Nyheter

Dette er KrFs nye kvinneprofiler

KrFs nye kvinneprofiler mener partiet må være tydelig verdikonservativt og ikke bry seg med utviklingen i Den norske kirke. De to yngste vil heller lukke samarbeidsdøra til Ap enn til Frp.

«Partiet uten kronprinsesser», kalte Vårt Land Kristelig Folkeparti torsdag. KrF har i alle år hatt kvinnetalenter, men ikke klart å holde på dem.

Også nå finnes det kvinner som er på vei opp i partiet – to av dem unge:

• Tove Welle Haugland er innstilt på sentralstyreplass. Hun sitter i Kristiansand bystyre.

• Marie Ljones Brekke er innstilt på varaplass i sentralstyret. Hun er leder i Stavanger KrF og 1. vara på Stortinget.

• Oddbjørg Minos er innstilt på andre plass på Oslo KrFs stortingsliste. Hun er nestleder i fylkeslaget.

LES OGSÅ: KrF – partiet uten kronprinsesser

Verdispørsmål

Fredag skrev Vårt Land om at brennbare verdispørsmål og religionssaker er fraværende på landsmøtet i Trondheim. Fra de nye kvinnene er det derimot klar tale når Vårt Land tar opp temaet:

– KrF har vært krystallklare om tvillingabort i vår: Å sortere bort et av fostrene utfordrer menneskeverdet, sier Haugland.

– Der er vi grunnleggende på kollisjonskurs med andre partier. Den enkelte har ikke rett å bestemme over andres rett til liv, sier Minos.

Bør KrF være tydeligere?

– Vi har mye potensial i å løfte retten til liv. Vi kan bli enda tydeligere om trosfrihet, menneskeverd, kristne friskoler og valgfrihet for familier. Det skal være meget tydelig hvor KrF står der, sier Brekke.

Haugland sier hun stadig får ros for å ta opp fosterreduksjon fra folk som ikke stemmer KrF:

– Det er ikke en snever gruppe som mener dette er kjempeviktig, sier hun.

LES OGSÅ: Brennbare verdispørsmål og religionssaker er fraværende på KrFs landsmøte

Verdikonservativ

Alle tre er klokkeklare på at KrF er et «verdikonservativt parti».

– Men innad i KrF blir det feil å bruke merkelappene liberal og konservativ, for det er ikke slike fløyer, men vi har ulike meninger fra sak til sak. Og det blir fort en negativ merkelapp, sier Haugland.

– Jeg har ingen problem med å bli kalt konservativ, sier derimot Brekke.

– Jeg står midt i partiet. Vi må ikke tilsløre hva KrF faktisk står for. Vi har noen grunnleggende verdier som ligger fast, og de må ikke fremstå som marginale. Det er faktisk kjernen av det KrF står for, sier Minos.

VÅRT LAND MENER: «Nå må KrF bryte sin tradisjon med å vrake kvinner»

Samarbeid

De tre står på samarbeidsvedtaket. De to yngste er svært skeptiske til Ap-samarbeid og ønsker ikke å utelukke et Frp-samarbeid:

– Jeg er skeptisk til regjeringssamarbeid med Frp, men vil heller inngå en samarbeidsavtale med dem enn å tillate at makten forflyttes fra Erna til Støre. Hvis KrF bidrar til det, tror jeg vi er på kollisjonskurs med våre velgere, sier Brekke

– Vi har fått gjennomslag med Frp i regjering. Samtidig har de en utfordrende retorikk og flyktningpolitikk. Jeg er ikke utelukkende mot å samarbeide med Frp, men de provoserer vanvittig, sier Haugland.

Av samme årsak synes Minos «både et regjeringssamarbeid med Frp, eller en samarbeidsavtale, virker veldig vanskelig».

ÅSHILD MATHISEN: «Kristelig Folkeparti må konsentrere seg om det første ordet i partinavnet»

Den norske kirke

Før nyttår oppfordret Minos «kristenfolket som helhet» om å «stå samlet i ett parti». Minos og Brekke er begge pinsevenner, Haugland ønsker ikke å bli plassert i bås i kirkelandskapet. Alle sier de føler seg hjemme på tvers av kristne trossamfunn og organisasjoner.

– Den norske kirke vier nå homofile. Er det en utfordring for KrF å skulle favne hele kristenheten, Minos?

– Hvilke retning et kirkesamfunn tar, blir en annen debatt, sier Minos.

– Jeg er i KrF, står på et program, noen verdier og prinsipper – de er ikke avhengig av hvordan kirker endrer seg, sier Brekke.

– Er den mangfoldige folkekirkeligheten noe KrF skal søke å favne?

– Jeg tror man skal forsøke å favne de kristne verdiene og prinsippene, så får de som finner det attraktivt velge oss, sier Brekke.

– Men er det problem for KrF når mange i kirken tolker dem annerledes?

– Vi kan ikke lage politikk for å nå medlemmer av Den norske kirke, men ut i fra det vi tror er rett, svarer Haugland, som støttes av de andre.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter