Nyheter

De rødgrønne lovet å avskaffe fattigdom

Fattigdom skulle avskaffes innen 2009, lovet de rødgrønne. I dag mottar de blåblå en rapport om den samlede, statlige støtten til barnefamiliene.

– Utvalget skal vurdere mulige endringer, blant annet for å redusere barnefattigdom og sikre god bruk av samfunnets ressurser.

Så sa barneminister Solveig Horne (Frp) da hun i juni 2015 satte ned utvalget som skulle fingranske alle de statlige støtteordningene barnefamilier nyter godt av.

I vel halvannet år har Ellingsæter-utvalget gått gjennom ordninger som barnetrygd, foreldrepenger og engangsstønad, kontantstøtte, stønad til enslig mor eller far, utdanningsstøtte og foreldrebetaling i barnehage og skolefritidsordning.

LES MER: Flyktningbarn fanget i fattigdom

Velferd

I dag blir rapporten overlevert Horne. I dag får Solberg-regjeringen råd om hvorden de kan jobbe mer målrettet for å få ned tallet på fattige barn, både etnisk norsk og de med innvandrerbakgrunn.

– Vi skal ha gode velferdsordninger for å sikre støtten til familier og barn. Vi vil se på om ordningene for barnefamiliene er målrettet nok. Mye har endret seg de siste 20 årene, og det er derfor på tide med en samlet gjennomgang, sa Horne i 2015.

Fattigleir

Jens Stoltenberg (Ap) gikk offensivt ut i 2005 etter at velgerne pensjonerte Bondevik-regjeringen. I Soria Moria-erklæringen slo Ap, SV og Sp fast at fattigdommen skulle avskaffes innen fireårsperioden var over.

Helen Bjørnøy, som den gangen var generalsekretær i Kirkens Bymisjon, utbasunerte at hun ville legge seg inn i en ny fattigleir utenfor Stortinget eller regjeringsbygget dersom ikke løftene ble innfridd. Så ble hun statsråd for SV.

LES OGSÅ: Hun er en av Norges fattigste

Unnskyldninger

Hvem-har-ansvaret-for-at-fattigdommen-ikke-går-ned-debatten har to ganger resultert i unnskyldninger fra regjeringsmedlemmer, først fra avtroppende statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) i 2005, så fra finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen i 2009.

– SV selv har bygget forventninger i forhold til de fattige som vi ikke har innfridd. Det beklager jeg, og det forstår jeg at man er skuffet over. De som fremdeles ikke har opplevd store forbedringer, har grunn til å være skuffet over det. Så nå må vi bare si unnskyld for det, sa Halvorsen.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter