Nyheter

Derfor møter Hareide nå krav om ekstra landsmøte

KrF-lederens «bokbombe» får partiets kvinneleder til å reise krav om ekstraordnært landsmøte. Skjebnemøte er i gang.

– Et slikt møte til å forankre og debattere KrFs veivalg er nødvendig etter partilederens bok, er meldingen fra Ann Kathrine Skjørshammer.

På vei inn i det som kan bli et dramatisk og historisk landsstyremøte i partiet, sier hun til Vårt Land at hun vil ta til orde for ekstra landsmøte.

Bakgrunnen er at partileder Knut Arild Hareide selv nå har formulert så tydelig alternativ kurs at partiet må få drøfte dette. Boken hans blir av de fleste lest som en argumentasjonspakke mot Frp og en åpning for samarbeid med venstresiden i norsk politikk.

– Vi bør nå gjøre om den tradisjonelle landskonferansen i slutten av januar til et slikt landsmøte, sier Skjørshammer.

LES OGSÅ: Slikt ble KrFs prosess kvalt av spill og støy – analyse

Alvorstungt for mange

KrFs landstyremøte om valg av politisk prosjekt og opplegg for ny samarbeidsdebatt startet klokken 10.00 fredag formiddag. Svært mange av KrF-delegatene kom til møtet ganske så alvorspreget.

Også fra annet hold i partiet får Vårt Land skissert muligheten for at et ekstraordinært landsmøte kan være et verktøy. Frontene er nemlig harde. Og enkelte fylkeslag mener at de er underrepresentert i forhold til antall medlemmer i dagens landsstyre og det kommende i november. Da kan KrFs endelige beslutning komme.

Flere Vårt Land snakket med i morgentimene pekte på at det jo bare er landsstyret som har gjort samarbeidsvedtak. Det var i november 2016. For selve landsmøtet formaliserte aldri kursvalget foran stortingsvalget.

LES OGSÅ: Slik filleristes KrF av velgerne

Vedtak med spredt applaus

«Vedtaket» på landsmøtet ble nemlig gjort med spredt klapping. Vårt Lands nettutgave rapporterte den gang følgende:

«Det kom bardust på forsamlingen da KrFs leder oppsummerte landsmøtets debatt og sa at nå var diskusjonen om regjeringssamarbeidet til ende:

– Når jeg nå oppsummerer, vil jeg nå be om tilslutning for at det som var landsstyrets samarbeidsvedtak nå blir landsmøtets samarbeidsvedtak, sa Hareide.

Først lød det to-tre klapp fra forsamlingen. Så kom det flere. Og til slutt var det tradisjonell vedtaksapplaus, slik det gjerne lyder i politiske forsamlinger når dropper formell avstemning».

LES OGSÅ: KrF vedtok samarbeid med spredt klapping – uten å stemme

Toppmøter i forkant

Foran fredagens møte har topper i KrF sittet i intense møteøkter for å planlegge regi foran landsstyremøtet. Det er et høydramatisk møte, for hele norsk politikk.

En første samarbeidsdiskusjon skal avvikles. Dersom KrF senere i høst lander på å samarbeide til venstre side, kan Solberg-regjeringens tid være over.

KrFs sentralstyre var samlet torsdag ettermiddag og kveld for å drøfte partiets strategi og opplegget for samarbeidsdebatten. Vårt Land får opplyst at det senere på kvelden også ble avviklet et møte i partiets stortingsgruppe. Og det handlet slett ikke om den formelle starten på stortingsåret neste uke.

Tale skrevet i enerom

KrF-ere i det sentrale apparatet er ordknappe overfor pressen. De vet ennå ikke hele argumentasjonspakken i Hareides tale som holdes klokken 13.45. Den har han delt med svært få. Til forskjell fra tidligere anledninger, har han ikke latt rådgivere skrive deler av talen for seg. Alt har KrF-lederen formulert «i enerom».

– Når landet du konklusjonen i talen, i går eller i morges?

– Det er alltid slik med en tale at den er i bevegelse frem til siste sekund, svarer Hareide Vårt Land.

Vil inn i regjering

I flere konservative fylkeslag har ledelsen hatt møter i forkant av landsstyremøtet. Østfold KrF har med seg vedtak om å støtte seg til blå side i politikken.

– Vi ønsker å snakke med regjeringen om det er grunnlag for å gå inn i den, sier fylkesleder Brynjar Høidebraaten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter