Kirke

De trosset nazistene – ble prester i skjul. Denne uka var det markering

Denne uka er det 75 år siden 18 prester ble ordinert i skjul for nazistene. – Et sterkt vitnesbyrd om en kirke som sto opp for de kristne verdiene, sier biskop.

Bilde 1 av 3

– For kirken betydde denne kampen veldig mye for bevisstheten om hva det vil si å være kirke. Hele den kampen har betydning og bør ikke glemmes, sier Carl-Wollert Krohn-Hansen, sokneprest emeritus og sønn av biskop Wollert Krohn-Hansen som foretok ordinasjonen på Helgøya kirke i 1944.

Som 17 åring ble han spurt om han kunne være organist under gudstjenesten. Han beskriver ordinasjonen for 75 år siden som en sterk begivenhet.

– Det er ikke så lett å skildre sine følelser når man er 92 år og som 17 åring. Men det er klart at det var høytidelig. Samtidig så tror jeg at min fars ro smittet over på meg, sier han.

LES MER: Utelatt fra fortelling om kirkens utvikling

Minnes

2. juli 1942 var 18 menn samlet i Helgøya kapell i Hamar bispedømme. De var klokkere, menighetsarbeidere og sekretærer i kristelige organisasjoner, og de latet som om de var utsendinger til et kretsmøte Sjømannsmisjonen. Men det som egentlig fant sted var en hemmelig ordinasjon, for å erstatte prester som hadde blitt forvist fra sine menigheter av nazistene. Initiativet til ordinasjonen kom fra Den Midlertidige Kirkeledelse (DMK), som ledet kirken etter at biskopene og prestene hadde nedlagt sine statsembeter i 1942.

– Min far var fullt klar over hvor farlig dette var. Han viste at det var en meget alvorlig affære, sier Krohn-Hansen, som sist helg deltok på en minnemarkering i Helgøya.

LES MER: En fredfull kriger

Prestemangel

En av initiativtakerne til minnemarkeringen var Torleiv Austad, professor emeritus ved MF vitenskapelig høyskole og nevø til en av ordinandene.

– Prestemangelen var særlig tydelig i Telemark bispedømme men også andre steder merket man at en del prester forsvant fra menighetene fordi de ble forvist av Quisling regimet, sier Austad.

Det lå lenge an til at ordinasjonen skulle gjennomføres i Oslo, men man fant senere ut det ville være bedre å ha den på Helgøya kirke hvor biskop Wollert Krohn-Hansen var.

– Han mente selv at ordinasjonen vil få et kirkelig grep ved at den fant sted der hvor han var forvist til, forklarer han.

Selve ordinasjonen fant sted etter Sjømannsmisjonens kretsmøte var avsluttet. De 18 fikk ikke ha med seg sine familier, så det var svært få andre tilstede.

– Man regnet med at ingen ville legge merke til at det kom en del unge menn blant utsendingene til kretsmøtet, sier Austad.

De 18 mennene var teologiske kandidater som kirkeledelsen mente var skikket til å bli prester. De fleste av dem kom fra bispedømmene som var hardest rammet av prestemangel som for eksempel Oslo, Agder og Rogaland.

– Det ble en dramatisk reise for flere av dem som ikke fikk reisetillatelse fra Oslo lenger enn til Eidsvoll. De måtte sykle til Hamar på lørdag for denne ordinasjonen, sier han.

LES MER: – Jeg har bedt til Gud om at jeg skulle få oppleve kirkens løsrivelse fra staten

Sterkt vitensbyrd

Hamar-biskop Solveig Fiske var også til stede på minnemarkeringen.

– Dette var en nasjonal, kirkelig begivenhet og derfor deltok også visepreses i Bispemøtet og representanter fra Kirkerådet, sier hun.

Fiske holdt selv en tale under markeringen hvor hun understreket viktigheten av å minnes hendelsen.

– Ordinasjonen på Helgøya er et sterkt vitnesbyrd om en kirke som sto opp for de kristne verdiene og sto opp for at menighetene skulle få prestetjenester, sier hun og legger til:

– Det var en risikabel handling som kunne få alvorlige konsekvenser for alle involverte.

Fire av de nye prestene ble senere fengslet, men konsekvensene ble ikke så alvorlige som fryktet, muligens fordi de politiske myndigheter da innså at krigen gikk mot slutten.

LES MER: Prestemangel flere steder i Norge, men i Trefoldighetskirken søker de «superprest»

---

Ordinasjonen på Helgøya

  • Den 2. juli 1944 ble 18 teologiske kandidater i stor hemmelighet ordinert til prester i Helgøya kapell.
  • Bakgrunnen for ordinasjonen var omfattende prestemangel.
  • Wollert Krohn-Hansen, biskop i Hålogaland bispedømme, og som hadde blitt forvist til Helgøya allerede i 1943, sto for ordinasjonen.
  • Kilder: Den norske kirke

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke