Nyheter

Delegasjonsstrid i blå leir

Det er uenighet i den blå fløyen av Hordaland KrF: Noen vil ha helblå liste. Andre mener det røde mindretallet må speiles.

I morgen er en nøkkeldato for KrFs retningsvalg. Den mye omtalte superlørdagen, der Hordaland, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Trøndelag og Troms skal ha ekstraordinære årsmøter. Mye blir derfor avgjort i dag. På søndag blir det avholdt møte i Nordland.

I Hordaland er det flere på blå side som er usikre på om fylkesdelegasjonen bør vektlegge representativitet mellom de «røde» og de «blå», eller om majoriteten bør gjenspeiles sterkere.

– Jeg er usikker på hva som er riktig å gjøre i den situasjonen vi er i nå. Vi har et ansvar for at partiet står mest mulig samlet også etter andre november, sier leder i Bergen KrF, Per-Erik Gåskjenn.

Det er hans reaksjon på spørsmål om hva han mener om det Torsten Mentzoni, leder i Bergen Vest, nylig sa til Bergens Tidende (BT): «Hvis vi er for snille med mindretallet, kan vi nulle ut fylkets vekt på landsmøtet».

– Jeg har stor forståelse for resonnementet bak hans vurdering, men ønsker at vi i utgangspunktet sender en delegasjon som er noenlunde representativ sier Gåskjenn.

Hvor tvilerne på blå side lander, kan dermed bli avgjørende for hvor mange røde delegater som sendes fra viktige Hordaland. De fleste Vårt Land har snakket med på blå side er fornøyd med den innstilte delegasjonen, hvor 11 navn er blå og tre røde. På rød side er det en tydelig misnøye med innstillingen, og de ønsker «perfekt» representativitet.

Les også: Agder kan punktere Hareides håp

Blått flertall

En opptelling BT har gjort viser at minst 48 av 87 delegater til fylkesårsmøtet i Hordaland ønsker å gå inn i dagens regjering. 31 har sagt at de vil stemme for Knut Arild Hareides alternativ.

Dermed blir trolig en blå majoritet avgjørende for hvor dyp fargen på delegasjonen blir. De fleste Vårt Land har snakket med på blå side er fornøyd med den innstilte delegasjonen, hvor 11 navn er blå og tre røde. Mens de på rød side mener at delegasjonen bør være helt representativ for årsmøtet.

Les også: KrF-veivalg gir løft på målingene i oktober

De mørkeblå

Noen ønsker seg derimot en helblå delegasjon.

– Jeg kommer til å gå for en så blå liste som mulig. Nå har jo Finnmark gått for en helrød delegasjon til tross for at de hadde mange som ville til høyre, sier leder i Fana og Ytrebygda KrF, Line Meyer.

– Har du snakket med mange om at du ønsker en blå liste?

– Jeg har snakket med min delegasjon på tre fra Fana og med KrFU, siden jeg inntil nå nettopp har sittet i styret der. Ellers har jeg sett det for eksempel Mentzoni har sagt i media, sier Meyer.

Nevnte Mentzoni er også krystallklar.

– Av samvittighetsgrunner har jeg landet på at vi bør gjøre rent bord. Det handler om abortering av foster med downs syndrom. Når helseministeren og statsministeren har gått ut og sagt at de er opptatt av å diskutere dette må vi gripe sjansen, sier Mentzoni.

Les også: Kan bli et langtidsskadet KrF

Likevekt

Lederen for Hordalands største lokallag Alver KrF, Stian Lavik, mener også at Hordaland bør følge flertallsviljen.

– Fullt ut representative delegasjoner fra Sør-Vestlandet gir en mismatch med landsmøterepresentasjonen til de forskjellige fylkene i Norge, sier Lavik

Han mener at strukturen for fordeling av landsmøtedelegater mellom fylkene gjør at Sør-Vestlandsfylkene må la flertallet bestemme, for at velgerne og medlemmene i deres fylker skal være tilstrekkelig representert på landsmøtet.

Den logikken følger langt på vei Bergen-leder Gåskjenn også. Derfor er han i tvil om hvor blåfarget Hordaland-delegasjonen bør være.

– KrF i Bergen fikk ved siste Stortingsvalg 6682 stemmer, mens Finnmark hadde 808. Bergen by fikk nesten like mange KrF-stemmer som de to trønder-fylkene til sammen, og de sender 13 delegater til landsmøtet, sier Gåskjenn.

Han tror Agders årsmøte kan bli avgjørende for hva de resterende fylkeslagenes velger å gjøre. En helblå Agder-delegasjon vil utløse et skred av vinneren tar alt årsmøter, tror han - da må også Hordaland-KrF forsvare sitt flertallsstandpunkt.

To hensyn

Helge Olav Nygard i Bjørnafjorden KrF forteller at det var viktig for dem at et eventuelt mindretall skulle reflekteres i deres utsending til fylket. Representativitet er et viktig prinsipp for fylkesårsmøtet også, mener han, men understreker også:

– Hvis vi stemmer gjennom en blå delegasjon representerer det bedre bildet av medlemmer og velgere nasjonalt. Samtidig skal vi leve sammen også etter dette. Jeg har ikke landet på hva jeg skal gjøre, og ser fordeler og ulemper med begge deler, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter