Nyheter

Disse går på landets beste kristne skole

Skoleskipet Gann seiler opp som Norges femte beste videregående skole.

For første gang offentliggjøres en sammenligning av kvaliteten på de ulike videregående skolene (VGS) i Norge. Det er store kvalitetsforskjeller, også blant de kristne skolene, viser rapporten som er utført av Senter for økonomisk forskning.

Best og dårligst

Helt på topp ligger Skoleskipet Gann med en score på 5,1 av 6 mulige. Skolen drives av Foreningen Unge Sjømenns Kristelig Forening.

På bånn av de kristne friskolene er Kristen VGS Nordland med karakteren 1. Den eies av en frittstående, ideell stiftelse. Skolen skiller seg imidlertid ikke betydelig ut fra resultatet for skolene i resten av fylket.

Landsgjennomsnittet for alle skolene er 3,1. Finnmark fylke kommer generelt dårligst ut, med snitt på 1,2. Det høyeste fylkesgjennomsnittet finner vi i Oslo og Akershus, som begge har et snitt på 3,7. I snitt har de kristne friskolene et gjennomsnitt på 3.

LES OGSÅ: Denne menigheten får ros av Listhaug

Seiler opp som vinner

Skoleskipet Gann er også den femte beste skolen av alle 359 videregående skoler i landet og topper listen i Rogaland. Virksomhetsleder ved skolen, Ingvar Torsvik, er godt fornøyd med resultatet.

– Vi er stolte av at vi har klart å levere så høy kvalitet på opplæringen over så lang tid. Det jeg liker godt med denne rapporten er at flere av kriteriene legger vekt på forbedring og progresjon hos elevene i tiden fra de begynner til de slutter, sier han.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

– Hva er nøkkelen til suksessen?

– I likhet med landets beste skole, Rubbestadneset, er vi en praktisk rettet skole. Det bidrar nok til en høyere motivasjon hos elevene. Hos oss blir de regnet med som sjøfolk fra første stund.

Skolen består av selve skipet, MS Gann, og et skoleanlegg på land. De tilbyr teknikk og industriell produksjon, i tillegg til maritime fag. Alle elevene bor ombord skipet, der de spiser alle måltider og er med på seilinger i inn- og utland.

– Dere er jo en litt annerledes skole, men hva kan andre friskoler lære av dere?

– Det viktigste er å ha godt skolerte ansatte i alle ledd. Samtidig er det viktig å ha en klar, kristen profil, et tydelig program og forskningsbasert pedagogikk, sier Torsvik.

Skolekvaliteten er oppgitt på en skala fra 1 til 6. Der 6 er best.Gjennomsnittet for de kristne privatskolene er 3.
TABELL: Viser rangeringen av kristne videregående skoler i Norge. Skolekvaliteten er oppgitt på en skala fra 1 til 6. 6 er best.  * Nordborg har vært berørt av strukturelle endringer i tidsrommet undersøkelsen er utført.

Misjonssambandet største skoleeier

Den største eieren av kristne videregående skoler er Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM). Halvparten av deres 12 skoler scorer dårligere enn landsgjennomsnittet.

– Kan dette ha noe å si for ryktet til NLMs skoler?

– Vi ønsker å drive gode kristne skoler, men også gode faglige skoler. Samtidig ønsker vi ikke at de skal fremstå som eliteskoler. Sånn sett er ikke høyest mulig score og karaktersnitt hos elevene det viktigste, sier informasjonsleder i NLM, Espen Ottosen.

– Men hvis vi kommer dårlig ut fordi mange elever slutter i løpet av skoleåret, er det uheldig, og noe jeg regner med skolene er opptatte av og jobber med.

LES OGSÅ: – Tragisk om ikke alle skal ha råd til internatskoler

Internatskoler

Spesielt for NLMs videregående skoler er at de også tilbyr internat til elevene. Det kan være noe av årsaken til at flere skoler får et dårlig resultat, tror Ottosen.

– Det å drive internatskoler gjør nok at man kan få en litt høyere frafallsprosent. Det er et stort steg for en 16-åring å flytte hjemmefra. Dermed kan elever hoppe av dersom de opplever ikke å trives på internatet, sier Ottosen.

Kristelig Gymnasium, Val og Kongshaug Musikkgynmas gjør det best av NLM sine skoler på henholdsvis tredje, fjerde og femte plass av de 21 privatskolene.

Danielsen, Sygna og Vestborg, som også drives av NLM, er blant de seks dårligste kristne skolene.

LES OGSÅ: Frykter skoler lukker øynene for sex-liberalisering

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter