Nyheter

Den norske kirke: 2 av 3 krever ikke politiattest

Fortsatt benytter bare 1 av 3 kirkelige arbeidsgiver muligheten til å kreve politiattest av frivillige medarbeidere. – Ikke bra nok, erkjenner kirkens arbeidsgiverorganisasjon.

– Det skal være trygt å oppsøke Den norske kirke og det skal være trygt å etablere nære relasjoner til kirkelig tilsatte og frivillige medarbeidere, sier direktør i KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter, Marit Halvorsen Hougsnæs, i en pressemelding.

En ny rapport som oppsummerer omfanget av registrerte anklager om seksuelle overgrep og trakassering i Den norske kirke i perioden 2014-2015, viser at bare 1 av 3 kirkelige virksomheter krever politiattest av sine frivillige medarbeidere. Det er ikke registrert noen økning fra forrige rapportperiode (2012-2013).

LES OGSÅ: – Ikke flere overgrep i Tysfjord enn andre steder

Lenge etterlengtet lovhjemmel

Hougsnæs er ikke fornøyd med andelen. Også Paul Erik Wirgenes, direktør i avdeling for menighetsutvikling i Kirkerådet, understreker politiattestens viktighet.

– Vi mener at politiattest representerer et av mange forhold som skal innhentes før det ansettes og verves til frivillig arbeid blant barn og unge i Den norske kirke, sier han i en pressemelding.

Muligheten til å kreve politiattest kom på plass 1. januar 2012, etter at kirken lenge hadde etterlyst en slik lovhjemmel.

LES OGSÅ: Hundrevis av korgutter misbrukt i koret til pave Benedikts bror

– Kan ha generelle planer

Rapporten forteller også at 51,8 prosent av virksomhetene oppgir å ha en beredskapsplan for forebygging og oppfølging av seksuelle krenkelser og overgrep. Dette er en økning fra 49 prosent i 2012-2013.

Marit Halvorsen Hougsnæs i KA understreker at mange av dem som har svart nei på spørsmålet om beredskapsplan for forebygging og oppfølging av seksuelle krenkelser og overgrep, kan ha generelle beredskapsplaner som også dekker disse utfordringene.

– Enkelte bispedømmeråd har laget en beredskapsplan som også fellesrådene i bispedømmene har sluttet seg til. Vi vet ikke om disse har svart ja eller nei på spørsmålet, sier Hougsnæs.

– Men med utgangspunkt i det tallet dere går ut med – mener du at situasjonen er tilfredsstillende?

– Vi vil ha andelen helt opp i 100 prosent, både når det gjelder beredskapsplan og når det gjelder krav om politiattest. Vi kan aldri ha noe lavere mål enn full dekning.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter