Nyheter

‘Det er lett å bli fylt av hat’

Den koptiske biskop ­Thomas sier at kristne i Egypt lider etter ­palmesøndagens terrorangrep, men at troen skal overvinne frykten. 44 mennesker mistet livet i to selvmordangrep på kirker.

Den egyptiske grenen av Den ­islamske staten (IS), tidligere kjent som Ansar Bayt al-Maqdis, har påtatt seg ansvaret for de to angrepene i Alexandria og i Tanta nord for Kairo.

Det var også IS som stod bak selvmordsangrep i et kapell ved den koptiske Sankt Markus-­katedralen i Kairo før jul, som drepte 29 mennesker.

LES MER: Drapsbølge på kristne

Kristne lider

– Koptiske kristne i Egypt lider nå. Vi bærer korset i smerte og tårer, men samtidig vil jeg si: Vi er ikke redde. Vi stoler på Gud og har en sterk tro, sier biskop Thomas i Den koptisk-ortodokse kirken i Egypt.

I går kunngjorde Egypts president Abdel Fattah al-Sisi en tre måneder lang unntakstilstand etter bombeangrepene søndag.

Angrepene er fordømt av en hel verden. FNs sikkerhetsråd betegner angrepene som «feige­» og «grusomme». Sikkerhets­rådet ber alle medlemsland om å samarbeide med egyptiske myndigheter for å pågripe og gi gjerningspersonene bak angrepet rettmessig straff.

LES MER: Tragisk palmesøndag

Nestekjærlighet

Dagen etter et av tidenes verste angrep på Egypts kristne, er biskop Thomas klar på at det kristne kjærlighetsbudskapet vil overvinne de onde kreftene som sprer terror i Egypt og andre land:

– Det er lett å bli fylt av hat når man blir angrepet. Vi kan ikke fornekte at noen terrorister bekjenner seg til onde makter og ønsker å gjøre ondt i verden, men vi må stå fast på det kristne budskapet om nestekjærlighet, og holde våre hjerter varme, sier biskopen.

Han kjente ikke personlig noen av dem som omkom i angrepene søndag, men lider med de berørte. Han mener terroristene ikke vil lykkes med sin strategi om å splitte folk og skremme de kristne.

LES MER: Tømmes for kristne

Fylte kirkene

Søndag kveld, bare timer etter at så mange kirke­gjengere ble drept, fylte­ Egypts kristne landet 3.000 ­kirker i bønn.

– Nettopp dette ønsker vi som kirkeledere å oppmuntre til: Å fortsette våre daglige liv og vår trosutøvelse, uten å være redde. Vi skal ikke gi disse onde kreftene en sjanse til å oppnå det de vil: Å spre frykt i folks hjerter og bryte oss ned, sier biskopen på telefon fra Egypt.

Han understreker at angriperne­ og deres støttespillere tilhører et lite mindretall blant landets muslimer:

– Våre muslimske venner står sammen med oss i fordømmelsen av slike handlinger. Vi må være varsomme og ikke generalisere når ytterliggående islamister truer både oss og hele det egyptiske samfunnet, sier biskopen i bispedømmene El-Qussia og Mairi i øvre Egypt.

På flukt

Tidligere i år intensiverte islamistiske grupper angrep på koptiske kristne nord på Sinai. Flere personer er drept i tildels bestialske angrep siden nyttår, med påfølgende flukt fra kristne under angrep.

For bare seks år siden bodde det rundt 5.000 egyptiske kristne nord på Sinai-halvøya. Ved årsskiftet var det kanskje 1.000 tilbake. Nå flykter også de.

– Det har lenge pågått en emigrasjon av kristne fra Egypt. Hvis denne volden fortsetter, frykter jeg at strømmen av kristne fra Egypt vil øke, sier biskop Thomas.

Israel stengte i går grensen til Egypt, etter å ha fått informasjon om et planlagt angrep mot israelske mål i Sinai-området i kjølvannet av kirkeangrepene.

Forstår emigrasjon

– Kirken oppfordrer de kristne til å stå sammen og bli værende, men kan du forstå at kristne forlater Egypt av frykt for seg og sine?

– Selv om vi ber kristne om å bli, så kan vi ikke bebreide dem som velger å emigrere av hensyn til sikkerhet og framtid for sine barn og sine familier. Som kirke­ og samfunn kan vi imidlertid ikke akseptere at kristne evakueres fra hele området. Det er heller ikke mulig, sier biskopen.

Han mener det er spesielt viktig at de koptiske kristne i Egypt holder stand, som det største gjenværende kristne samfunn i et konfliktfylt Midtøsten som er i ferd med å tømmes for kristne.

Økt spenning

Spenningen mellom den kristne minoriteten og den muslimske majoriteten har økt i Egypt siden revolusjonen i 2011.

Særlig har de koptiske kristne havnet i en skvis etter at deres religiøse overhode, pave Tawadros II, i 2013 ukritisk omfavnet president Abdel-Fattah el-Sisi. Den tidligere forsvarsministeren ledet militærkuppet som avsatte den folkevalgte, islamistiske presidenten Mohamed Morsi fra Det muslimske brorskap.

– Var denne uforbeholdne støtten en strategisk feil, biskop Thomas?

– Kirken støttet utviklingen og stabiliteten i landet. Folk var den gang livredde etter styret under Morsi. Millioner tok til gatene, og kirken var en del av, og støttet, det egyptiske folkets krav om endring.

Må straffes

Biskopen håper kopternes bønner og rop mot den pågående urettferdigheten blir hørt, og at de ansvarlige dømmes.

– Så skal vi fortsette å elske og tilgi.

Han advarer mot å la seg skremme av en globalt voksende­ islamistisk fundamentalisme:

– Angrepene på vår kirke er i grunnen også et angrep for å svekke hele samfunnet. Å ­angripe og drepe folk i bønn er et anslag mot selve menneskeheten, sier biskop Thomas.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter