Nyheter

Domstol i krise trenger en vinnersak

Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) er i krise, og må lykkes i saken mot folkemordtiltalte Omar al-Bashir, mener ekspert.

11 år etter at Sudans daværende president Omar al-Bashir ble etterlyst for folkemord av ICC, lover Sudan omsider å overlevere den avsatte lederen.

– For ICC er det uhyre viktig hvis Bashir blir utlevert. Han ble i 2009 det første statsoverhodet ICC tiltalte for folkemord, og har siden vært en verkebyll for domstolen. I årevis reiste han som Sudans president verden rundt uten å bli utlevert, sier førsteamanuensis Sofie Høgestøl ved Universitetet i Oslo, ekspert på internasjonale straffedomstoler.

Saker har kollapset

Hun betegner det som et betydelig problem for ICC at flere saker har kollapset i retten på grunn av mangel på bevis. I fjor gikk ICC på et knusende nederlag, da Elfenbenskystens tidligere president Laurent Gbagbo (73) ble frikjent for blant annet forbrytelser mot menneskeheten.

Det samme gjaldt hans tidligere ungdomsminister Charles Ble Goude. Sakene er anket.

Tiltalt for folkemord i Darfur

Tirsdag sa Mohammed Hassan al-Taishi i Sudans overgangsråd at alle som har arrestordrer mot seg fra ICC, skal fremstilles for domstolen i Haag. Der vil Bashir i så fall bli stilt til ansvar for forbrytelser mot menneskeheten og folkemord under Darfur-konflikten. Også tre av hans tidligere rådgivere er tiltalt.

Ifølge FN ble rundt 300.000 mennesker drept som en direkte og indirekte følge av konflikten som brøt ut i Darfur i 2003, og 2,5 millioner ble sendt på flukt.

– Dette blir en vanskelig sak for ICC. Det er en ganske stor tiltale, folkemordsaker er ekstra krevende, og påtalemyndigheten i ICC har slitt tungt med å bygge sterke saker i retten. De har heller ikke hatt muligheten til å reise inn i Sudan for å hente bevis og drive etterforskning på bakken, påpeker Høgestøl.

Mener ICC er i kritisk tilstand

Folkerettseksperten sier ICC nå er i en reell krise. Domstolen har slitt med å levere i tråd med forventningene, særlig når det gjelder å gjennomføre krigsforbrytersaker. De har hatt ganske mange tiltaler, men har reist relativt få saker og fått altfor få domfellelser.

– Hvis ikke ICC får saken mot Bashir og flere andre ført for retten på en god måte, risikerer domstolen å bli spilt ut over sidelinjen som en irrelevant internasjonal aktør, sier Høgestøl.

Hun påpeker at et mer polarisert verdenssamfunn dessuten står langt mindre samlet om viktigheten av internasjonale strafferettsmekanismer nå, enn da ICC ble etablert i 2002. Blant annet har USAs president Donald Trump uttalt seg sterkt kritisk. Stormakter som USA, Russland og Kina er fortsatt ikke blant de 122 medlemslandene til ICC, i likhet med Sudan, Israel, Tyrkia, Etiopia og en rekke andre land.

Et tydelig tegn på fredsvilje

Seniorforsker Øystein H. Rolandsen ved PRIO understreker at det fortsatt gjenstår skjær i sjøen før Bashir blir overgitt til ICC, men at det uansett er interessante signaler fra det sudanske lederskapet, og et tydelig tegn på fredsvilje.

– Deler av det militære innslaget i regjeringen er nok skeptisk til tanken om å sende Bashir ut av landet til Haag. Det kan argumenteres for at Sudan etter regimeskiftet har nye muligheter til selv å håndtere rettsforfølgelse av Bashir og andre, sier Rolandsen.

Han sier at en overlevering av Bashir til ICC øker muligheten for fredsløsning med opprørere i Darfur, samt at det vil gi raskere bedring i relasjonene til USA og andre vestlige land.

Kritikk mot afrikansk slagside

Hittil har ICC bare ført saker mot afrikanere, med kritikk fra enkelte hold om at domstolen nærmest opptrer rasistisk. Førsteamanuensis Sofie Høgestøl mener kritikken har vært unyansert, og påpeker at ICC de siste årene har startet etterforskning i både Georgia, Israel/Palestina, Myanmar og Afghanistan.

– Kommer Bashir for retten, får ICC en gylden mulighet til å vise sin berettigelse som en internasjonal straffedomstol. Men det blir uansett krevende å skaffe gode nok bevis til dom for folkemord og andre krigsforbrytelser, sier førsteamanuensis Sofie Høgestøl ved UiO.

LES MER:

---

ICC i Haag

  • Den internasjonale straffedomstolen (ICC) ble etablert i 2002 og er verdens første permanente, internasjonale domstol som rettsforfølger enkeltpersoner som anklages for krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord.
  • Domstolen har sete i Haag i Nederland og ledes av gambiske Fatou Bensouda.
  • 122 land er medlemmer, men ikke land som USA, Russland og Israel.
  • I 2009 ble Sudans president Omar al-Bashir tiltalt og etterlyst av ICC for folkemord og andre krigsforbrytelser under konflikten i Darfur.

---

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter