Nyheter

«Dette er dagen som Herren har gjort» – for kongeparet

På dagen 25 år etter at Norges nye kongepar knelte ved alteret i nasjonalhelligdommen, ble bedt for og velsignet av biskopen, samles «det offisielle Norge» i dag til takke- og gledesgudstjeneste i Nidarosdomen.

– 23. juni 1991 var en av mine største dager som prest. Det gjorde dypt inntrykk å se det alvor og den betydning kong Harald og dronning Sonja la i å gå til sin gjerning under forbønn og med Guds velsignelse, sier Nidaros-biskop Tor Singsaas til Vårt Land.

Han var fungerende domprost i Nidaros da kongeparet våren 1991 personlig tok initiativ til vigslingsgudstjenesten. I tillegg til kongeparet selv er Singsaas den eneste av aktørene fra seremonien for 25 år siden som også skal være med i ledelsen av det som kirken har kalt en «takke- og gledesgudstjeneste».

Gir takk tilbake

– Vi vil gjerne være med på å gi noe av det vårt gode kongepar har gitt oss, tilbake til dem. Disse 25 årene har vært rike år der kongen og dronningen har vist klokskap både i glede og krisetider i vårt folk, oppsummerer Singsaas.

Han var sterkt delaktig i utformingen av signingsgudstjenesten i 1991, og han har vært med på å forme dagens festgudstjeneste i Nidarosdomen.

Et høydepunkt for Tor Singsaas var utgangsprosesjonen der «Dette er dagen som Herren har gjort», i Egil Hovlands vakre toneprakt, ble sunget.

Vil spenne bro fra 1991

– Blir den utgangssalme også i dag?

– Det kan jeg ikke røpe. Men vi har lagt vekt på å velge salmer som gir gjenkjennelse og å spenne en bro fra 1991 til nå, svarer Tor Singsaas.

Det er Bispemøtets preses, Helga Haugland Byfuglien, som skal preke i gudstjenesten som starer klokka 12, og som tv-overføres direkte på NRK 1.

– Jeg tror dette blir et høydepunkt i den signingsjubileumsmarkering som kongeparet nå er inne i. At kongefamilien har takket ja til takke- og gledesgudstjeneste i Trondheim domkirke, sier noe om hva det betød for kongeparet å bli signet i 1991. Det er også uttrykk for at Nidaros domkirke av mange grunner betyr mye, spesielt for den kongelige familie, sier Byfuglien til Vårt Land. LES MER: Aktiv konge på kirkevei

«Alle» er der

Hun er overveldet over den brede deltakelsen også fra det som gjerne omtales som «det offisielle Norge». Så godt som alle statsrådene, omlag 50 stortingsrepresentanter, høyesterettsjustitiarius, fylkesmenn, fylkesordførere og en rekke av Trøndelags ordførere, alle Den norske kirkes biskoper og ledere i hele det norske tros- og livssynsmangfoldet har gitt beskjed om at de kommer.

– At så mange ledere kommer til gudstjenesten er uttrykk for at Norge ønsker å være sammen med kongeparet og uttrykken gleden og takknemligheten over deres tjeneste. Det er også en bekreftelse på at det er sterke bånd mellom kirken og folket vårt, bemerker Helga Byfuglien, Den norske kirkes ledende biskop.

Det var den nyutnevnte Nidaros-biskop Finn Wagle som i 1991 ledet signingen av Norges nye kongepar.

Med Jesu tjenerideal

I en artikkel i Årbok for Den norske kirke i 1992 Wagle dette om «de mange sterke bilder fra signingsgudstjenesten»:

– «I en sum er det dette bildene handler om: Den kristne livstolkning, slik den gjennom et helt årtusen har kastet lys over kongsgjerningen i vårt folk. Derfor førte signingsgudstjenesten et hovedelement i våre gamle kroningstradisjoner videre. Det handler om å la seg innvie til en kongsgjerning med Jesu tjenerideal som rettesnor. Det handler om å hente kraft og styrke fra Gud og overlate sitt liv i hans hender.

Derfor var signingsgudstjenesten verken flukt eller idyll. Den var en kamphandling midt i en selvspeilende samtid: Livets mening ligger ikke i selvopptattheten, men i åpenheten mot Gud og hverandre. Slik utfordret vårt kongepar et helt folk.»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter