Nyheter

Derfor dras unge muslimer mot bokstavtro islam

Dropp sminken, vær beskjeden, dekk deg til og unngå å le med gutter, er Islam Nets råd til muslimske kvinner. – Viser at man tar religionen på alvor, ifølge forsker.

«Pass på søstre, alt ved deg kan være attraktiv for andre», er Islam Nets klare beskjed til muslimske kvinner. I innlegg på Facebook-gruppen deres «Finn Allah – Veien til suksess», har den muslimske ungdomsorganisasjonen de siste månedene publisert konkrete tips til hvordan kvinner bør kle og te seg.

• Ikke snakk «for mye unødvendig foran gutter på skolen/jobb», heter det i én post. Unngå å «tulle, le og prate om det som ikke er relevant» med menn, står det i en annen. «De fleste av oss snakker så åpent med andre gutter, at deres begjær vekkes opp.»

• Dropp sminken og tettsittende klær, oppfordrer de i et tredje innlegg. «Hvis ens opptreden i hijab fører til at folk får erotiske ønsker og tanker om deg, er det noe galt ved hijaben din!»

LES OGSÅ: Shoaib Sultan savner sekulære i religionsdebatter

– En vakker diamant

Også kvinnens gange må passes på:

• Det er «viktig at måten man går på er ordentlig, at man ikke tråkker hardt på gulvet mens man går, går rolig og tar lange skritt, og passer på at du dekker alt til mens du går», skriver de, og konkluderer i samme tekst: «Du er en vakker diamant som fortjener kun én (mann). Hvis du prøver å holde deg ren, så vil sannelig Allah SWT velsigne deg med en godhjertet og ren mann.»

Med sine omlag 2.000 medlemmer, regnes Islam Net som den største, muslimske ungdomsorganisasjonen i Norge. De kjennetegnes for sin bokstavtro tolkning av islam, og er av norske forskere blitt omtalt som såkalte salafister, noe de selv har avvist.

LES OGSÅ: Islam Net tilbyr halal-jobber på internett

Foredreopprør

Dette er også organisasjonen som Leyla Hasic har vært tilknyttet, best kjent som Islamsk Råd Norges nye nikabkledde kommunikasjonsarbeider. En stor andel av organisasjonens sympatisører består da også av unge kvinner, ifølge Lasse Kristoffer Grotdal, som for halvannet år siden avla en masteroppgave om Islam Net ved Universitetet i Oslo.

– For både unge menn og kvinner fungerer organisasjonens lære som et opprør mot omverdenen, sier han.

Flere av Islam Nets tilhengere står nemlig i en skvis. På den ene siden presenteres de for et islam preget av foreldregenerasjonen. På den andre siden har de en norsk identitet som de kanskje ikke føler seg hjemme i, ifølge Grotdal.

– Islam Net gir dem en ren, autentisk religion. De søker tilbake til et islam slik de mener religionen så ut på profetens tid og tilpasser dette til en norsk virkelighet, forteller han, og presiserer at deres søken mot «det autentiske islam» er en moderne konstruksjon.

LES OGSÅ: Leder i Islam Net, Fahad Qureshi, erklærer hellig krig

Tar religionen på alvor

Å være opptatt av hvordan man kler og ter seg, er et typisk kjennetegn ved salafismen og fungerer som en identitetsmarkør, ifølge ham.

– Det blir et speil på det indre, og viser andre at man tar religionen på alvor, sier han.

Også Kari Vogt, religionsforsker og historiker ved Universitetet i Oslo, mener det ligger en slags kulturkritikk i å sympatisere med en bokstavtro retning av islam.

– Kvinner fra disse miljøene oppgir at de liker å forholde seg til disse faste, entydige, islamske kravene. I norsk sammenheng er ikke dette totalt ukjent: Vi finner liknende krav i fundamentalistisk kristendom, sier Vogt, som mener enkelte norsk-muslimske salafi-miljøer representerer et motefenomen.

– At disse miljøene om tre eller fem år frem i tid vil ha de samme ideene, er neppe gitt, sier hun.

LES OGSÅ: Forsker «frikjenner» Islam Nets video

Løfter frem idealer

Lasse Kristoffer Grotdal mener Islam Net er langt rundere i kantene enn den kan fremstå. Få i organisasjonen bærer nikab, og innad i organisasjonen er det uenigheter om hvor sterkt plagget skal vektlegges, ifølge ham.

– Mitt inntrykk er at de ikke har noen illusjoner om at noen faktisk lever på den måten de ønsker. I stedet fungerer sømmelighetskravene deres som idealer, sier han.

Det lyktes ikke Vårt Land å få tak i leder i Islam Net, Fahad Qureshi, i går.

LES OGSÅ: Muslimsk generasjonsopprør

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Mer fra: Nyheter