Nyheter

De ansatte får demokrati-stryk

Kirkerådets sekretariat får strykkarakter fra Åpen folkekirke – som har den kompakte majoritet i det valgte Kirkerådet.

Åpen folkekirke (ÅF) mener et foreløpig høringsnotat om regler for valg av bispedømmeråd og Kirkemøtet «ikke speilte det paradigmeskiftet som kom ved Kirkevalget 2015, og hang fast i en argumentasjon fra 2013 og bakover». Åpen folkekirkes styre forventer derfor at Kirkerådet, der ÅF har rent flertall, «får et kraftig omarbeidet høringsnotat til behandling i mars 2017».

Får kraftig medfart

– Dere får kraftig medfart i Åpen folkekirkes årsmelding, avdelingsdirektør Ole Inge Bekkelund i Kirkerådet?

– Ja, men det er fint med kritikk – særlig om demokrati og valgordninger. Alle er tjent med offentlig debatt om valgordningene. Hensikten med det foreløpige saksdokumentet var å stimulere til diskusjon. Et endelig dokument blir sendt ut på høring i forkant av vedtak om nye valgregler, som skal fastsettes på Kirkemøtet neste år.

Krevende valgordninger

Bekkelund peker på at det har vært krevende å komme fram til endelige valgordninger i Den norske kirke.

– Vi har laget ny valgordning i 2009 og 2011 – og nå håper vi å få på plass en ordning som kan vare ved mer enn i ett valg, sier han.

For første gang i Den norske kirkes historie ble det ved valget i 2015 stilt andre lister – Åpen folkekirkes – i tillegg til de bredt sammensatte listene som nominasjonskomiteene i bispedømmene har satt opp. Åpen folkekirke tok storeslem valget, med over 60 prosent av stemmene.

På Åpen folkekirkes agenda

Nest etter å få plass en liturgi slik at likekjønnede kan få gifte seg i kirken, står styrket kirkedemokrati og nye valgordninger øverst på organisasjonens agenda.

Åpen folkekirke har som målsetting å fjerne muligheten for indirekte valg av medlemmer til bispedømmeråd og Kirkemøtet. I det foreløpige saksdokumentet fra Kirkerådet blir det påpekt at det «har over tid vært ulike oppfatninger» om dette temaet.

Reagerer på formuleringer

Åpen folkekirke reagerer på at det i dokumentet «ble argumentert for indirekte valg med basis i at soknet som grunnenhet på den måten skal styrkes» og ble «spekulert i at direkte valg av alle leke medlemmer kan oppfattes som om bispedømmeråd og Kirkemøtet har et mandat fra kirkemedlemmene uavhengig av menighetene».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter