Politikk

Dette ber Islamsk Råd Norge og Muslimsk Dialognettverk regjeringen gjør mot muslimhat

Islamsk Råd Norge vil at kunnskapen om muslimer skal heves i barnehagene, skolene, lære­planene, lærerutdanningen og politiet.

– Jeg tror ikke politikerne er klar over hvor stor skade hatretorikken gjør. Det sårer veldig mange flere enn man tror, sier Arshad Jamil, styremedlem i Muslimsk Dialognettverk.

Han forteller at Frps utspill om snikislamisering eller ­bevilgninger til det islamkritiske nett­stedet Human Rights Service ikke ble tatt opp på innspillsmøtet – i motsetning til på presse­konferansen etterpå.

LES OGSÅ: Frp og Høyres velgere mest muslimfiendtlige

– Unge muslimer tør ikke ta definisjonsmakten

Det ble derimot hatretorikk mer generelt, både fra politikere og på nettet:

– Vi kan hjelpe politikerne med å forstå hvordan det føles for en 15 år gammel, tredje­generasjons, muslimsk nordmann å høre sin egen statsråd snakke nedlatende om deres identitet, sier Jamil, som mener regjeringen må gjøre enda mer:

– Unge muslimer tør ikke ­engasjere seg i samfunns­debatten, tør ikke ta definisjonsmakten på hva som er en god ­muslim. For de aller fleste 
muslimer i Norge ser helt ­normale ut, oppfører seg helt normalt og har de samme hverdagsutfordringene som alle andre.

LES OGSÅ: Torbjørn Røe Isaksen (H) mener muslimhat er en sikkerhetstrussel

Vil ha storstilt kompetanseløft

Både ­Muslimsk Dialognettverk (MDN) og Islamsk Råd Norge (IRN) overleverte forslag til tiltak på møtet. Sentralt for begge var kompetanse­heving og kunnskap.

– Vi overleverte konkrete, målbare tiltak. Vi ønsker for ­eksempel et stort kunnskapsløft i barnehagene, skolene, ­læreplanene, lære­utdanningene og politiet, sier IRNs leder, ­Abdirahman Diriye.

IRN ønsker også en ordning med muslimske veivisere etter modell fra de jødiske veiviserne.

LES OGSÅ: Høyre-topp ber Erna Solberg om handlingsplan mot muslimhat

Foreslår arbeidsgruppe for å definere muslimhat

Mange begrep er i omløp i denne debatten – muslimfiendtlighet, muslimhat, islamhat, islamofobi. Diriye forteller at IRN ba regjeringen sette ned en egen gruppe for å 
definere hva de faktisk ­snakker om.

Det er en stor debatt med svært delte meninger, vil du ha en slags norsk definisjon?

– Det viktigste er at man skal kunne kjenne seg igjen i det. Når man snakker om antisemittisme er det veldig klart hva det går ut på, sier Abdirahman Diriye.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk