Nyheter

Dette kan løfte bistand

Tomme senger på norske asylmottak kan sammen med et stortingsforlik om å sikre minst 1 prosent til bistand, føre til et rekordhøyt bistandsbudsjett til verdens fattigste.

Fjorårets bistand endte på hele 36,6 milliarder kroner, en toppnotering som tilsvarer 1,11 prosent av brutto nasjonalinntekt (BNI).

I løpet av ti år er bistanden nær fordoblet fra 18,8 milliarder kroner i 2006. Økningen har fortsatt jevnt og trutt med bistandskritiske Frp i regjering (se faktaramme).

Enprosenten minimumskrav

To dager før regjeringen legger fram sitt forslag til statsbudsjett for neste år, forventer derfor KrFs generalsekretær Hildre Frafjord Johnson et av tidenes beste budsjettforslag for verdens fattigste:

– Et budsjettforslag på minst 1 prosent av BNI vil være bunnplanken av hva KrF kan akseptere, sier den tidligere utviklingsministeren.

Med seg har hun et solid flertall i nasjonalforsamlingen. Før jul i fjor sørget KrF, Venstre og de rødgrønne for flertall for et forslag fra Ap om at framtidige regjeringer skal gi minst 1 prosent av BNI til bistand.

Færre flyktninger

Også et annet forhold taler for at Solberg-regjeringen vil måtte legge fram et rekordbudsjett for verdens fattigste. På grunn av sterkt nedadgående asyltall, synker også utgiftene til flyktninger i Norge som regjeringen kan legge inn i bistandsbudsjettet:

• Antallet asylsøkere og flyktninger til Norge har sunket fra et rekordhøyt nivå i 2015, til de laveste asyltallene på 20 år i 2017.

• Mens det kom nesten 23.000 asylsøkere til Norge bare de fire siste månedene i 2015, hadde bare 3.052 søkt asyl ved utgangen av september i år.

• UDI sa nettopp opp avtalene med ytterligere seks asylmottak med til sammen 640 plasser, som legges ned ved nyttår.

– Frigjør milliarder

Nedgangen betyr drastiske kutt i flyktningutgifter, som i fjor utgjorde hele 6,7 milliarder kroner av bistanden på 36,6 milliarder. I går sa finansminister Siv Jensen til Dagbladet at stengte grenser i Europa og stopp i asylstrømmen frigjør milliarder for regjeringen:

– Vi ble truffet av den største migrasjonskrisen i Europa etter 2. verdenskrig. Nå er asylankomstene markant lavere. Det betyr at vi kan bruke pengene på andre ting, sier Jensen.

– Frykter du at Jensen vil bruke disse besparelsene på tiltak her hjemme, og ikke på økt bistand, Frafjord Johnson?

– Det ville være i tråd med Frps tradisjoner å omdisponere dette til andre forpliktelser i Norge, noe KrF i så fall vil være helt uenig i. Nå venter vi spent på hva som faktisk kommer i budsjettet.

«Ekte» bistand

Generalsekretær Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp – som i fjor mottok 588 millioner norske bistandskroner til sitt arbeid – er glad for at lavere asylutgifter gir rom for mer til «ekte» bistand:

– Vi har i mange år ment at det er galt å føre flyktningutgifter på bistandsbudsjettet. Denne politikken har de siste årene paradoksalt nok gjort norske kommuner, og ikke verdens fattigste, til bistandsvinnere, påpeker Helland.

Hun mener det nå er «unike muligheter» til å prioritere opp satsinger som havnet i bakevja etter flyktningkrisen i 2015:

• Skatt på utvikling. Bistå fattige land til å utvikle systemer til å hente inn og fordele skattepenger som kan bidra til utvikling og økt vekst, noe som er en forutsetning for på sikt å kunne avvikle bistand.

• Gire opp tiltak til klimatilpasning i fattige land som rammes hardest av klimaoppvarmingen. Det vil også kunne forebygge enda større flyktningstrømmer i framtiden.

Store kutt til FN-organisjoner

Hilde Frafjord Johnson i KrF avviser kritikere som hevder at kvaliteten i bistanden står i fare for å gå ned hvis bistandsvolumet øker raskt:

– Det finnes eksempelvis mer enn nok tunge og solide, multinasjonale aktører som har gode prosjekter og oppgaver som må utføres, men som nå opplever betydelige kutt fra mange givere. Ikke minst har amerikanske kutt gjort det enda viktigere å øke bistanden via FN-aktører som Unicef og andre, sier KrF-generalsekretæren.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter