Nyheter

Dnk mister konfirmanter til frikirker

Stavanger bispedømme peker på konkurranse fra frikirker og bedehus som en av årsakene til synkende konfirmasjonstall.

– Frikirker og bedehus er enkelte steder en konkret årsak til at konfirmanttallet hos oss svinger, sier Geir Skårland, avdelingsleder i Stavanger Bispedømme.

I 2010 konfirmerte 92 prosent av døpte medlemmer i Stavanger Bispedømme seg. I 2018 var andelen falt til 85 prosent, ifølge årsrapporten for 2018.

Økt konkurranse om konfirmantene er en av forklaringene: «Andre kirkesamfunn og kristne forsamlinger har et mer aktivt konfirmasjonsarbeid enn før», står det i rapporten.

LES MER: Undersøkelse: Konfirmantene får mindre penger i gave

Konkurranse

Skårland sier det er flere bedehus og frimenigheter som tilbyr konfirmasjonsundervisning i området.

– Hva tilbyr bedehusene og frikirkene ungdommen som dere ikke gjør?

– Det kan være slike ting som hvilke leirtilbud man tilbyr som slår inn. Vi vet også at mange kateketer og prester snakker om at det er svingninger fra kull til kull. Det er ganske viktig for konfirmantene å gå der vennene går, sier han.

Skårland tror også mange velger bedehus og frikirker av teologiske årsaker.

– Noen gjør det kanskje i protest mot spennet i teologien i Den norske kirke (Dnk). Motsatt velger andre konfirmasjon hos oss nettopp på grunn av bredden. Selve pedagogikken hos oss tror jeg er like «fresh» som andre steder.

– Hvordan vil dere hente inn igjen den «tapte» ungdommen?

– Det pågår et kontinuerlig nasjonalt og lokalt infoarbeid, samt kvalitets- og fagutviklingsarbeid. For øyeblikket har vi et prosjekt der vi har gått igjennom konfirmantplanene og holdt kurs om konfirmasjon, sier Skårland.

Kristent felleskap

Normalt deltar konfirmantene på åtte gudstjenester som en del av undervisningen. Bispedømmet ønsker ifølge Skårland blant annet å se om det er mulig å gjøre gudstjenstedeltakelsen mer tilpasset konfirmantene. Han tror også at mange prester og kirkelig ansatte ikke ser på det som spesielt problematisk at ungdommen går til andre kristne trossamfunn.

– Vi synes det er viktigere at vi som kristent felleskap får med oss ungdommen slik at de får en kirkelig tilknytning, enn at de ikke går andre steder. Derfor har vi ikke tradisjon for å snakke så mye om konkurranse, sier han.

LES MER: Flere følger konfirmasjonsundervisning på nett

Markant økning

– Vi har hørt ungdommer hos oss fortelle om venner som synes det er kjedelig å være konfirmant. Vi som jobber med konfirmasjonsarbeid må være bevisst på hva vi gir ungdommene våre, sier Geir Loftenes, pastor i IMI-kirken i Stavanger.

IMI-kirken er en del av Normisjon og Dnk. Loftenes sier at de har opplevd en markant økning i antall konfirmanter de siste årene.

– For syv-åtte år siden var vi vant med å ha under 20 konfirmanter, men dette har økt gradvis siden. I år har vi 55 konfirmanter. Allerede har 63 personer registrert seg som konfirmanter til neste år. Det er en ganske stor endring, sier han.

Loftenes sier han ikke kjenner det generelle bildet i Dnk godt nok til å uttale seg om det, men viser til at IMI vektlegger å bygge relasjoner mellom ledere og konfirmanter.

– Vi jobber også med å skape et aktivt og godt miljø og sikre god ledertetthet. I tillegg reiser blant annet konfirmantene på en tur til London. Vi får tydelige tilbakemeldinger på at konfirmantene blir tryggere på seg selv og blir kjent med Gud på forskjellige plan, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter