Nyheter

Demokrater ble bombemål

Alle rørbombene som er funnet, er knyttet til demokratene. Trump skylder på mediene.

President Donald Trump anklager ­mediene for å nøre oppunder folks ­sinne etter at en rekke rørbomber er funnet hos ­demokratiske samfunnstopper, i tillegg til fjernsynskanalen CNN. Også skuespilleren Robert de Niro, en uttalt Trump-kritiker, fikk en mistenkelig ­pakke tilsendt kontoret i bydelen Tribeca på Manhattan, hvor han også eier en restaurant. Politiet frykter flere bomber.

«Hatefullt»

I går skrev Trump på Twitter at en «veldig stor del av sinnet som vi ser i samfunnet vårt i dag, skyldes etablerte mediers overlagte falske og unøyaktige rapportering, som jeg refererer til som falske nyheter. Det er blitt så ille og hatefullt at det er ubeskrivelig. Etablerte medier må rydde opp, FORT!»

Først var det den ungarskfødte forretningsmannen George Soros som fikk bombepakke i posten. Han er et ­yndet hatobjekt for høyrefløyen i USA og gjenstand for en rekke konspirasjonsteorier, skriver NTB. Så har en rekke ­demokratiske politikere, deriblant Barack Obama, Hillary Clinton, Eric Holder og Debbie Wasserman Schultz, i tillegg til CNNs redaksjon, fått det samme.

Sivilsert tone

Donald Trump lover å finne de skyldige. Men kritikere påpeker at mens presidenten på en side kaller til samhold, legger han på den andre siden skylden på mediene, og krever at de holder en mer sivilisert tone. Det gjør han uten å nevne at han selv ofte har angrepet de samme verbalt, sier motstanderne.

Pakken som ble sendt til CNN, inneholdt hvitt pulver og sprengladninger og var adressert til den tidligere CIA-sjefen John Brennan. Han er kommentator på flere TV-stasjoner. Trump har kalt ham «den verste CIA-sjefen i USAs historie», og trakk i august tilbake sikkerhetsklareringen hans på grunn av hans «uberegnelige opptreden og oppførsel». Men i et intervju med The Wall Street Journal innrømmet Trump at beslutningen kunne kobles til spesialetterforsker Robert Muellers etterforskning. Mueller gransker om presidentens medarbeidere samarbeidet med russiske myndigheter i forkant av presidentvalget.

«Se deg i speilet»

I går kom et kontant svar fra nettopp Brennan til Trump: «Hold opp med å skylde på andre. Se deg i speilet. Din støtende retorikk, dine fornærmelser, løgner og din oppfordring til fysisk vold er skammelig», skrev han. Og la til: «Fei for egen dør og prøv å opptre presidentaktig. Amerikanere fortjener mye bedre.»

Også CNN-sjefen Jeff Zucker har sagt at Donald Trump ikke forstår alvoret i sine utfall mot mediene.

– Presidenten, og spesielt presse­sekretariatet i Det hvite hus, burde forstå at ord har betydning. Så langt har de ikke vist at de forstår dette, sier sa Zucker onsdag.

Samtidig som nyhetene om bombe­pakkene ble kjent, sendte Trumps kampanjestab ut e-poster der CNN ble ­angrepet og anklaget for «falske nyheter». Kampanjestaben har siden beklaget e-postene og sagt at de ble sendt ­automatisk før bombenyheten ble kjent, skriver NTB.

Frykter flere

Etter funnet av rørbombene frykter politiet at det finnes flere som ennå ikke er avslørt. Det var full alarm i New York tidlig torsdag morgen, amerikansk tid, da en bombegruppe rykket ut til Robert de Niros kontorer. Bomben ser ut som de andre, og inneholdt eksplosiver og knust glass. Alle er blitt uskadeliggjort før de eksploderte.

En rekke gater ble sperret av etter hvert som bilkolonnen med blinkende lys beveget seg gjennom New York. Samtidig fikk folk i New York beskjed om å holde seg unna Manhattan, skriver NTB.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter