Nyheter

Derfor stiller de opp i TV Visjon Norge

Samarbeidspartnere forsvarer Jan Hanvold og TV Visjon Norge. Men noen av dem vil ikke selv se på den kristne tv-kanalen.

Bilde 1 av 3

– Jeg har følt at jeg kunne bidra positivt, i stedet for å sitte på sidelinjen med kritikk. For fremtiden bør Hanvold knytte til seg enda flere kristne ledere som kan avlaste han den umenneskelige byrden han bærer alene, sier pinsevenn-høvdingen David Østby. Den tidligere forstanderen i Filadelfia Oslo har i flere år hatt programmer og vært gjest hos Visjon Norge.

Østby sier det som har kommet fram de siste dagene «på ingen måte» har endret hans syn på Jan Hanvold og Visjon Norge.

LES MER: Brennpunkt setter søkelyset på tv-pastor Hanvolds mange roller i ny dokumentar

– Taler der andre tier

– Gründeren Jan Hanvold bruker iblant et språk som provoserer, og taler der andre tier, bemerker han.

Den pensjonerte pinsevenn-pastoren har møtt mange kristne som er takknemlige «for at det finnes en kristen TV-kanal».

– Dessverre er kristne program fraværende fra statskanalen. Derfor er Visjon Norge for mange en stor oppmuntring, sier Østby.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

– Lite nytt

Dag Øyvind Juliussen, direktør i den norske avdelingen av Den Internasjonale Kristne ambassaden i Jerusalem, forteller at Visjon Norge sender deres magasin Inside Israel, samt møter fra organisasjonens sommerstevne.

– Vi samarbeider fordi dette er den største kristne tv-aktøren i Norge. Den når ut til mange, og gir oss anledning til å få ut vårt budskap.

Juliussen har den siste tiden vært på reise i Israel, og han har derfor ikke sett NRKs Brennpunkt-program.

– Men jeg kan ikke se at det har kommet så mye nytt til torgs. Det er viktig at ulikt arbeid er transparent og tilgjengelig. Samtidig må det stilles spørsmål ved det som kan likne kampanjejournalistikk, og dimensjonene dette har fått. Jeg vet at det er mange ulike syn på forskjellige sider ved arbeidet til Visjon Norge. Men jeg tenker at dette må settes inn i et større perspektiv. Visjon Norge har klart det ingen andre har fått til: Å sende 24 timers kristen-tv i døgnet, med mange ulike aktører involvert, sier Juliussen.

På lufta

Svein Granerud, lederen av Normisjons avdeling for misjon i Norge, har gjentatte ganger vært på lufta på TV Visjon Norge. Men han presiserer at dette har skjedd i regi av Jesusnett, en forening i Normisjon som i mange år har produsert programmer som får sendeflate på Visjon Norge.

– Der har jeg vært intervjuobjekt og ved to anledninger har jeg sagt ja til å ta programlederrollen, forteller Granerud.

– Normisjons ledelse har uttalt seg sterkt kritisk til TV Visjon Norges profil og virksomhet. Hvordan kan du og andre sentrale Normisjon-ledere stille opp på denne kanalen?

LES OGSÅ: Hanvold mener NRK Brennpunkt fordreier virkeligheten

– Kanalnaboskap

– Vi har så langt tenkt at når Jesusnetts programmer får være en fri sendeflate, er vi glad for å kunne sende programmer som formidler Normisjons teologi og profil. Jeg kjøper ikke argumentasjonen om at man må ha et plettfritt nabolag for å stå fram med evangeliet.

LES OGSÅ: Derfor brøt Oase med TV visjon Norge

Ser aldri på selv

Granerud sier at han selv «aldri ser på TV Visjon Norge».

– Blant annet fordi Visjon Norge representerer en teologi og kristendomsform som er veldig fremmed for meg.

Svein Granerud har ikke endret syn på Hanvold og Visjon Norge de siste dagene:

– Det aller meste har vært kjent fra før. Det groveste som har kommet fram er måten Hanvold karakteriserer sine medarbeidere, med henvisning til Judas. Det rimer svært dårlig med den kristne bekjennelse han ellers står fram med, synes Svein Granerud.

– Gode tilbakemeldinger

Helge Skaaheim er pastor i Norkirken, Normisjons forsamling på Kongsberg. Han leder Jesusnett sammen med kona, Mary Annette Skaaheim.

– Vi har fullt ansvar for innholdet, mens Visjon Norge stiller med studio og mannskap. Vi revurderer stadig samarbeidet, og kommer til å gjøre det etter denne siste runden også. Men hittil har vi valgt å fortsette, fordi vi gjennom ti år har erfart at vi når langt ut. De sier mye rart, men Visjon Norge slipper også til mange andre stemmer og meninger.

Skaaheim mener NRKs Brennpunkt-dokumentar satte «ting litt på spissen», men synes det er bra at det blir rettet søkelys på blandingen mellom tro og økonomi.

LES OGSÅ: NLM-general kommenterer saken om Hanvold

Bredt nedslag

Jarle Waldemar, barneevangelist, forfatter og artist, har bakgrunn fra Pinsebevegelsen og har bredt nedslag i store deler av norsk kirke- og kristenliv. Han har vært gjest i TV Visjon Norges programmer noen ganger. Han ble også innleid for å holde barneopplegg på den store helbredelseskonferansen tv-kanalen arrangerte i Telenor Arena på Fornebu i mai.

– Er stemplet

– Jeg måtte ta noen runder med meg selv, før jeg takket ja. For Visjon Norge har et stempel hos mange kristne. Jeg svarte ja fordi jeg til syvende og sist vil barnas beste, og brenner for kvalitetstrosopplæring. Under den konferansen tenker jeg at det var spesielt viktig, sier Waldemar.

– Jeg er ikke enig i alt som blir gjort og sagt, og noe kan være provoserende. Men folk blir frelst og Visjon Norge betyr mye for mange. Jeg har ikke lyst til å dømme noen når jeg ikke kjenner saken 100 prosent. Jeg synes det er mange kristne og kristenledere som er veldig kategoriske i sin kritikk mot Hanvold.

Hva vil du si til de som er sterkt kritiske til Hanvold og Visjon Norge?

– Jeg vil oppfordre folk til å være rause med hverandre, og heie hverandre fram. Be for Hanvold og Visjon Norge! Han hadde ikke kommet så langt om ikke Gud var med. Når man stikker hodet fram blir man lett kappet ned her i landet. Det er noe jeg kjenner litt på kroppen selv, men ikke i samme grad som Hanvold. Jeg har stukket hodet fram med mine produkter og opplegg, og det er ikke alltid det har falt i god jord, svarer Jarle Waldemar.

– Ingen kommentar

Elin Linde Fagerbakke, leder av Kvinner i Nettverk, og Norvald Yri, dr. theol og mangeårig Afrika-misjonær og lærer ved Misjonssambandets misjonsskole Fjellhaug, ønsker ikke å kommentere deres samarbeidsforhold til Visjon Norge nå.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter