Nyheter

– Den største synden er å overse folk

Arvid Hallén styrer forskning på samfunnssikkerhet. Han er redd for å overse både viktige trusler – og folk.

Er Norge blitt mer sikkert etter 22. juli, Arvid Hallén, direktør for Forskningsrådet?

– Ja, det tror jeg helt sikkert. 22. juli var en vekker, og fikk oss til å forstå samfunnssikkerhet på en helt ny måte. Vi har gått gjennom mange av systemene som må på plass for å øke samfunnssikkerheten. Men vi er nok sikkert langt fra i mål.

– Hvor mye bør samfunnet ruste seg mot risiko?

– Det er et godt spørsmål. Den kanskje største utfordringen er å dosere tiltakene riktig. Du kan alltid ønske å gjøre mer, men må veie det mot kostnader og hvordan det setter rammer og stengsler for utfoldelse. Ulike samfunn kjennetegnes på hvordan man håndterer samfunnssikkerhet og risiko. Etter 11. september innførte USA lover som gikk langt utover det man tidligere har akseptert av inngripen overfor den enkelte.

LES OGSÅ: Pårørende bygget minnested på Utøya

Se de riktige truslene

– Hvordan kan man være årvåken?

– 22. juni 2011 hadde vi konferanse om sikkerhet. Jeg tror at mange av oss én måned senere forsto problemstillingene på en helt annen måte. Jeg tror at mange av oss én måned senere forsto problemstillingene på en helt annen måte. Årvåkenhet handler om at man har oppmerksomhet om de riktige truslene. Det har mye å gjøre med erfaring og kunnskap – og handler lite om intuisjon.

– Programmet SAMRISK2 forsker på samfunnssikkerhet og risiko, og mottar 20 millioner kroner i året. Hva er målet?

– Programmet har et bredt mandat fordi samfunnssikkerhet er relevant på så mange områder. Vi må øke kunnskapen om fare for terrorisme, men også se på om infrastrukturen som samfunnet er avhengig av, er sikker nok og vil takle ulike kriser. Det handler blant annet om strømforsyning og mobilnett.

LES OGSÅ: Fillerister Anundsens departement for dårlig sikkerhet

Følg oss på Facebook og Twitter!

Broren ble ikke president

Hva overrasket deg mest den siste uken?

– At fotballpresidenten, som er min bror, ikke ble valgt inn i styret for Norges idrettsforbund.

– Hva vil du ha mer av i norsk politikk?

– Jeg vil ha enda sterkere kunnskapsorientering. Politikk får gjerne sin egen dynamikk, der det er en fare for at faktisk kunnskap taper.

Oppdaget Skype

Når gjorde du noe sist for første gang?

– Jeg har nettopp oppdaget Skype-telefonens store muligheter. Med mye reising og kontakter over hele verden så jeg plutselig hvordan Skype åpner for effektiv kommunikasjon.

Hva ber du om tilgivelse for?

– Jeg har en viss frykt for å overse folk. Som leder for en stor organisasjon, har jeg en tanke om at den største synd er å ikke vise folk riktig oppmerksomhet og anerkjennelse. Der er det lett å komme til kort.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter