Nyheter

– Det er ingen islamske teologer som forbyr barnebursdager

Imamen på Sørlandet er teologisk på villspor, mener Muhammed Usman Rana.

– Alt står ikke i Koranen og Hadith. Hvis man skulle fulgt samme argumentasjon, burde ikke biler eller fly heller vært tillatt, sier skribent Muhammed Usman Rana.

Den øverste lederen i Sørlandets største muslimske menighet, Abdikadir Mahamed Yussuf (49), skapte sjokkbølger i hele Norge med sine uttalelser torsdag. I et intervju med Fædrelandsvennen oppfordret imamen muslimer til ikke å sende barna sine i barnebursdag.

En «snever og bokstavelig tilnærming til islams hellige tekster», mener Usman Rana.

– Av de internasjonalt anerkjente teologene jeg kjenner til, som Faraz Rabbani, er det ingen som forbyr bursdagsfeiring, sier Rana.

LES OGSÅ: Ny generasjon muslimer drømmer om «ren religion»

Feirer også profeten Mohammeds bursdag

Rana, som også er aktuell med boken «Norsk Islam. Hvordan elske Norge og Koranen samtidig?», sier barnebursdager er vanlig praksis i muslimske hjem i Norge. Han kjenner ikke noen muslimske barn som ikke går i bursdag. Han viser også til at mange muslimer er glad i å feire profeten Muhammeds bursdag, som er en stor festdag blant muslimer i både muslimske land og Norge.

Kan en handling som det å gå i barnebursdag begrunnes teologisk?

– Jeg tror det er en overproblematisering i det hele tatt skulle behøve å vurdere barnebursdag teologisk. Generelt tror jeg ikke vi må overtolke denne uttalelsen fra imamen på Sørlandet, svarer Rana.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Han påpeker at det allerede er mange norske imamer som har gått ut og motsagt den Kristiansand-baserte imamen. Dagen etter uttalelsen ble imamen også pålagt to ukers ferie av sin egen moské, mens styret behandler saken.

– Islam har alltid tilpasset seg lokale skikker. I tillegg er ikke bursdagsfeiring noe særegent vestlig fenomen. Jeg ser ikke at bursdagsfeiringer trenger en teologisk begrunnelse. Denne imamens meninger er perifere og mediene må heller ikke koke suppe på en spiker, sier Rana.

LES OGSÅ: Imam med strømmen

Råd til norske foreldre

– Noen foreldre bekymrer seg for at de ikke vet hva de må ta hensyn til når de inviterer muslimske barn i bursdag. Har du noen råd til nordmenn som vil få muslimske barn til å føle seg velkommen?

– Jeg tror ikke man trenger å problematisere det så mye. Akkurat som man spør om barn som kommer har allergier, er det greit å spørre om noen har noen religiøse begrensninger når det gjelder inntak av ulike typer kjøtt. Utover det trenger man ikke tenke på så mye.

Selv er han født i 1985, og vokste opp i Tønsberg som eneste muslim i sin klasse. Deltakelse i barnebursdager var aldri noe problem. Rana sier foreldrene til medelevene alltid tok hensyn og hadde alternativer til svinekjøtt.

Hans egne barns feiringer er prikk like andre norske bursdagsfester, med unntak av at de serverer halalmat. Barna spiser kake, og synger norske bursdagssanger.

Hva med kjønnsforskjeller kan det bli et problem at muslimske jenter ikke får lov til å komme i bursdager der både gutter og jenter er tilstede?

– Muslimske barn går i blandede skoleklasser, så jeg ser ikke at det kan være en hindring. Jeg har hvert fall ikke hørt at det har vært et problem.

LES MER: Høyre-politiker mener imamer trenger kursing

Anbefaler barnebursdag til muslimer

Rana råder andre muslimske familier til ikke å lytte til imam Abdikadir Yussuf, og heller være positivt innstilt til barnebursdager:

– Barnebursdager er en form for sosialisering. Har man en god dialog med foreldrene til bursdagsbarnet hvis man har preferanser på kjøtt, risikerer man lite som er i strid med islam. Barnebursdager er stort sett uskyldige, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter