Politikk

Drama for de små

I et historisk perspektiv er det nytt og kan bli ­dramatisk når flere småpartier vipper rundt sperregrensen, ­mener valgforsker Bernt Aardal.

Bilde 1 av 2

På Vårt Lands gallup for september havner både Venstre, Miljøpartiet De Grønne, Rødt og SV under sperregrensen på fire prosent. KrF faller også, og ligger rett over grensen.

– Det spesielle nå er at så mange av partiene ligger rundt 4 prosent. Vi så lignende tendenser i 2013, men i et lengre historisk perspektiv er det nytt at de små sliter, sier valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo.

LES OGSÅ: Vondt blod i sentrum

Dramatisk

Av småpartiene er det bare Senterpartiet som ser ut til å stabilisere seg på betryggende avstand til den viktige grensen.

– Sp skiller seg ut. De har klart å kravle seg litt opp, og ligger i snitt på 6-7 prosent. De er i medvind, mens de andre sliter.

– Hva kan være grunnen til det?

– Sp har klart det de andre småpartiene ikke har: De har markert seg i den offentlige­ debatten med saker som er viktige for dem, som for eksempel distriktspolitikken. De har klart å få debatten over på sin banehalvdel, sier Aardal.

– Ligger småpartiene samlet sett an til å bli den store valgtaperen?

– Ja, om dette holder seg vil det i tilfelle være et dramatisk resultat. Det kan redusere ­antall partier på Stortinget drastisk, sier Aardal.

LES OGSÅ: Tror Sp kan gi KrF en ny verdi-vår

Mange avventer

KrF står fortsatt i en avgjørende posisjon, og ser ut til å kunne bestemme hvem som får regjeringsmakten etter valget. Mens både høyresiden og venstresiden kjemper om partiets støtte, ser velgerne ut til å være i tvil om veien videre. Ikke vinner de velgere fra andre partier, og av dem som stemte KrF ved forrige valg, er en fjerdedel usikre på hva de skal stemme neste gang.

– Det får vi se på som en inspirasjon og et tegn på at vi har potensial. De usikre velgerne er også enklest å få tilbake. Og selv om denne målingen er dårlig og vi slett ikke er fornøyd med den, så skal vi ta med oss at velgerne våre ikke har funnet et annet parti, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Han tror mange av de usikre venter på en avklaring om partiets samarbeidsplaner.

– Jeg tror det er bra at vi får landet spørsmålet på landsstyremøtet i november. Samtidig håper jeg det er klart for alle at det viktigste ikke er hvem vi samarbeider med, men hvilke saker vi står for og får gjennomslag for.

LES OGSÅ: Valget mellom Sp og Frp

Ikke unormalt

I motsetning til Aardal, mener Hareide det er helt normalt at de små partiene ligger såpass dårlig an på målingene et år før valget.

– Det er jo ikke tvil om at de tre største partiene har fått dominere debatten den siste tida. Men i min tid som partileder har vi alltid klart å mobilisere velgere fram mot valget, sier Hareide.

– Valgkampen er ikke i gang enda, og jeg tror aldri vi kommer i en slik situasjon der tre partier havner under sperregrensen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Få lojale

«Å nei, er vi der – igjen?» er første reaksjonen fra pressesjef i Venstres stortingsgruppe, Jon Christian Kolstø.

Men nedturen for Venstre stopper ikke der. De har også den laveste andelen lojale velgerne, og fortsetter samtidig å miste velgere til Arbeiderpartiet – noe de har gjort over lang tid.

– Dette viser jo at vi virkelig må mobilisere fram mot valget, sier nestleder i Venstre, Ola Elvestuen.

Han mener det først og fremst er den konfliktfylte maktsituasjonen de sitter i som gir utslag.

– Det kan også tyde på at det koster å ligge i front i miljøsaken. Nå får vi jobbe hardt for å vise fordelene og mulighetene som ligger i den endringen vi som samfunn må gjennom, sier han.

– Det blir spennende å se om KrF og Venstre kan få til noe av det samme som Senterpartiet når statsbudsjettet legges fram. Det handler jo om de da klarer å markere seg i de sakene folk bryr seg om, sier valgforsker Aardal.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk