Nyheter

– Dette er hjerterått og kortsiktig, regjeringen!

100 organisasjoner skulle demonstrere. Det kom 160. De ba regjeringen snu det de kaller en rasering, provokasjon og mistillit mot arbeidet for de aller fattigste.

Kjell Erik Øie, tidligere statssekretær for Arbeiderpartiet og nå generalsekretær i Plan Norge, ledet demonstrasjonen foran Stortinget onsdag. Det var en protest mot at regjeringen kutter i budsjettpengene til hjelpeprosjekter gjennom norske bistandsorganisasjoner.

LES OGSÅ: LO-leder advarer mot å lokke fram grums i flyktningdebatten

Utenfor Stortinget var Kirkens Nødhjelp, Regnskogfondet, Frelsesarmeen, Normisjon, Digni, Utviklingsfondet, Fokus, Zero, Naturvernforbundet, Norsk Tjenestemannslag, Norsk sykepleierforbund og LO, for å nevne noen.

– Vi er her i dag fordi det er politikere i Norge som mener at fattige småjenter i Malawi skal betale for flyktningkrisen i Europa. Det er usolidarisk. Det er kortsiktig. Og det er et angrep på den langsiktige bistanden og det sivile samfunnets bidrag til å få til utvikling, sier Øie til Vårt Land.

– Rasering

– Har du forståelse for at regjeringen bruker av bistandsbudsjettet til å ta imot flyktninger i Norge, eller er det størrelsen i kuttene dere reagerer på?

– Det er mange ting å si om det. Det er klart at det er åpenhet for å bruke noe av bistandsbudsjettet på flyktningsituasjonen. Men her snakker vi om rasering av støtten som går gjennom bistandsorganisasjonene, hvis dette blir vedtatt, sier Øie.

LES OGSÅ: Slik skal de løse bistandsflokene

Han understreker at han håper regjeringen har vært ubetenksom i jakten på inndekning på et krevende problem.

Jørn Lemvik, generalsekretær i Digni, paraplyorganisasjon for bistandsarbeidet i mange kristne organisasjoner og kirker, understreker at problemet ikke bare er at regjeringen tar fra bistandsbudsjettet, men hvordan den kutter. Han sier at andelen av bistanden som går via sivilsamfunnsorganisasjonene har gått systematisk nedover de siste 15 årene, fra 40-50 prosent, til nå fem prosent av bistandsdelen i statsbudsjettet slik det først forelå. Med kuttet som regjeringen foreslo sist fredag, er pengene til bistandsorganisasjonene to prosent av bistandsbudsjettet på nær 35 milliarder kroner.

– Hvis dette blir vedtatt, raseres hele det sivile samfunnet som Norge jobber med i sør. Da må vi bruke de 670 millioner kronene til å avvikle prosjekter. Folk som har jobber må få noen måneder på seg før alt kan legges ned. Dette er fortvilet og helt kritisk, sier Lemvik.

LES OGSÅ: Mener Erna Solberg mister troverdighet

Flere katastrofer

Øie reagerer på at utenriksminister Børge Brende (H) har uttalt at det er ikke synd på organisasjonene, for de kan søke penger som er satt av til humanitær nødhjelp.

– For meg er det en fullstendig kortslutning, sier Øie.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Lemvik deler kritikken.

– Det vi får da, er flere humanitære katastrofer, sier han.

– Har norsk bistand vært litt godt vant en stund med høye bistandsbudsjetter?

– Jeg tror vi skal og må diskutere bistandsorganisasjonenes rolle, og vi skal diskutere hvordan vi drive bistand. Men dette er jo ikke et faglig eller politisk innspill – det er bare en rasering, sier Øie.

LES OGSÅ: Setter Sandberg inn i «fredsutvalg» med KrF

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter