomisk.

LES OGSÅ: Skoletilbud kan bremse fundamentalisme 

Kolera herjer

Også i lutfattige Jemen på den arabiske halvøy drar krig og konflikt i langdrag. Mer enn 700.000 barn trenger beskyttelse, og 1,7 millioner barn er drevet på flukt innad i landet.

Basistjenester som rent drikkevann og sanitærforhold har mer eller mindre kollapset. Blant konsekvensene er en koleraepidemi som er ute av kontroll, med over 600.000 registrerte tilfeller.

Nesten 16 millioner jemenitter – over halvparten er barn – har behov for såkalt wash-assistanse (vann, sanitær og hygiene), mens nær to millioner barn er forhindret fra å få skolegang.

380.000 jemenittiske barn – lang over det dobbelt av ­befolkningen i en norsk storby som Trondheim – lider nå av akutt underernæring.

LES MER: Dødstallene for de minste stiger faretruende 

Barnearbeid

– Uten utsikt til å få slutt på disse konfliktene, og når de økonomiske ressursene til familiene tar slutt, har mange ikke noe annet valg enn å sende barna sine i arbeid eller gifte dem bort tidlig, advarer Unicefs regiondirektør Geert Cappelaere i en pressemelding.

FN-organisasjonen har bedt om 1,9 milliarder dollar for å håndtere krisen for barna i ­regionen, men har bare fått inn halvparten.

Barn i Irak gjennomlever en dramatisk tid, ikke minst i forbindelse med gjenerobringen av Mosul fra IS. Her trenger mer enn fem millioner barn humanitær assistanse. De har behov for både vann, mat, tak over hodet og utdannelse.

LES OGSÅ: Byen er den nye slagmarken 

Gaza-problemer

Også i Gaza har situasjonen for barn forverret seg. Blant annet er der store problemer med elektrisitetsforsyningen, med betraktelig ­dårligere tilgang til rent drikke­vann.

Det har igjen ført til helsemessige konsekvenser, der det er registrert en dobling av tilfeller med diaré blant små barn.

LES OGSÅ: En fortelling om barn på flukt 

Ringvirkninger

– Barn i Midtøsten og Nord-Afrika-regionen har gjennomlevd et voldsnivå vi ikke tidligere har sett, og grusomheter som ingen skulle bli utsatt for. Hvis volden og krigene­ fortsetter, vil konsekvensene bli svært alvorlige, ikke bare for ­regionen, men for hele verden, sier Unicefs Geert Cappelaere.

Han oppfordrer verdens ledere til å gjøre en helt annen og bedre innsats for å få slutt på konflikt­ene, for å kunne gi regionens gutter og jenter en framtid.

LES OGSÅ: Her lever barn – og dør 

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter