Kirke

Derfor blir hun i Frikirken

Det er utenkelig for Hanne Marie Moi å skifte menighet. Årsaken er at unge blir hørt og sett, og får lederoppgaver.

– Det er en utfordring å satse på de unge. Det krever kanskje at den eldre generasjonen må slippe til unge som kanskje vil noe nytt, for eksempel å endre på stilen på en gudstjeneste, svarer Hanne Marie Moi på spørsmålet om hva som er de største utfordringene for Frikirken i årene fremover.

Vårt Land møter henne på tunet på Stavern Folkehøyskole, omringet av hvite telt og festivaldeltakere. Moi er en av flere «unge lovende» i Frikirken – hvis offisielle navn er Den Evangelisk Lutherske Frikirke. Hun er blant annet leder for ungdommenes festival på Visjon, Frikirkens sommerstevne i Stavern.

I dag er hun hovedtaler på kveldsmøtet i Stavernhallen.

LES MER: – Bibelen er ikke et reklameskrift for et perfekt liv, mener Solveig Tufte Johansen

Hjem for alle

Moi er 25 år gammel og vokste opp i Frikirken. Hun jobber i hovedsak som ungdomsleder i Greåker Frikirke i Sarpsborg og er nettverksleder for Østfold i Frikirkens barn & unge (Fribu). Hun beskriver Frikirken som «et bra sted å være som ung».

– Menigheten jeg har vokst opp i har lagt til rette for ting for alle aldersgrupper. Det gjør at man blir i den menigheten. Den blir et hjem for alle, sier Moi, som nå er gift og bor i Fredrikstad.

I begynnelsen av tyveårene fulgte Moi i foreldrenes fotspor og ble med Ungdom i oppdrag til Australia, her bodde hun i ett og et halvt år. Ungdom i Oppdrag er en del av den internasjonale misjonsbevegelsen Youth With A Mission. Her traff hun folk fra forskjellige kirkesamfunn.

– Man møtes bare for å være sammen med Jesus. Da er det ikke viktig hvilket dåps- eller nattverdsyn du har. Jeg er veldig fan av det, sier hun.

Hippe Hillsong

– Hva er det med Frikirken som har gjort at du ikke har søkt ut, for eksempel til Hillsong?

– Satsing på unge. At unge skal bli hørt, få lederoppgaver og bli sett. Det er derfor man har lyst til å gå i Frikirken, fordi den er for deg. Hillsong er hipt og kult, men det er også hipt og kult andre steder hvor man føler at man blir satset på, sier hun.

Hun føler selv at hun har blitt satset på, og drar frem ledervervet på Frik-festivalen som et eksempel. Frik er en festival for unge mellom 13 og 20 og en del av Visjon-festivalen.

– Jeg ble satset på som 22-åring. Da var jeg jo ikke gammel. Dette er tredje året jeg er leder, sier hun.

LES MER: – Dette kan bli viktig for homofile i Frikirken

Flerfoldig

Moi mener det er viktig med et flerfoldig kirke-Norge.

– Dersom alle menighetene var like, ville mange følt at de ikke hadde et sted de kunne gå, ettersom utrykket ikke nødvendigvis passer for dem, sier hun.

Moi forteller at et av Frikirkens mål er at 40 prosent av lederne skal være under 40 år.

– Dette sier litt om hva Frikirken ønsker å oppnå, mener hun.

Moi opplyser også om «Prosjekt Søndag», der man jobber med hvordan Frikirken kan skape et gudstjenestefellskap som når unge barnefamilier fra null til 35 år. Dette skal være hovedaldersgruppen på gudstjenesten.

Hun er ikke redd for at oppmerksomheten på den yngre aldergruppen kan få de over 60 år til å føle seg utenfor.

– Besteforeldre trives ofte der barnebarna trives, argumenterer Moi, som akkurat nå tar en master i praktisk teologi på NLA Høgskolen i Bergen.

LES MER: Normisjon og Frikirken ber om tilgivelse

Studentarbeid

Det er ifølge Moi viktig å etablere godt studentarbeid i de norske studentbyene for å forhindre at unge forlater frikirken.

– Når Frikirkefolk flytter fra Østfold til Oslo er det for eksempel viktig at det er arbeid rettet mot studenter i den lokale Frikirken, slik at de kan finne sin plass, sier hun.

Hun trekker frem Oslo som et eksempel på en by der Frikirken bedriver voksent studentarbeid og viser til tilsvarende arbeid i Trondheim, Kristiansand og Bergen.

– Vi håper å kunne være der når studenter kommer og at de som har vokst opp i frikirken ikke faller fra, sier hun.

LES OGSÅ: Starter kristent skolesamarbeid

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke