De smiler og trykker hender, men svikter freden
Lørdag går enda en frist ut for fredsløsning i Sør-Sudan. To bitre fiender smiler stadig til kamera og trykker hender, men blir aldri enige.
September 2019: I fjor høst kunne Sudans president Salva Kiir (til høyre) ønske sin erkefiende og avsatte visepresident Riek Machar velkommen tilbake til hovedstaden Juba. Målet om å etablere en samlingsregjering innen 12. november mislyktes.
Sam Mednick
Januar 2015: Etter forhandlinger i Arusha i Tanzania ble Sudans president Salva Kiir (til venstre) og opposisjonsleder Riek Machar enige om at de krigførende partene skulle gjenforene sitt splittede parti. Verken den eller fredsavtalen inngått 7. juli 2015 ble gjennomført.Sør-Sudans president Salva Kiir og lederen for opposisjonen, Riek Machar, bryter igjen og igjen fristen for å danne samlingsregjering og avslutte en voldelig konflikt som har pågått i over seks år.
Forrige frist var 12. november, men partene forlenget den til 22. februar. Lørdag økte optimismen da president Kiir gikk med på å redusere antall delstater fra 32 till 10. Så tok det knapt et døgn før erkefienden Machar nektet å godta et forslag om at de 10 delstatene skal inndeles i tre administrative områder; Pibor, Ruweng og Abyei.
Dermed virker det som fredshåpet i Sør-Sudan enda en gang er nullstilt. Opp mot 400.000 har dødd som følge av borgerkrigen som startet i desember 2013, og millioner er tvunget ytterligere ned i nød og fattigdom.