Nyheter

Dårlig hørsel tok krefter

Hørselsproblemene er en viktig grunn til at Per Arne Dahl går av som biskop for Tunsberg bispedømme til sommeren.

– Døvhet og tinnitus har gjort dagene ekstra krevende, sier Per Arne Dahl som har bestemt seg for å gå av som biskop i Tunsberg bispedømme.

Han legger vekt på at det er «en helhetsvurdering» som har fått ham til å ta avgjørelsen, men trekker fram at hørselsproblemene han fikk for vel to år siden har vært medvirkende.

– I en bispegjerning tar hørselsproblemene krefter. Samtidig har dette minnet meg på at det er fryktelig mange som har skjulte plager. Jeg har vært velsignet med god helse, og det har jeg fortsatt.

Til 70

Etter at Ole Christian Kvarme gikk av som Oslo-biskop i september i fjor i en alder av 69 år, har Per Arne Dahl vært den eldste i bispekollegiet.

Navnet hans har vært framme ved en rekke bisperekrutteringer, men svaret hans var hele tiden nei – før han til slutt sa ja til å bli nominert bispekandidat i Tunsberg, bispedømmet han hadde bodd i over 30 år. Da var han 64.

– Hvis jeg blir utnevnt, og hvis helse og vett holder, tenker jeg å stå i tjenesten til jeg blir 70 år, sa Per Arne Dahl til Vårt Land da han ble nominert.

Slik ble det ikke.

Ble redd

Hørselsplagene startet et år etter at han ble biskop i Tunsberg i 2014. Morgenen etter at han hadde tatt en dukkert var hørselen borte på høyre øre, og han hadde sterk øresus. I et portrettintervju med Vårt Land innrømmet han at han ble redd.

– Det er litt ydmykende. Å bli tatt hensyn til, å sette seg sånn at du har det friske øret mot folk, å sette seg litt bak i kirken for å beskytte seg mot sterk lyd, å måtte gå litt tidlig fra kirkekaffen, jeg som er en sosial kar. Det føles pinglete sa han.

Til St. hans

Biskopen fyller 68 år den 18. august i år og regner med at hans siste dag før han blir biskop emeritus, blir rundt Sankthans. Noe av det siste han gjør er visitas i Lier.

I pressemeldingen han sendte ut mandag takker han mange, også familie og venner som har «muliggjort en spennende tjeneste i kirken gjennom 43 år».

LES OGSÅ:

Biskopens hørselstest

Sa unnskyld for netthets

Ber Snåsamannen om unnskyldning

Vanskeligste valget

I mange år nølte han med å svare på spørsmålet om homofile og lesbiske skal vies i Den norske kirke. I 2015 ble svaret nei. Han gikk ikke inn for vigsel, men for en forbønnshandling.

«Dette er det vanskeligste valget jeg har stått overfor så langt», sa han til Tønsbergs blad.

Sammen med de andre biskopene gikk han likevel inn for å ha to likestilte vigselsliturgier i Den norske kirke og støttet vedtaket som Kirkemøtet gjorde for ett år siden.

Konsensus-glad

– Hvor vanskelig har denne saken vært for deg?

– Den var vanskelig fordi jeg kjente at jeg ble så trukket til begge sider. Jeg har vokst opp med klassisk kristen tro og med et klassisk syn på ekteskapet og familien. Samtidig har jeg møtt så mange venner og kolleger som har stått for andre overveielser. Disse har jeg dyp respekt for. Derfor er jeg glad for at vi i Bispemøtet og senere i Kirkemøtet arbeidet oss fram til en konsensus ut fra et sterkt ønske om å bevare kirkens enhet. De fleste, men ikke alle, opplever at de fortsatt har en plass i kirken.

Dahl avviser at vigselsaken har spilt noen rolle for at han nå går av.

– Det er tilbakelagt. Tvert imot, nå har jeg kjent på en frihet til å bygge kirke og være opptatt av andre spørsmål. Derfor har det siste arbeidsåret vært spennende.

Vemodig

Etter at han i over en måned har overveid å gå av, er han vemodig når avgjørelsen er tatt.

– Jeg er glad i Buskerud og Vestfold som utgjør Tunsberg bispedømme. Dessuten har vi nettopp etablert et dialogsenter i Drammen, vi har dratt i gang ungdomsåret i bispedømmet, og det er gledelig at vi rekrutterer mange unge, sier Dahl.

– Hva skal du bruke tida på når du slutter?

– Jeg er heldig som har en stor familie, og nå får jeg mer tid til fem barn og 13 barnebarn. Det gleder meg også at ordet pensjonist ikke finnes i Bibelen.

Biskopen har lyst til å formidle og veilede videre, ikke minst ved å «gi en håndsrekning til ungskogen av formidlere».

Samarbeid

– Hva sitter igjen hos deg etter fire år som biskop?

– Takknemlighet for Tunsbergs motto: Sammen skal vi gjøre Kristus kjent, trodd, tilbedt og etterfulgt. Dessuten takknemlighet for samarbeidskulturen i bispedømmet og bispekollegiet. Det har passet godt med den relasjonsbaserte ledelsen jeg har forsøkt å stå for, sier han.

Den siste tiden har kirken bak seg flere saker som kunne skapt konflikt, mener han og peker på ny arbeidspliktbestemmelser, opphevet boplikt for prester og kirkens selvstendiggjøring.

– I stor grad har vi møtt hverandre og sett hverandre, sier han og skryter også av sine medarbeidere på bispedømmekontoret.

– En biskop kan ikke jobbe som solospiller. Åndshøvdingenes tid er forbi, sier Per Arne Dahl.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter