Nyheter

Direktevarsling kan ha reddet kirken

Skadene på Dombås kirke ville blitt langt større om ikke brannvarsleren var koblet til brannvesenet. Fortsatt mangler over 522 norske kirker slike anlegg.

Fredag formiddag var biskop Solveig Fiske på plass ved Dombås kirke, som fikk store skader under brannen natt til torsdag.

– Det var et trist og vemodig syn. Men det var tross alt godt å se at bygget fortsatt står der. Jeg vil rette en stor takk til nødetatenes innsats, som fikk begrenset omfanget av brannen i vanskelige værforhold. De fikk også reddet ut døpefont, messehagler og sølv. Nå må vi ta oss god tid til å finne den gode veien videre. Mye må avklares, men jeg har selvfølgelig et håp om at bygget ikke har større skader enn at det kan gjenoppbygges, sier biskopen, som peker på at det er et stort lokalt engasjement for kirken.

– En slik tragisk hendelse viser også tydelig kirkehusets betydning for folk på stedet. Bispedømmet har en visjon om hellige rom for alminnelige liv, og når man står nær ved å miste et kirkebygg, ser man med all tydelighet hvor sterkt lokalbefolkningen hegner om kirken sin, sier biskop Fiske.

Bekymring over manglende brannsikring

Randi Moskvil Letmolie er direktør for kirkebygg og eiendomsforvaltning i KA – Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter. Hun er bekymret for brannsikringen av norske kirker. Tall fra 2017 viser at 68 prosent av kirkene mangler brannvarsling med direkte kobling til brannvesenet, og bare 12 prosent har automatiske slokkeanlegg.

– Det er ikke bra nok, vår målsetting er at absolutt alle kirkene skal ha direktevarsling. Vi ønsker at langt flere kirker sikres med både direktevarsling og automatiske slokkeanlegg. Midler til brannsikring er et kommunalt ansvar etter forslag fra kirkelig fellesråd. I fjor kom det for første gang en statlig tilskuddsordning til slike formål. De siste to årene er det kommet til sammen 60 millioner kroner i denne statlige potten, sier Letmolie, som håper dette vil bidra til videre spleiselag mellom kommuner og stat for å bedre brannsikringen i norske kirker.

– Det er naturlig at kirker med vernestatus blir prioritert i tildeling av disse midlene, sier Moskvil Letmolie.

Vanskelige valg

Heldigvis er Dombås kirke blant de 68 prosentene som har brannvarsling som er koblet til brannvesenet. Kirkeverge i Dovre Elin Marit Andgard tror dette var avgjørende for at bygget som sådan ser ut til å være intakt.

– Uten varslingssystemet tror jeg vi ville sett en branntomt i stedet for et kirkebygg i dag. Vi vet selvfølgelig ikke sikkert om det lar seg gjenoppbygge, men håpet er der, sier hun.

Nå er takstmenn og skadesaneringsfolk på plass i kirken.

– Vi er redde for at orgelet er gått tapt, og altertavlen er sotskadet. Men det vil gå uker før vi får klare svar på skadeomfanget og hvor mye som kan reddes. Selve bygningskonstruksjonen må grundig sjekkes, det vil avgjøre om vi kan gjenreise kirken vår, sier hun.

Automatiske slokkeanlegg har vært vurdert for kirkene i Dovre.

– Vi måtte prioritere Dovre kirke, fordi den som tømmerkirke er mer sårbar – og et enda mer unikt bygg fra 1700-tallet, med mye treskurd. Men slike valg er ikke lette å ta, og de får konsekvenser, sier Andgard.

Brannsikring

Brannsjef i Lesja og Dovre Åge Tøndevoldshagen sier at direktevarslingen fra Dombås kirke var avgjørende for å begrense brannen.

– Uten et slikt anlegg ville brannen fått et langt mer alvorlig utfall. Nå var vi på plass etter få minutter, det var helt avgjørende for å begrense omfanget av brannen, forteller han.

Han vil ikke spekulere i hva et automatisk slokkeanlegg kunne bidratt med i den konkrete brannen.

– Men prinsipielt har slike anlegg åpenbart sin berettigelse. I dag finnes det også løsninger med gass, som har like god effekt, og du slipper vannskadene i bygget, forteller han.

LES MER: Fem års engasjement opp i røyk

LES MER: Kirkeskatter tapt

LES MER: Kirkebranner de siste 50 år

---

Kirkebrann

  • Dombås kirke ble sterkt brannskadet natt til torsdag.
  • Det er fortsatt uklart hvor mye av kirkeinteriøret som er skadet og om kirken kan gjenreises.
  • Tall fra KA viser at av 1630 norske kirker er det bare 12,1 prosent (197 kirker) som har automatisk slokkeanlegg. 1431 kirker er uten slikt system.
  • 67,9 prosent av kirkene (1106) har brannvarsling til 110. 522 kirker mangler slik varsling.
  • Dombås kirke har direkte varsling, men ikke automatisk slokkeanlegg.

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter