Nyheter

– Dette er nybrottsarbeid

Et eget utvalg skal gå gjennom hovedstadens tros– og livssynspolitikk. Oslo kommunes reviderte budsjett foreslår å bruke 1,5 millioner kroner på dette.

– Oslo skal være en livssynsåpen by, sier Rina Mariann Hansen (Ap), byråd for kultur, idrett og frivillighet i Oslo.

I januar ba bystyret ba henne sette ned et bredt sammensatt utvalg, som skal gå gjennom Oslo kommunes tros- og livssynspolitikk og fremme forslag som kan bidra til å skape en mer helhetlig politikk på feltet.

– Hva man tror på eller ikke tror på, skal være en naturlig del av byens fellesskap. Det er særlig viktig i en by som Oslo, som er preget av så stor variasjon. I tillegg til Den norske kirke, tilhørte Oslos innbyggere hele 679 trossamfunn i 2016. Det vil, skal og bør prege byen, sier hun.

Hun påpeker at kommunene normalt benytter seg av konsulenter og bestiller rapporter. Å sette ned utvalg på denne måten er mer vanlig på nasjonalt nivå.

– Dette er nybrottsarbeid i arbeidsform. Oslo har aldri gjort det før, og jeg kjenner ikke til at andre kommuner har valgt å organisere arbeidet på denne måten heller. Vi har masse kompetanse i Oslo kommune, men på dette feltet er det viktig å få inn ikke bare kommunebyråkrater, men også representanter for de ulike retningene i byen, sier Hansen.

Startskudd

Byråden tenker at utvalget skal trekke opp hva som er problemstillingene, mer enn å bestille svar. Hun tror dette utvalget vil hjelpe politikerne til å beskrive byen og utfordringene den har. Men hun mener det er vanskelig og litt for tidlig å si hvem som skal være med i utvalget, og hvem som skal lede det.

– Det er viktig at vi får med oss både de som tror og de som ikke har et livssyn. Nå får vi midlene til å sette i gang. Det første vi må finne ut er hvem som skal være med, hvilket mandat utvalget skal ha, og en fremdriftsplan.

Mangfold

Til nå har det vært full politisk enighet rundt prosjektet. Byråden tipper det er først når utvalgets anbefalinger kommer frem at debatten vil komme.

– Det er godt kjent at Oslo er den byen med størst trosmangfold, men det er nok ikke mange som vet hvor mye det er. Det er så stort mangfold, også innenfor de forskjellige trosretningene. Jeg var med på pinsefest i helgen, og ble helt overveldet av hvor mange forskjellige migrantmenigheter som finnes, sier Hansen.

Hun mener det er stor bevissthet i offentligheten rundt de store religionene, men at vi også må huske at det er mange mindre trosretninger som har behov for tilrettelegging i det offentlige rom.

– Det er en stor jobb. Oslo kommune må ta på alvor at i tillegg til å ha nok rom, både livssynsrom og livssynsnøytrale rom, så må vi også bygge opp om den respekten eller toleransen som bør finnes, uansett ståsted, sier Hansen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter