Nyheter

Dette tjener kristentoppene

Man blir ikke rik av å være leder i Kristen-Norge. Ivar Braut tjente best av biskopene i fjor.

Et sveip over skattelistene til en rekke profilerte kristen-ledere, tyder på at lederlønnen er noen hakk lavere i kirke- og organisasjonslivet enn i andre sektorer.

Med unntak av forstander i Brunstad Christian Church (BCC), Kåre Johan Smith, som har en årsinntekt på 23 millioner kroner og en formue på 76 millioner, er det ingen kirkeledere som tjener over to millioner kroner i året.

– Kåre J. Smith er ikke lønnet av BCC og har ikke vært en del av vårt styre eller administrasjon siden 2011, hans økonomi har altså ingen relasjon til BCC. Vi kommenterer vanligvis ikke medlemmenes privatøkonomi, uttaler Berit Nilsen, pressekontakt i BCC.

Hun har imidlertid vært i kontakt med Smith som oppgir at de inntektene og den formuen som framgår i skatteoppgjøret kommer fra hans private investeringsvirksomhet.

LES OGSÅ: Dette tjente kristenkjendisene for ti år siden

Misjonsorganisasjonene

Inntektene er lavest i de lavkirkelige organisasjonene, og særlig i misjonsorganisasjonen Norsk Luthersk Misjonssamband, der ledernes inntekter ligger mellom 300.000 og 400.000 kroner i året.

Heller ikke hos NKSS (Skolelaget) eller Menneskeverd har lederne høye inntekter, mens generalsekretærene i NMS og Normisjon får noe mer.

– Hva skal jeg si? Jeg er tilfreds og har mer enn jeg trenger. Vi prøver etter beste evne å forvalte gavene til Laget slik at formålet skal bli realisert. Det innebærer blant annet å finne en rimelig balanse mellom idealisme og realisme i forhold til lønn, skriver Karl-Johan Kjøde i en tekstmelding til Vårt Land.

Pinsepastorene i de raskest voksende menighetene i Norge: Filadelfia Oslo, Hillsong Norway og Salt Bergenskirken, ligger også i det lavere sjiktet. Mens Filadelfias Andreas Hegertun tjener 364.456 kr i året, har Øystein Gjerme en årsinntekt på 481.011 kroner. Jostein Krogedal i Hillsong har en årsinntekt på 587.173 kr.

LES MER: Dette tjente misjonstoppene for ti år siden

Biskopene

Det mest lønnsomme er å være biskop i Den norske kirke. Men hos biskopene er det et stort lønnsspenn. På topp ligger nylig avgåtte biskop i Stavanger, Ivar Braut, sammen med Bjørgvin-bisp, Halvor Nordhaug. Begge har en årsinntekt på rundt 1,4 millioner kroner i året.

Hamar-biskop Solveig Fiske og Møre-biskop Ingeborg Midttømme, som begge har vært biskoper i over ti år, har en inntekt på rundt 1 million kroner i året.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter