Nyheter

‘Den nye sjansen’ får en ny sjanse

Oslo kommune kutter i Frelsesarmeens tiltak Jobben. Nå gir staten dem en sjanse til å dekke tapet.

Det var både stolte medarbeidere og stolte brukere som møtte helseminister Bent Høie (H) da han fredag besøkte tiltaket Jobben på Grønland i Oslo. Mens han snekret bikuber, fortalte brukeren Lars Johan Mortensen stolt om hvordan han hadde kommet seg ut av dypt alkoholmisbruk og «funnet ut hva han skulle gjøre når han ble stor» i en alder av 44.

For Frelsesarmeens ansatte representerer helseministerens besøk en ny mulighet. Vårt Land har tidligere skrevet om hvordan byrådet i Oslo kutter fem millioner kroner i tilskudd til Jobben i sitt budsjettforslag for 2019. Lavterskeltilbudet blir nå oppfordret til å søke i en ny tilskuddsrunde hos Helsedirektoratet isteden.

LES MER: Frivillige kan ikke gjøre «Jobben»

– Vi har delt ut penger fra denne ordningen i to omganger, men det ligger fortsatt 30-40 millioner kroner igjen, og vi ønsker veldig gjerne at de skal bli tildelt før jul, sier Høie til Vårt Land.

Tilskuddsordningen er spesifikt rettet mot aktivitetstilbud.

– Jeg tror de fleste forstår at det er helt åpenbart at hvis du for eksempel er i en russituasjon og har muligheten til å gå på en jobb, så ruser man seg mindre og får et annet innhold i dagen, sier helseministeren.

Stol av ski

Helseministeren er ærlig om at han gjerne vil ha Jobben til å søke.

Er det derfor du er her i dag?

– Dette er et godt eksempel på et tilbud som vi ønsker at skal få penger, og som har muligheten til å søke på nytt, svarer helseministeren.

Daglig leder Jorunn Mathisen viser Høie rundt i bygget. Statsråden setter seg ned i en stol lagd av gamle ski, snakker med brukere som lager julekuler, og får se systua.

– En dag var vi så heldige at en fransk sylærer ringte og meldte seg frivillig. Mannen hennes hadde fått en høy stilling i Norge, og hun kjedet seg hjemme, sier Mathisen.

Det var en vinn-vinn-situasjon, særlig for tiltakets mange ikke-vestlige brukere.

– Hun får lære seg norsk, mens mange av brukerne fra Afrika lærer seg å sy og får snakke fransk, forteller Mathisen.

Frykter for tilbudet

Jorunn Mathisen er tydelig på at kuttet i byrådets budsjett må erstattes. Om de ikke får penger, frykter hun for tilbudet.

– Da kan vi ikke ta imot like mange deltagere som i dag, og vi må kutte i personalet.

I tillegg må Jobben flytte ut av det rosa bygget i Arups gate i løpet av 2019. Arbeidet med å finne nye lokaler kan kompliseres av kuttet.

Frykter dere ikke nye penger fra Høie i årets statsbudsjett kan være en kortsiktig løsning?

– Det gir oss jo flere bein å stå på, når vi kan basere oss på både kommunalt og statlig tilskudd. Forhåpentligvis vil det føre til at vi kan videreutvikle og kanskje utvide arbeidet vårt noe, svarer Benjamin Brekke, rådgiver i Frelsesarmeen.

Frustrert

Bent Høie legger ikke skjul på at han er frustrert over at Oslo-byrådets politikk, som han også har uttrykt i Vårt Land tidligere.

– Jeg opplever at de stadig sier at Oslo har et veldig godt tilbud til rusavhengige, og derfor bruker de det som grunn til at de ikke bruker pengene, sier helseministeren.

Han mener Oslo fortsatt har store utfordringer på området, og at det ville vært fornuftig av byrådet å bruke midlene som er avsatt til et løft på rusfeltet.

LES MER: Kutt frustrerer Høie

Uenighet

Tone Tellevik Dahl (Ap) er den ansvarlige byråden i Oslo. Hun mener kommunen bruker pengene de får tildelt gjennom opptrappingsplanen på rus.

– Jobben og andre tiltak får penger gjennom en tilskuddspott for frivillige organisasjoner, og den har vi økt med 13 millioner siden forrige byråd, sier hun til Vårt Land.

Høie mener på sin side at dette svaret er byråkratisk.

– Det er ikke så viktig for Frelsesarmeen hvor pengene kommer fra, bare de kommer, sier statsråden.

– Innblanding

Byråd Tellevik Dahl peker på at midlene som kommer gjennom opptrappingsplanen for rusfeltet i stadig større grad er frigjorte midler, og mener det er rart at Høie blander seg inn i Oslo kommunes bruk av midlene.

– Mitt poeng er at tidligere år har ikke Oslo brukt pengene fra opptrappingsplanen. Da er det ekstra spesielt at man kutter i tilskudd til et så viktig tilbud. Dersom budsjettet for 2019 viser at de bruker alt, må Tellevik Dahl legge fram bevis for dette, svarer Høie.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter