Bøker

Diskuterer fiktive historier med biskopene

NY BOK: Helge Simonnes har diktet tolv historier for å belyse utfordringene kirken står overfor. – Noen av personene er nok borti i overkant mange problemer, 
innrømmer han.

I boka En gud for de mange har Helge Simonnes diktet opp tolv historier. Hver av historiene tar for seg en eller flere personer som opplever kristendommen og kirken som krevende. Den norske kirkes tolv biskoper kommenterer én historie hver og diskuterer utfordringene som tas opp.

– De tolv historiene er fiktive­, men hver enkelt historie har forankring i virkeligheten. De temaene­ jeg tar opp er hentet­ fra møter med kristne og tilbakemeldinger­ etter og 
mange år som redaktør i Vårt Land, forklarer Simonnes.

LES MER: Vil ha åndelig vær varsom-plakat

Diktet dystre bilder.

For eksempel får vi lese om Ingunn som gir etter­ for bestemorens ønske om å la datteren bli døpt, men føler seg fremmedgjort i kirken under dåpen blant annet fordi hun ikke vet når hun skal sitte og stå og heller ikke forstår hva hun skal gjøre med kollektbøssa. Vi leser også om Berit som reagerer på at mannen hennes ble nektet nattverd og at hennes homofile sønn ikke får gifte seg i kirken.

Enkelte kan vel mene at disse personene har i overkant mange negative opplevelser med kirken­?

Noen av historiene er nok litt dystre i den forstand at personene­ har vært eller er borti veldig mange problemer. Men jeg har vært bevisst på at historiene jo skal lede opp til en samtale etterpå­. Og jeg håper og tror at det er mange som vil kunne kjenne seg igjen i hvert fall deler av historiene.

LES OGSÅ: Livets ord beklager: – Tilgi oss

Vil skape gjenkjennelse.

Noen av historiene handler om problemstillinger som kanskje var mer utbredt for en del år siden?

– Ja, noen vil kritisere at historiene omhandler temaer som går tilbake i tid. Men slike ting har lang hale. For eksempel er det mange eldre som sitter med tunge sår etter sine opplevelser med en for streng oppdragelse innen kristendom og kirke, sier Simonnes.

Han mener det likevel har verdi­ å ta dette opp i dag.

– Selv om noe av det som tas opp kanskje ikke gjelder så sterkt i Den norske kirke i dag, men det er fortsatt en reell problemstilling i mange andre menigheter og trossamfunn. Det bør man ikke ta lett på.

SIMMONNES: «Tolv teser om hvordan kirken skal vinne folket tilbake»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker