Nyheter

Demonutdriver til Telenor Arena

Giullermo Maldonado lar demonutdrivelsene ligge når han besøker Norge. Arrangørene regner med at 3.000 til 5.000 mennesker vil oppleve ham i Telenor Arena.

– Vi må ikke være for snare med å karakterisere lidelser som en demon, sier førsteamanuensis ved Det teologiske menighetsfakultetet, Roar G. Fotland.

Han er skeptisk til demonutdrivelse, og advarer mot å la det bli et bevis på en pastors makt.

Den Florida-baserte pastoren Guillermo Maldonado er invitert som det store trekkplasteret når den kristne TV-kanalen Visjon Norge i mai arrangerer en konferanse som går over tre dager.

Møtene har fått navnet «Jesus helbreder i dag» og finner sted på Telenor Arena utenfor Oslo.

LES MER: Paven tar eksorsistene inn i varmen

Seksuelle demoner

Madonado er leder for menigheten King Jesus Ministry, og blant annet kjent for dine demonutdrivelser.

– Jeg vokste selv opp under Jesus-vekkelsen på 70-tallet, og i noen grupper ble demonutdrivelse en forklaringsmodell på helt alminnelige menneskelig fenomener eller svakheter. Det er ikke heldig, sier Fotland.

Han får støtte fra Anders Torp, som selv vokste opp i en menighet hvor demonutdrivelser stod sentralt. Han har i dag brutt med miljøet, og er kritisk til arrangementet til Visjon Norge.

– Jeg er undrende til at Visjon Norge har invitert en religiøs leder som blant annet har utført demonutdrivelser på ungdommer, for å kaste ut demoner som «seksuell lyst» ut av dem. I tillegg stiller jeg spørsmål til hvorfor Visjon Norge samarbeider med en person som tror på og utøver dette.

LES MER: Kvinne døde etter demonutdrivelse

– Ikke et problem

Han viser til videoklipp på nettstedet Youtube, hvor pastoren foretar demonutdrivelser. Han mener praksisen til Maldonado bryter med flere menneskerettigheter.

– Jeg reagerer på hans syn på seksualitet og at han fra scenen har befalt ut seksuelle demoner av ungdommer. Det er brudd på privatliv, tankefrihet og samvittighetsfrihet.

Redaktør og styreleder i Visjon Norge, Jan Hanvold, vil ikke kommentere Torp sin kritikk, men synes ikke at demonutdrivelser i seg selv er problematisk

– Det foregår over store deler av den tredje verden.

Han forteller at TV-kanalen ikke forventer å fylle Telenor Arna, som har en makskapasitet på 23 000.

– Vi regner med at det vil komme mellom 3.000 og 5.000 mennesker, sier han.

– Hva er formålet med arrangementet og Maldonados deltakelse?

– Vi ønsker å presentere den nye kristenheten som vokser frem i Norge, og da snakker jeg om alle de misjonerende menighetene som har kommet til Norge og startet menigheter her. Maldonado er inviter for å inspirere disse gruppene.

– Vil Maldonado praktisere demonutdrivelser når han besøker Telenor Arena?

– Nei, det er ikke en del av norsk tradisjon og tro.

LES MER: Har provosert på TV i 12 år

Folkelighet

Også i 2015 besøkte den omstridte pastoren Norge. Hanvold forteller at de da opplevde at mennesker ble helbredet gjennom forbønn.

– Vi kaller konferansen for «Jesus helbreder i dag». Ikke bare dem som sliter fysisk, men også dem som sliter med angst og frykt. Vi tror på legevitenskapen, men samtidig ser vi at Ola og Kari Nordmann er opptatt av en overnaturlig helbredelse. Se for eksempel på all oppmerksomheten rundt Snåsamannen.

Førsteamanuensis Fotland er enig i at Visjon Norge og møtet med Maldonado appeller til noen mennesker.

– Vi snakker om en folkelighet som treffer et segment i befolkningen som ikke føler seg hjemme i mer tradisjonelle kretser. De signaliserer nærhet til folk, og at de bryr seg om både helse, arbeidssituasjon og hverdagsliv. Det er et enkelt og tydelig budskap: Stol på Gud, så ordner det seg. Alt annet som er mer komplisert slipper man å forholde seg til, sier Fotland.

Følg Vårt Land på Facebook!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter