Nyheter

Dette er statens krav til en religiøs vigsel

Brudens og brudgommens løfter må være prikk like dersom vigselsseremonien skal få statens godkjentstempel.

Det er Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) som godkjenner trossamfunns vigselsritualer i henhold til ekteskapsloven. Oppfylles kriteriene, kan ekteskapet anerkjennes av staten. Det utløser juridiske rettigheter og plikter.

– Vi ser på om vigselsritualet følger norsk lov og ikke strider mot alminnelige likestillingsprinsipper, sier seniorrådgiver Per Ivar Møklebust i Bufdirs likestillingsavdeling.

LES OGSÅ: Fikk smekk etter sharia-praksis

Det «rent tekniske»

Han forteller at de kun forholder seg til det «rent tekniske» ved ekteskapsritualet.

– Det betyr at man for eksempel ikke kan spørre kvinnen om hun vil elske og adlyde mannen, men bare spørre mannen om han vil elske kvinnen. I tillegg skal medgift heller ikke være en del av ritualet. Utover det stiller vi ikke veldig sterke krav, sier senirorrådgiveren.

Vigselritualet kan inneholde sitater fra Bibelen, Koranen eller andre religiøse verker som strider mot alminnelige likestillingsprinsipper, uten at godkjenning nektes.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Likekjønnet ekteskap

Hvorfor har Den norske kirke og Den katolske kirke vigselsrett når de ikke vil vie par av samme kjønn? I første paragraf står det at de har rett til å gifte seg.

– Når vi har godkjent vigselsritualet, har man vigselsrett, ikke vigselsplikt. Av hensyn til trosfriheten kan ikke staten pålegge dem å gjøre det.

Kan man ha to seremonier, én etter norsk lov og én etter islamsk?

– Har man en annen form for seremoni etter å ha blitt viet i tråd med norsk rett, medfører ikke det noen ugyldighet av den grunn etter norsk lov.

Møklebust viser til at det er Fylkesmannen som har ansvar for å følge opp trossamfunn som utfører vigsler som kun er religiøse.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter