Nyheter

Dommens dag for Oslokirke

Ildsjeler i Ellingsrud menighet har lenge kjempet for å unngå at kirken blir fristilt for utleie. Torsdag faller dommen.

Bilde 1 av 3

– En fristilling betyr at folk på Ellingsrud må ha tillatelse til å bruke sin kirke som har stått her siden 1981. Vi blir ikke lenger herre i eget hus, sier Bjørn Edvard Engstrøm, en av ildsjelene i «Aksjonsgruppe for bevaring av Ellingsrud kirke», medlem av menighetsrådet i Ellingsrud og Furuset menighet, samt vararepresentant til Kirkelig fellesråd i Oslo.

I fjor ble det klart at en rekke kirker i Oslo ble vurdert nedlagt, blant annet Ellingsrud kirke i Groruddalen.

Vårt Land var til stede da Aksjonsgruppe for bevaring av Ellingsrud kirke i slutten av november inviterte lokalpolitikere til et folkemøte i Ellingsrud kirke. Målet var å undersøke om det var mulig å få mer penger til drift av kirkene i Oslo.

I etterkant av møtet bestemte Oslo kirkelige fellesråd å utsette avgjørelsen om nedleggelse av kirkene i Groruddalen, frem til prosjektgruppen «Den norske kirke i Groruddalen» hadde utredet spørsmålet og gitt sin anbefaling til styringsgruppen – som inkluderer medlemmer fra Kirkelig fellesråd i Oslo og Oslo bispedømmeråd.

Styringsgruppen foreslo i slutten av mai at Ellingsrud kirke leies ut til Kirkens Bymisjon. Det er allerede skrevet en intensjonsavtale.

Torsdag vil fremtiden til Ellingsrud kirke avgjøres i Kirkelig fellesråd i Oslo. 20. juni skal saken opp i Oslo bispedømmeråd.

LES MER: Når folkekirken forsvinner

Kritisk til prosess

– Prosjektgruppen som har utredet spørsmålet har ikke nevnt hva en fristilling innebærer og har ikke utredet konsekvensene av sitt forslag. Det er svært kritikkverdig, sier Bjørn Edvard Engstrøm.

Prosjektgruppen, under ledelse av prost i Goruddalen Øyvind Stabrun, la frem sine anbefalinger til styringsgruppen allerede i mai: Alle kirkene i Groruddalen skal fortsette som soknekirker, bortsett fra Ellingsrud kirke. Furuset skulle fortsette som menighetens eneste kirke inn i fremtiden.

Ifølge Engstrøm er en konsekvens av fristilling at kirken ikke lenger vil tilhøre menigheten.

– Da vil den ligge under Kirkelig fellesråd i Oslo og vil ikke få ressurser til gudstjenester slik vi ønsker. Det er bare soknekirker som har krav på dette, sier Engstrøm.

Han er redd for en splittelse mellom Ellingsrud og Furuset menighet dersom kirken fristilles.

– Det er ikke noen god stemning på Ellingsrud etter prosjektgruppens innstilling. Det er en følelse av oppgitthet, avmakt, dyp fortvilelse og sinne over at vi ikke er blitt hørt eller tatt hensyn til, sier han.

Engstrøm understreker at menigheten ikke er imot utleie til Bymisjonen.

– Det er likevel ikke nødvendig å fristille kirken og la den bli et utleieobjekt for å oppnå en avtale med Bymisjonen. En utilsiktet konsekvens av dette er at kirken kan bli solgt ved neste korsvei, sier Engstrøm.

Imøtegår kritikk

Ifølge Øyvind Stabrun, prost i Groruddalen og leder for prosjektgruppen, har prosjektgruppen vært i kontakt med alle menighetene i Groruddalen prosti i løpet av prosessen om bruken av kirkene.

– De siste månedene har det vært en nær kontakt med Ellingsrud og Furuset menighet om mulighetene knyttet til en eventuell leieavtale med Kirkens Bymisjon og et eventuelt samarbeid med menigheten.

Han sier at menigheten har bekreftet at de ønsker Kirkens Bymisjon inn i Ellingsrud kirke og er positive til et samarbeid.

– Det spørsmålet Engstrøm nå har spilt inn om fristilling av Ellingsrud kirke eller om den skal forbli en soknekirke, vil bli tatt med i behandlingen av saken i de to folkevalgte, kirkelige organene 13. juni og 20. juni. Biskopen skal også se nærmere på forordningen av gudstjenestene i hele prostiet, sier han.

Stabrun skriver at det har vært en lang prosess, og at menighetene og lokalmiljøene har vært en del av den gjennom møter og folkemøter.

– Kirkens Bymisjon er en organisasjon som definerer seg selv som en del av Den norske kirke. På Ellingsrud har de også en positiv historikk hvor Bymisjonen var de som la grunnlaget for menigheten og Ellingsrud kirke på 70- og 80-tallet, sier han.

Han legger til at Bymisjonen vil kunne bidra positivt i lokalmiljøet og i menigheten.

– Engstrøm frykter at fristilling av kirken i ytterste konsekvens kan lede til at kirken blir solgt?

– Problemstillingen vi har jobbet med har ikke vært å selge kirken, men hvordan drive kirkene med økonomien vi har.

Fossum kirke

Fossum har vært en av kirkene som har vært vurdert fristilt, men ligger an til å unngå skjebnen Ellingsrud kirke kan få.

Kåre Rune Hauge, sokneprest og medlem i menighetsrådet i Høybråten, Fossum og Stovner menighet, sier at det har vært en krevende og spennende prosess med mye følelser.

– Vi har måttet tenke nytt om bruk av kirkebyggene våre og kommet frem til nye ideer, ikke minst diakonalt og om hva det vil si å være en kirke i vårt område.

---

Kirkebruksplanen for Oslo

  • Planen innebærer at et en rekke kirker må avvikle ordinær gudstjeneste­virksomhet.
  • I desember 2018 vedtok Kirkelig fellesråd i Oslo og Oslo bispedømmeråd en Kirkebruksplan for Oslo med unntak av Groruddalen prosti.
  • Rådene fattet vedtak om at det skulle settes ned en prosjektgruppe som skulle utarbeide en helhetlig plan for bruken av alle kirkene i Groruddalen. Styringsgruppen utarbeidet et mandat og oppnevnte en prosjektgruppe for prosjektet «Kirken i Groruddalen». Prosjektgruppen leverte sin rapport til styringsgruppen mai 2019.
  • I møte 22. mai behandlet styringsgruppen rapporten og vedtok sin innstilling til fellesrådet og bispedømmerådet.
  • Den 13. juni og 20. juni vil henholdsvis Kirkelig fellesråd i Oslo og Oslo Bispedømmerådet behandle innstillingen.

---

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter