Nyheter

Derfor rykker misjonsledelsen ut og tar avstand igjen

I løpet av det siste året har ledelsen i Misjonssambandet rykket ut tre ganger for å avklare teologisk ståsted i forbindelse med sommerarrangementer.

Bilde 1 av 3

– Som ledere i kristne organisasjoner har vi fått et veiledningsansvar hvor vi skal vurdere hva som er sunn og usunn lære. I det ligger blant annet å analysere det som blir lært og sagt offentlig, for så å gi en offentlig vurdering i de tilfellene vi opplever at det er nødvendig, sier Øyvind Åsland, generalsekretær i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM).

I forkant ungdomsfestivalen deres UL (Ung Landsmøte), som startet tirsdag denne uken, dukket et slikt tilfelle opp. Bandet Leeland, som stod for åpningskonserten, har en indirekte link til «mirakelmenigheten» Bethel Church. Dermed kom det bekymringsmeldinger, som ledelsen i NLM Ung besvarte med en uttalelse på hjemmesiden.

– NLM står langt unna teologien til Bethel Church og pastor Bill Johnson. Men vi har ikke noen grunn til å tro at Leeland står for denne typen karismatikk, sa Hans Kristian Skaar til NLMs organ Utsyn denne uka.

LES MER: Ungdomsgeneral ble kontaktet av bekymrede konsert-deltakere

Beklaget uttalelser og avlyste konsert

Også i fjor sommer satte NLM-ledelsen skapet på plass:

• Artisten Solveig Slettahjell, som skulle synge under NLMs generalforsamling, viste seg å ha holdninger som «ikke er forenlige med den planlagte generalforsamlingen», skrev ledelsen på nettsiden – og avlyste konserten. Årsak: Hun bidro på en CD til støtte for Åpen Folkekirke, som arbeider for at likekjønnede skal kunne gifte seg i Den norske kirke.

• Under et ungdomsmøte under NLMs generalforsamling holdt prest Eirik Nyfeldt Bø en tale hvor han stilte spørsmål ved fortapelsen. I etterkant av møtet gikk ledelsen ut på nettsiden igjen. De fjernet talen, og beklaget at det hadde funnet sted «en problematisering av fortapelsens realitet».

LES MER: «Det virker som om toppene i Misjonssambandet alltid må sette skapet på plass med en gang»

– Trist å bruke ressurser på dette

Thomas Wilhelmsen er blant dem som har reagert på NLM-ledelsens uttalelse i forkant av Leeland-konserten. Han er innholdsansvarlig for Impuls, en kristen ungdomsbevegelse tilknyttet Normisjon.

– De må få plassere og avgrense slik de ønsker, men det som for meg blir litt absurd med «Leeland-saken», er at den ikke synes å skyldes at artisten har ytret noe, står for eller ikke står for noe, men rettere sagt hvem de kan assosieres med. De er altså «guilty by association».

Han synes også å lukte at UL-ledelsen har måtte ta konsekvensen av det han kaller «elementer av ukultur i en sammensatt moderorganisasjon».

– Da tenker jeg at det er trist at et så strålende og viktig arrangement som UL skal måtte bruke enorme ressurser på å grave i hvem bidragsytere kan assosieres med, snarere enn hva de faktisk bidrar med, og i forlengelsen at ungdommer skal læres opp til at det er kurant å diskvalifisere bidrag på grunnlag av hvem man kjenner og er glad i, sier han.

LES MER: Derfor lykkes Misjonssambandet

– Kan virke autoritært

At en ledelse stadig tar avstand i offentligheten på vegne av en organisasjon, kan slå både positivt og negativt ut rent kommunikativt, ifølge Truls Liland. Han er høyskolelektor ved Hauge School of Management, som er tilknyttet NLA Høyskolen.

– Hvis man til stadighet går ut og korrigerer ting og kontrollerer alt som skjer, vil det virke autoritært. Men hvis det er saker som er viktige for organisasjonen, og som det er stor enighet om, kan tydelighet om eget verdigrunnlag virke forsterkende og positivt. Sannsynligvis vil det oppfattes mer negativt om man ikke gjorde det, sier han.

– Kan det bli for mye avstandstaking?

– Det kan det, men samtidig kan denne typen utspill også være en mulighet til å formidle hva man mener i viktige etiske eller verdimessige spørsmål, noe det ser ut som om Norsk Luthersk Misjonssamband til en viss grad har forsøkt å gjøre her, sier han.

LES MER: NLM er fiksert på ett mål – det trekker unge mennesker

– Må ikke havne i grøfta

Gjermund Nordhus, redaktør for NLMs nettmagasin iTro, peker på at NLM-folks forventninger og ønsker om hva som skal komme fra organisasjonens plattform, er svært ulike. Samtidig holder han frem at NLM og lignende organisasjoner har en sterk tradisjon for å løfte Bibelen og bibeltroskap høyt.

– I slike sammenhenger kan det kanskje bli en slagside at man blir for opptatt av at alt hele tiden skal være rett. Jeg mener ikke at vi skal ta lett på sannhetene, men vi må ikke havne i grøfta av en «rettroenhet» der det verken er tabbekvote eller et åndelig og menneskelig «klima» som er godt å være i, skriver Nordhus i en e-post til Vårt Land.

LES MER: Misjonsgeneral brukte festtale til et oppgjør med egen organisasjon

– Sære og kontroversielle meninger

Han tror det er undervurdert i organisasjonen i hvor stor belastning det kan være for deler av misjonsfolket med «negative» NLM-saker i media.

– Det er trøttende å bli NLM-identifisert lokalt med sære og kontroversielle meninger som er politisk ukorrekte. Jeg tror misjonsfolket ønsker seg et ansikt som noen ganger sier ifra på en mild og varm måte, men som bruker mest tid på å snakke om alt det fantastiske organisasjonen får være med å bety i menneskers liv, sier Nordhus, som på generelt grunnlag påpeker at det «ikke er attraktivt med organisasjoner som fremstår som sure».

LES MER: Prest vil stryke Normisjon og NLM fra kollektliste

– Ingen meningstvang hos oss

Generalsekretær Øyvind Åsland påpeker at selv om det kan virke selvsagt at NLM er imot for eksempel ekstrem karismatikk, så må det likevel sies.

– Det kommer stadig nye generasjoner til som må teste og finne ut av ting. Når jeg går offentlig ut med veiledning er jeg opptatt av at det er godt og skikkelig begrunnet, ikke minst så ungdommen kan finne ut selv hva de tenker ut ifra min måte å argumentere på. Vi har ikke noe diktatur eller meningstvang i organisasjonen vår, men legger åpent fram det vi tror er viktig.

LES MER: Vil at unge skal gi bort ti prosent av inntekten

– Dere kan ikke risikere å fremstå som autoritære?

– Den faren er absolutt der, og derfor er det ekstremt viktig at det blir lagt fram en argumentasjon for våre synspunkter. Jeg har imidlertid ikke behov for å være ute offentlig så ofte som mulig og si hva vi tenker er usunn lære. Vi ønsker først og fremst å være på banen for å kunne forkynne gode nyheter, sier han.

LES MER: Misjonssambandet meldte om dramatiske flytteplaner – på 1. april

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter