Nyheter

Denne byen vokser med ett Oslo på ett år

Egypts hovedstad Kairo er verdens raskest voksende by. Bare i år ventes Stor-Kairo å få en halv million flere innbyggere. Det er nesten som å utvide med Oslos innbyggertall.

Få byer har samme historiske sus som Kairo. Den egyptiske hovedstaden ble formelt etablert i år 969 ved Nilens bredder, der «byen med de tusen minaretene» for lengst har vokst til Afrikas største.

Selve byen teller 12 millioner innbyggere, men med sitt urbane omland huser Stor-Kairo over 22 millioner mennesker.

– Kairo har vokst ut over alle proporsjoner. Den er bygget for to millioner, men huser det tidobbelte, sier sosialantropolog Nefissa Naguib ved Universitetet i Oslo.

LES MER: Kristenflukt i Egypt

Flukten fra landsbygda

I et land med sterk folkevekst og omfattende flukt til byene grunnet fattigdom på bygdene, ventes Kairo å vokse med en halv million mennesker i løpet av 2017. Ingen byer i verden vokser raskere, ifølge en rapport fra Euromonitor International.

Kairo er travel, bråkete og eser ut i alle retninger. Da hørselteknologiselskapet Mimi nylig rangerte hvilke storbyer som har minst støy og hørselsskader, tok Zürich, Wien og Oslo de tre øverste plassene. Nest nederst på listen ligger Kairo, så vidt foran kinesiske Guangzhou. Det er også en skitten by, der det antas at to prosent av alle dødsfall skyldes luftforurensing.

– Det er en bråkete by som aldri sover. Å komme til Kairo er å bli bombardert av inntrykk, med et kaos av biler og folk, radioer på full guffe, esler og gateselgere. Men innbyggerne har også masse humor, og du kan stort sett gå trygt uten fare for å bli robbet, sier Nefissa Naguib.

LES MER: 10 utfordringer for Afrika

Historisk rask urbanisering

Utviklingen i Kairo er eksempel på en urbanisering som aldri i verdenshistorien har gått raskere. Så sent som i 1990 bodde bare 43 prosent av verdens befolkning i urbane områder.

25 år etter var dette økt til 54 prosent, i en periode der verdensbefolkning økte med to milliarder mennesker. Det betyr at siden 1990 har bybefolkningen est ut med nesten 1,7 milliarder mennesker.

Urbaniseringen skaper muligheter, men også store problemer dersom veksten ikke blir møtt på en planmessig måte. For selv om «bare» drøyt annenhver verdensborger bor bymessig, står byene for mellom 60 og 80 prosent av energiforbruket, og for 70 prosent av de menneskeskapte klimagassutslippene.

LES MER: Afrika vil firedobles

Flere bor i slum

Anslag fra UN Habitat viser at andelen av verdens befolkning som bor i bymessig slum, har gått ned fra nesten 40 prosent ved årtusenskiftet, til knappe 30 prosent i 2014. Likevel er ikke den prosentmessige nedgangen nok til å oppveie for den kraftige folkeveksten:

I 2014 bodde anslagsvis 880 millioner mennesker i slumområder, en økning fra rundt 790 millioner ved årtusenskiftet. Få steder kan et økende gap mellom fattige og rike avleses tydeligere enn i byer som Kairo, der rike forskanser seg bak sikkerhetsmurer i lukkede områder, kun minutters kjøring unna grotesk helsefarlige slumområder.

– Rundt Kairo går det som kalles Ringroad of Poverty, og utenfor vokser fattige satellittbyer. I byen kan rike og fattige bo under totalt ulike forhold nærmest vegg i vegg, mens noen rike nabolag har muret seg inne med sin luksus, sier sosialantropolog Nefissa Naguib.

LES MER: Drapsbølge mot kristne

Planlegger ny by

De neste 40 årene er det ventet at befolkningen i Egypt bortimot kan fordoble seg, fra 92 millioner til 160–180 millioner. Mye av veksten vil skje i og rundt Kairo. Blant annet derfor lanserte Egypt for to år siden planer om å bygge en ny, administrativ hovedstad, for å avlaste «gamle» Kairo.

Byen er planlagt på et 700 kvadratkilometer stort område mellom Kairo og Suezkanalen, med plass til et nytt presidentpalass, departementer, boligområder og en tilhørende flyplass. På sikt er det snakk om å utvikle over én million boenheter som skal kunne huse fem millioner mennesker, nesten tilsvarende hele Norges befolkning.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter