Nyheter

De har ingen garanti mot tilbakefall

I kampen med å hjelpe rusavhengige ut av misbruket har tidligere rusmisbrukere opplevd tilbakefall. – Ingen unnskyldning for å ikke bruke ruserfaring for å redde flest mulig.

– Rusmisbruk er en sykdom. Fra tid til annen er det fare for å aktivere sykdommen, sier Jan Ivar Ekberg, prosjektleder for A-larms likemannstjeneste og erfaringskonsulent i A-larm Vest-Agder.

Ekberg vet hva han snakker om. Egen rusbakgrunn kombinert med fagutdannelse har tatt ham dit han er i dag.

– Mennesker med ruserfaring er en ubenyttet ressurs. For mange er det å være likemann en vei tilbake til arbeidslivet. Min erfaring kan gi andre mennesker bedre livskvalitet.

– Alltid en risiko

Vårt Land skrev tirsdag at Sykehuset i Telemark, Borgestadklinikken Blå Kors, bruker- og pårørendeorganisasjonen A-larm og seks kommuner fra høsten av skal i gang med et prosjekt der tolv tidligere rusmisbrukere skal fungere som likemenn.

Tanken er at dette skal være et supplement til ordinær behandling og at tett oppfølging fra likemennene skal bidra til at flere fullfører behandling og blir rusfrie.

– Det er alltid en risiko for at mennesker som har hatt utfordringer med rusmisbruk skal få tilbakefall. Vi har ingen garantier, sier Ekberg, før han understreker:

– Men vi må ikke unngå å redde mennesker som trenger det.

– Hva vil du si til dem som er skeptiske til at tidligere rusmisbrukere skal hjelpe folk med rusproblemer?

– Jeg forstår at noen tenker at det er dumt og at folk er redde for at den tidligere rusmisbrukeren skal få tilbakefall. Ikke alle er egnet til å være likemenn. Det er derfor vi har kurs, veiledning og opplæring.

LES OGSÅ: I Telemark skal rusmisbrukere få hjelp fra likemenn i arbeidet med å bli rusfrie

– Ikke tysting

Ekberg sier det hører med til sjeldenhetene at tidligere rusmisbrukere har hatt tilbakefall i rollen som likemenn, men han kjenner til tilfeller.

– I rusomsorgen er det mange mennesker med egenerfaring. Av og til skjer det at folk får tilbakefall. Det viktige er hvordan vi håndterer det. Vi gir våre likemenn beskjed om at de enten må melde fra selv, eller at de må hjelpe hverandre med å være åpne om det som skjer. Vi håper vi har skapt en kultur der dette ikke handler om å tyste på hverandre, men at det handler om å hjelpe hverandre.

Ekberg tror det er mange helsearbeidere i Norge som har tidligere brukererfaring fra rusavhengighet.

– Men det er ikke blitt snakket om. Vi trekker det frem og løfter det opp.

Samtidig minner han om at likemenn er et supplement til behandling i det offentlige.

– Å være tilgjengelig for en person 24-7 gjør likemennene mer ansvarsbevisste. Dersom jeg kan treffe min bruker rundt hjørnet, skjerper det meg med tanke på egen avhengighet.

LES OGSÅ: – Alle kan få et rusproblem

– Godt dere finnes

Ifølge Ekberg er det i Agder rundt 25 brukere som får oppfølging fra rundt 20 likemenn lønnet som fagarbeidere. Og selv om han vet at det alltid er en risiko for tilbakefall, mener han at A-larm sørger for et apparat rundt som gjør det trygt for både deltagerne og likemennene.

– Det kan alltid oppstå uforutsette situasjoner, men de må vi håndtere når de kommer. Det finnes det ingen garantier mot, men det må likevel ikke være en unnskyldning for å la være å satse.

Prosjektlederen er tydelig på at det som trengs er gode og trygge systemer, ikke redsel for tilbakefall.

– Tilbakemeldingene vi har fått er «det er godt at dere finnes, uten dere hadde jeg ikke hatt noe liv i dag». Andre sier at «med dere er det første gang i livet jeg tror på at jeg kan bli rusfri».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter