Nyheter

Dette forhandler de ikke om

Skal verden redusere utslippene, må vi trappe ned på kull, olje og gass, og gå over til fornybar energi. Men det ligger ikke på forhandlingsbordet i Paris.

Er det sannsynlig at verden i 2050 klarer seg kun med fornybar energi? Blir det mer sannsynlig etter klimatoppmøtet i ­Paris i desember? Mens land ­etter land snakker om hvor mye de skal kutte i utslippene, har klimagassutslippene globalt økt to-tre prosent de siste årene. Fra 1990-nivået har utslippene økt med 65 prosent og er nå på 36 milliarder tonn CO2 i året.

– Ser du enkelt på det, er bruken av fossil energi årsaken til klimaproblemene. Dermed er en overgang til fornybar energi løsningen. Men landene snakker helst ikke om hvordan de kan få til den overgangen, sier klima­rådgiver i Verdens naturfond, WWF, Inga Fritzen Buan.

Hun skal være i Paris som del av WWFs internasjonale delegasjon.

LES MER: Kirker får strøm fra himmelen

Mulig å forstå

– Ville det vært bedre å dreie forhandlingene til hvordan verden skal få til overgangen fra fossil til fornybar energi?

– Det kunne hjulpet å være mer konkret. Når man snakker om prosenter og tonn av CO2-ekvivalenter opp eller ned, hvem vet hva det er? Jeg tror politikere i Norge og andre deler av verden kunne fått større støtte og forståelse i egen befolkning for å gå inn for et skifte til fornybar energi, og at dette også fører med seg mye positivt, sier Buan.

Hun understreker at overgangen fra fossil energi til fornybar skjer, men den må gå mye raskere­ hvis målet skal nås om å holde temperaturøkningen på kloden på maks to grader. Men denne overgangen handler også om å få bort helseskadelig forurensing i mange kinesiske byer. Tall fra FN tyder også på at mange­ dør i afrikanske land på grunn av innendørs luftforurensing fra bruk av kull, ifølge Buan.

LES MER: Stadig flere velger solceller

Kjører videre

Å diskutere ­utslippstak er ikke den mest produktive måten å få verdens klima på rett kjøl, mener Glen Peters. Han er seniorforsker i Cicero og deltar i Global Carbon Project, som hvert år rapporterer hvordan det går med verdens klimagassutslipp.

– Selv om Norge setter et tak for nasjonale klimagassutslipp, så slutter ikke du straks å kjøre bil, sier Peters.

Til det trengs politiske tiltak, ikke bare en målsetting. Peters mener at landene som møtes i Paris, kunne snakket mer om hvordan de kan utvikle og dele teknologi. Og da mener han at det ikke er nok å satse på teknologi for fornybar energi. Skal verden få ned utslippene raskt nok, må man finne måter å lagre karbon på. Der går utviklingen for sakte, mener forskeren.

– Det finnes utvikling og ­anlegg for fangst og lagring av CO2 her og der, men skal det monne, trengs det tusenvis, sier Peters.

Solen i vinden

Det er særlig hva som skjer i land som India og Kina som påvirker verdens klima framover. Kina er det landet i verden som har høyest klima­gassutslipp, og det er også der utslippene øker mest, 4,2 prosent i 2013. I EU gikk utslippene ned 1,8 prosent i 2013.

Peters mener at det finnes mange gode historier om hvordan energi fra sol og vind har medvind. Likevel er det en lang vei å gå før dette viser seg i lavere klimagassutslipp.

– Fortsatt er det mye kull, olje og gass som driver økonomien, og selv om fornybar energi har en positiv utvikling, utgjør sol og vind bare få prosent av energiforbruket, sier Peters.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Stoppe kull

Tyskland har satset sterkt på fornybar energi og har satt tøffe mål. Men fordi landet også brenner mye mer kull etter vedtaket om å fase ut atomkraft, så har ikke utslippene gått ned like mye som økningen i fornybar energi.

– Skal man få utslippene ned, er det ikke nok å bygge ut fornybar energi. Man må slutte å brenne kull, olje og gass, sier Peters.

– Hvem er de viktigste aktørene som kan gjøre noe med dette, er det politikerne eller næringslivet?

– Det er begge deler. Dessuten må velgerne gjøre riktige valg når de stemmer på politikerne, sier Peters.

Han understreker at næringslivet er avhengig av at politikerne legger rammer som gjør det ­attraktivt å satse slik at utslippene går ned. Men så påvirker også selskapene politikken.

Der mener Peters at det er vanskelig å vite hva selskapene egentlig vil. Før sommeren gikk flere internasjonale oljesel­skaper sammen om et åpent brev der de ber om en global pris på karbon.

– Det er vanskelig å vite om dette bare er ord eller om de virkelig ønsker en slik politikk. Det kommer ikke til å skje at verden blir enig om en global karbonpris. Da kan et slikt brev bety at man presser på for det umulige, og egentlig ønsker å fortsette akkurat som før.

LES MER: Kjemper klimakampen i oppoverbakke

Ikke nok

Klimarådgiver Buan i WWF har tre forventninger til forhandlingene i Paris:

• Et rammeverk som legger grunnlaget for virkelig store utslippsreduksjoner som må starte nå og fortsette lenge.

• Et langsiktig mål om global overgang fra fossil til fornybar energi.

• Sørge for å beskytte de som er mest sårbare og utsatte, som øysamfunn og minst utviklede land som rammes hardt, men ikke har skylden for klimaproblemene.

Peters er nokså sikker på at det blir en avtale i Paris, og at mange politikere vil rose den og si at det er den beste avtalen i historien.

– Paris blir et steg i rett retning. Men det blir ikke nok til å nå målet om to grader. Det er utfordringen, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter