Religion

Det 
religiøse 
kruttet

Prestene har mistet mye av makten­ til å tolke den hellige boken. Det b­etyr ikke at Bibelen er blitt ufarlig.

Bilde 1 av 2

Vårt Land presenterer nå den hittil mest omfattende kartlegging av hvem som sitter med makt og innflytelse i Tros- og livssynsnorge: Maktkartet.no.

På vår liste over de 100 mektigste står Ingeborg Mongstad-Kvammen. Les begrunnelsen her.

Hun er kvinnen som gir ut verdens mest leste bok på norsk. ­Ingeborg Mongstad-Kvammen er generalsekretær i Bibelselskapet, og har det siste året fulgt VGTV-dokumentaren Frelst med stor interesse. I serien søker en ung kvinne svar på hvorfor hun selv og andre kunne sette Gud foran alt annet i livet. Serien har skapt stor debatt om usunne trekk i kristne ungdomsmiljøer:

– Jeg tror man ser dette i et bredt spekter av miljø der det jobbes med ungdom. Jeg håper vi som kristne ledere kan lære noe av det. Da trenger vi ikke minst en samtale om etikken rundt det å tolke Bibelen, sier Mongstad-Kvammen.

LES OGSÅ: 88 år og på makttoppen

Maktkritikk

For Bibelen er en farlig bok – på godt og ondt. Slavehandelen er et klassisk ­eksempel på dette. Slavehandlere­ brukte bibelord for å legiti­mere sitt virke. Motstanderne brukte den for å kritisere slavedriften.

– I vår tid har ulike former for maktkritiske analyser fått en fremskutt posisjon i bibelfagene.­ Dette har bidratt til å understreke den enorme makten som ligger i Bibelen, sier Mongstad-Kvammen, som selv har bakgrunn som forsker innen postkolonial teologi, en retning som har vært viktig for kirker i sør for å stå opp mot undertrykkelse.

– Bibelen er selve kilden til 
den kristne troen. Og tiltar du 
deg tolkningsmakten over denne­, vil du automatisk ha en enorm innflytelse i kristne ­sammenhenger, forklarer hun.

Folkets makt

Bibelselskapet ble skipet for 200 år siden. Siden den gang har det vært et viktig trekk ved den norske kristne tradisjonen at du ikke skal behøve mange års teologistudier for å kunne formidle hva som står i ­Bibelen. Men selv om 67 prosent av befolkningen i dag har en ­bibel eller et nytestamente, ­viser også Bibelselskapets under­søkelser at flertallet bruker heller liten tid på å lese den.

Dermed lener vi oss lett på andres tolkninger av ­Bibelen, 
påpeker Mongstad-Kvammen. Og det er ikke nødvendigvis ­prestens. For prestene har i vår tid mistet ­autoritet, tror hun.

Musikken

Andre har fått mer å si. Herunder ungdomsledere, og ikke minst lovsangslederne, altså de som leder sangen på kristne ungdomsmøter.

– De bruker mye av tiden i et møte, de sier mye mellom sangene, både bønn og ting av forkynnende art, og de har makten over det vi synger, som jo er det som går inn. De har i praksis fått en enorm definisjonsmakt over teologien, men mitt inntrykk er at den teologiske kompetansen er ganske varierende.

Etikk

Mongstad-Kvammen mener de kristne ledernes tolkningsetikk er det sentrale spørsmålet i vår tid:

– Dette er et moralsk ansvar som ledere i både store og små miljøer må være seg bevisst. Mange er det, men jeg tror også det er veldig lett å glemme.

– Hvilke prinsipp må være ­styrende etter din mening?

– Da jeg var tenåring brukte vi å si at «du skal ikke slå Bibelen i hodet på folk». Det er i grunnen et godt etisk prinsipp som sier det viktigste av alt, at vi ikke må bruke Bibelen til undertrykkelse.

LES OGSÅ: Før ble Vivianne Sydnes omtalt som datter av sin far, nå er det omvendt

Hun har også andre nøkler. Den ene går på å skjelne mellom hva som er sentrum og hva som er periferi i Bibelen. En ­annen nøkkel handler om å la grasrotstemmene blomstre.

– Dersom forkynnelsen og B­ibel-tolkningen er så bombastisk at det ikke er rom for undring, samtale og til og med uenig­het om tolkning, er det fare på ferde. En fjerde nøkkel er at­ ­målet aldri kan hellige middelet. Vi kan tolke Bibelen slik at målet er frelse for alle, og la målet bli så viktig at vi er villige til å brenne­ ut folk på veien. Men det kan da umulig være Guds ­mening å brenne ut sine tjenere.

Mongstad Kvammen tar en kort pause;

– Men nå gjorde jeg det selv, hørte du det? «Det kan umulig være Guds mening at …». Jeg er alltid utrolig skeptisk hvis noen bruker den vendingen.

Vårt Land presenterer nå den hittil mest omfattende kartlegging av hvem som sitter med makt og innflytelse i Tros- og livssynsnorge: Maktkartet.no.

På vår liste over de 100 mektigste står Ingeborg Mongstad-Kvammen. Les begrunnelsen her.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion