Politikk

Dette blir forhandlingsflokene

Abort, miljø, innvandring og skatter vil være blant hodepinene i regjeringsforhandlingene som starter i dag. Men valgforsker tror på enighet.

– Utfordringen er at partiene har motstridende ting de vil markere. Det gjelder særlig Frp og KrF. Mens Frp vil ha ned skattetrykket, er KrF avhengig av skatter for å få gjennom mange av sine saker, sier valgforsker Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger.

Han trekker frem flere vanskelige saker som ligger på bordet når de fire ikke-sosialistiske partiene starter forhandlingene på Granavolden Gjestgiveri på Hadeland i dag:

– Innvandring, abort, miljø og samferdsel er andre eksempler på saker der partiene er interesserte i å ha en motsatt profil. Handlingsrommet er lite og de har interesse av å selge det inn ulikt, sier Tuastad.

Det er uten tvil mye som står på spill for alle de fire partiene i det som kan ende med den første ikke-sosialistiske flertallsregjeringen på 35 år:

LES OGSÅ: Slik er Solbergs verdidrøm i et nytt år

KrF: Splittet parti

KrF går inn i forhandlingene som et splittet parti. Nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad må vise til tydelige KrF-seire for å kunne overbevise partiet at det var riktig å søke samarbeid med Erna Solbergs regjering.

Ropstad lovte videre en «historisk mulighet til å endre av abortloven» i forhandlinger med Solberg-regjeringen. Økt barnetrygd og andre velferdstiltak for familier og fattige er også viktige krav. Hvis ikke regjeringsplattformen overbeviser, risikerer partiet avskallinger av både velgere og tillitsvalgte, særlig på rød side.

LES OGSÅ: I høst handlet alt om et lite, maktsøkende parti

Venstre: Miljøprofil

Venstres første år i Solberg-regjeringen har så langt ikke overbevist velgerne. Trine Skei Grandes parti har ligget under sperregrensen på et snitt av målingene helt siden juli.

Venstres landsstyre har vedtatt at å kutte klimagassutslipp vil bli partiets hovedprioritet i forhandlingene. Uten en overbevisende miljøprofil på regjeringen, kan miljøbevisste velgere fort forsvinne til andre partier. Men flere miljøavgifter kan bli vanskelig å svelge for Frp.

LES OGSÅ: Unge Venstre vil anerkjenne Palestina

Frp: Innvandring er smertegrensen

I Frp er det stor skepsis mot å ta inn KrF i regjeringen. Mange i Frp er irriterte på måten partiet ble omtalt i debatten om KrFs veivalg. Irritasjonen ble til sinne da KrF i november stemte med opposisjonen for å reversere utvidelsen av taxfree-kvoten fra 2014 – én av Frps viktige symbolseire i regjering.

I etterkant uttalte Frp-leder Siv Jensen at «samarbeid er ikke å stikke kniver i hverandre» og at hun på det tidspunktet ikke hadde nok tillit til å forhandle med KrF. For noen dager siden uttalte Jensen til Aftenposten at Frp ikke kan sitte i en regjering som øker skatte- og avgiftstrykket. Å gi innrømmelser i innvandringspolitikken regnes også som en smertegrense for partiet.

LES OGSÅ: Bollestad foretrekker Ropstad som ny partileder

Høyre: Borgerlig samling

For Høyre og Erna Solberg har det helt siden 2006 vært en drøm å samle de fire ikke-sosialistiske partiene i samme regjering. Aldri før har Solbergs drøm vært nærmere virkelighet. Dermed vil Høyre være villige til å strekke seg langt for at borgerlig samling skal bli en realitet. Samtidig vil Høyre være tilbakeholdne med å gå med på forpliktende og kostbare løfter, som KrFs krav om en dobling av barnetrygden.

Fallhøyden ved et forhandlingshavari mellom de fire partiene er enorm for Høyre: Det kan bety at Solberg mister statsministerjobben siden KrF har vedtatt at plan B er å forhandle med venstresida.

LES OGSÅ: Svalbard opplever de største klimaendringene på planeten

Abortlovens paragraf 2C

Abortsaken er blant de vanskeligste sakene i forhandlingene. KrF ønsker å fjerne lovens paragraf 2C som gir adgang til abort etter uke 12 ved alvorlig sykdom hos fosteret. I tillegg ønsker partiet å forby fosterreduksjon av friske fostre. Selv om statsminister Erna Solberg har åpnet for å diskutere disse sakene, tror Tuastad at KrF vil ha små sjanser til substansielle gjennomslag.

– Det er vanskelig å se for seg at man reelt sett kan endre abortloven, med unntak av noen vage formuleringer. Det er fordi det er et stort stortingsflertall mot dette, inkludert Høyre og Frp, sier Tuastad.

LES OGSÅ: Stortinget regnet Downs som «stort legemlig eller sjelelig lyte» fra første abortlov av

Kostbare tiltak

En annen sak som er svært viktig for KrF, er å øke barnetrygden. Partiet selv har som mål å øke denne fra dagens 12.000 til 20.000 kroner årlig per barn. Det beregner partiet at har en kostnad på 10 milliarder kroner.

– Økt barnetrygd er en typisk sak KrF kan få gjennomslag for. Men de får ikke mer enn et par slike, store saker, sier Tuastad.

Samtidig tviler han på at barnetrygden vil bli økt med så mye som KrF ønsker.

– Om man skal øke barnetrygden så mye, må man ta inn mer skatter. Da vil man få problemer med Frp, sier han.

LES OGSÅ: Hva samler 700 menn i en flerbrukshall?

Tror på enighet

Samtidig som det er vanskelige saker på forhandlingsbordet, tror valgforskeren at det blir enighet.

– Alle partier, kanskje med unntak av Frp, har en sterk innstilling på at dette skal gå. Da skal det mye til for å mislykkes. I en regjeringsplattform er det mulig å kamuflere reell politisk uenighet ved hjelp vage formuleringer, utsettelser og utvalg, sier Tuastad.

Han spår imidlertid store utfordringer dersom en firepartiregjering blir realitet.

– Jeg tror de blir enige, men noe annet er hvor lenge de holder. Solberg-regjeringens problemer vil vise seg når det kommer konkrete saker i Stortinget, sier Tuastad.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk