Religion

Dette er Snåsamannens utfordring til kirken

Joralf Gjerstad har bedt filmregissør Margreth Olin om å kjempe for å oppfylle hans ønske.

Bilde 1 av 2

Kirkebenkene var fulle da domkirkeprest i Oslo, Elisabeth Thorsen, inviterte Snåsamannen Joralf Gjerstad, biskop Per Arne Dahl og filmregissør Margreth Olin til å snakke om «hva som skjer på Snåsa». Ifølge Snåsamannen ville dette trolig bli hans siste gudstjeneste.

– Det her møtet ser jeg som mitt siste møte i kirka. Jeg er ferdig med vandringen på den ensomme veien. 90 år snart, da kan jeg ikke forvente noe mer heller, sier Gjerstad.

MIN TRO MED SNÅSAMANNEN: – Ingen skal få meg til å tru at Gud ikke finnes

Orket ikke mer ondskap

Det var etter å ha laget en dokumentar om enslige mindreårige asylsøkere på flukt fra krig og elendighet, at Olin bestemte seg for å lage en film om godhet. Valget falt på å følge møtene mellom Joralf Gjerstad og 22 personer som oppsøkte ham.

– Jeg klarte ikke å ta inn og bearbeide det vonde jeg hadde sett, uten å få ta del i de gode møtene du har erfart Joralf.

Nå er dokumentaren om Gjerstad ferdig, og Olin er usikker på hva hennes neste prosjekt blir.

– Jeg snakket med Joralf om at kanskje må jeg slutte å dokumentere folks lidelse. Barn som er på flukt fra krigshandlinger, barn som er tatt fra livshåpet. At jeg ikke har evnen til å bære det. Kanskje måtte jeg slutte med å avlevere disse bekymringsmeldingene som så altfor få gjør noe med.

LES MER: – Ingen går upåvirket fra et møte med Joralf

Flyktninger i Middelhavet

Olin drømte at hun fra fugleperspektiv så båter fullastet med ungdom i Middelhavet, og at mange av dem druknet. Det var mørkt rundt henne og hun var alene. I drømmen dukker Gjerstads stemme opp og havet blir opplyst.

– Jeg spurte Joralf hvordan jeg skulle tolke bildet og hva jeg skulle gjøre med det, sier hun.

LES MER: Min tro-intervju med Margreth Olin

Gjerstads svar til henne er at hun må få innført en gudstjeneste i året i kirker over hele landet – dedikert til dem som lider.

– Du blir aldri fri fra å snakke om folks lidelser. Det blir oppgaven du står overfor, sier Gjerstad på filmklippet som ble vist fram i domkirken. Og han legger til:

– Henvend deg til presten i Oslo. Hun får legge det fram på bispemøtet.

– La kirkeklokkene ringe

Olin hendvender seg til biskop i Tunsberg, Per Arne Dahl, og ber han ta ønsket videre til kirkens øverste organ.

– I år er 59,5 millioner mennesker på flukt fra krig og konflikt. Lidelsen, frykten, fraværet av håp og livsbetingelser blir borte. Krig er det mest grusomme mellom oss mennesker, sier hun,

Videre sier Olin at mange nordmenn ikke forstår hvor grusomt krigen er, fordi vi ikke husker det eller har erfart det. Derfor ønsker hun en dag i året der kirkeklokkene begynner å ringe på et bestemt tidspunkt fra det ene stedet til det andre.

– Kanskje blir de akkompagnert fra lyden av moskeer og synagoger. At vi ringer sammen. At vi stopper opp og at kirkeklokkene lyser opp krigens offer. Hvert liv er ukrenkelig. Begynner vi her, vil det spre seg til andre land.

– Hva ringer vi for? spør Olin.

– Nestekjærligheten. Det andre mennesket, fordi det som skiller ut oss mennesker fra andre skapninger, er evnen til å sette andre foran oss selv.

Per Arne Dahl er positiv til forslaget

– Hvor realistisk er forslaget fra Snåsamannen, biskop Per Arne Dahl?

– Det vet jeg ærlig talt ikke. Jeg visste ikke noe om dette forslaget før jeg var her. Min oppgave her var å lytte og ta det på alvor.

Biskopen sier han ønsker å få til åpne kirker i en eller annen form, men at det ofte blir møtt med motargumenter som at det er urealistisk å få til og begrenset med ressurser.

– Men i dette tilfellet må vi spille på de frivillige. Jeg tror det kunne vært viktig for å synliggjøre kirken som et hjem, som et tilfluktsted og et herberge, sier Dahl.

– Er bispemøtet rett sted å ta dette opp på?

– Bispemøtet er hvert fall et sted å snakke om alt mulig. Vi som utgjør bispemøtet har ulike opplevelser. Denne kvelden kommer jeg til å ta med meg og dele.

– På bispemøtet?

– Ja, gjerne det. Vi er sammen både i uformelle og formelle sammenhenger. Jeg lovet å lytte til Joralf i kveld, og jeg lovet han å ta videre det jeg hørte, og det skal jeg gjøre, sier biskop Per Arne Dahl.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion