Nyheter

Dette sa Martin Luther om jødene

«Ved siden av Djevelen har den kristne ingen fiende som er så giftig, så desperat, så bitter som den ekte jøde».

Bispemøtet i Den norske kirke skriver i uttalelsen «Arven fra Luther og det jødiske folk»:

«I sin fortolkning av Bibelen tok Luther som utgangspunkt at det er en grunnleggende kontrast mellom det kristne og det jødiske. Luther var lite opptatt av jødene som folk og hadde liten kjennskap til jødisk tradisjon. Derimot tok han opp antijødiske tradisjoner fra oldkirken og middelalderen som la vekt på denne kontrasten og skjøv jødene ut i mørket, nærmest som et ikke-folk.

I skriftet Om jødene og deres løgner (1543) gav Luther denne arven rom. Jødene står under Guds vrede og er djevelens barn, hevngjerrige og morderiske. Deres skoler og synagoger bør derfor brennes, deres hus rives, de bør fratas sine skrifter, forbys å drive undervisning og plasseres i leirer.»

– Ingen er så bitter som en jøde

Ifølge Nasjonalbibliotekets database finnes Om jødene og deres løgner utgitt på norsk i 1940, men den er ikke tilgjengelig i nettbokhandler som Bokkilden og Haugenbok.

I en artikkel i Dagbladet Magasinet er et sitat fra skriftet gjengitt slik:

«Ved siden av Djevelen har den kristne ingen fiende som er så giftig, så desperat, så bitter som den ekte jøde.»

– Sett fyr på synagogene

Professor Tarald Rasmussen gjengir Luther på denne måten i sin oppfordring til Den norske kirke om å ta avstand fra Luthers jødehat:

«Jeg vil gi mitt råd så godt jeg kan: For det første: At man setter fyr på deres synagoger og skoler. (...) For det andre: At man på samme vis også river ned og ødelegger husene deres (...). For det tredje: At man tar fra dem alle deres bønnebøker og talmudiske skrifter (...)»

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter