Nyheter

Demokratene frykter Trump mer enn Cruz

Barack Obamas tidligere kampanjesjef mener Donald Trump kan bli en særdeles vanskelig motstander i november.

– Vi har aldri sett noe lignende i politikken. Demokratene bør ikke sprette sjampanjekorkene selv om Trump leder. Han har trosset alle spådommer og konvensjoner, advarer David Plouffe i et intervju med Fox News.

Plouffe var hovedarkitekten bak Barack Obamas formidable kampanje i 2008, da den ferske senatoren trosset alle forhåndstips og slo storfavoritten Hillary Clinton, for deretter å knuse den republikanske kandidaten John McCain i selve presidentvalget.

LES OGSÅ: Kristne vender Trump ryggen

Farlig motstander

Den gang så Plouffe på nært hold hva som skjer når man undervurderer motstanderen, slik Clinton-leiren lenge gjorde med Obama i 2008. Nå advarer han demokratene om å undervurdere Trump, som han mener vil være en mye farligere motkandidat for Hillary Clinton enn senator Ted Cruz.

Når Obama vant Det hvite hus to ganger, skyldtes det langt på vei bred støtte i en avgjørende koalisjon av unge mennesker, minoriteter og kvinner. Plouffe mener det var mer Obamas fortjeneste enn det demokratiske partiets, og han mer Clinton nå må vise at hun gjr seg fortjent til støtte fra disse viktige gruppene.

Særlig blant unge velgere har Clinton slitt hittil i kampanjen. Mens hun har solid flertall bak seg blant eldre demokrater og minoriteter, flokker unge demokrater seg om den eldre og mer radikale Bernie Sanders.

LES OGSÅ: Trump refses som anti-Israel

Mobiliserer velgere

Clinton leder nå solid over Trump når velgerne blir spurt om hvem de foretrekker som president, men det kan fort snu. Clintons egen meningsmåler Joel Benenson sier at han ikke er spesielt bekymret for å møte Trump til høsten, men Plouffe frykter at Clinton-leiren da overser Trumps evne til å mobilisere nye velgere:

– Han har klart å bringe folk inn i prosessen, noe demokratene burde være veldig oppmerksom på, for til syvende og sist må du maksimere dine velgeres oppmøte for å vinne et presidentvalg, sier Plouffe.

Han mener Trump vil ha mest problemer med å appellere til latinamerikanere og forstadskvinner. Derimot har Trump stor appell blant vanlige arbeidere, som vanligvis stemmer overveldende på demokratene.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter