Nyheter

Dansk politiker trakk forslag om skjeggforbud

En lokalpolitiker i Dansk Folkeparti foreslo å forby helskjegg blant helsepersonell, for så å trekke forslaget tilbake etter mindre enn et døgn.

Forslaget kom fra Henrik Thorup, som er partiets toppkandidat til regionsrådet (fylkestinget) i Region Hovedstaden. Det er kommune- og regionsrådsvalg i Danmark 21. november. Han skal ha satt seg det hårete målet om å forby helskjegg blant alle ansatte på danske sykehus, etter å ha møtt på en muslimsk lege med stort, svart skjegg på legevakten i Gentofte utenfor København.

– Det mener jeg ikke hører hjemme på et dansk sykehus, uttalte Thorup til storavisa Berlingske Tidende torsdag. På spørsmål om hvorvidt skjegg ikke er et personlig anliggende, svarte politikeren:

– Når man har et slikt skjegg på den størrelsen, så har man en viss religion som jeg aldeles ikke synes noe om. Den hører ikke til her. Det er det samme med hodebekledning. De gjør det kun for å markere at «jeg er muslim», og det gjør ikke vi andre. Vi går ikke rundt og sier «jeg er kristen», eller «jeg er jøde».

Fikk kalde føtter

Forslaget fikk opprinnelig full støtte fra Folketingsgruppa til Dansk Folkeparti, men fredag ettermiddag valgte Thorup likevel å trekke det.

– Debatten er kommet helt ut av proporsjoner. Jeg orker ikke å fortsette med den. Derfor dropper jeg nå forbudstanken, uttalte politikeren til dansk TV2.

Han understreket imidlertid at han fortsatt mener helskjegg ikke hører hjemme på danske sykehus. Forslaget fikk blant annet motstand fra regjeringspartiet Venstre. Deres integreringspolitiske ordfører, Marcus Knuth, uttalte i en tekstmelding til avisa Politiken at man måtte skille snørr og bart:

– Jeg er selv motstander av overdrevne religiøse symboler hos offentlige ansatte, men jeg mener at det vil være både feil og umulig å forby stort skjegg i et land som Danmark, hvor skjegg ofte har vært på moten helt siden vikingtiden. Ikke minst i sett i lys av julen med julenisser som går i møte.

Dermed ble Thorup sittende med skjegget i postkassa.

Skjegg er hygienisk uproblematisk

Selv om hygieneproblemene som kan knyttes til skjeggvekst lenge har vært et diskusjonstema, brukte altså ikke Thorup og Dansk Folkeparti dette som begrunnelse i sitt forslag. Ifølge Folkehelseinstituttet her i Norge finnes det heller ingen spesielle bekymringer for helsepersonell som ønsker å gro skjegg.

– Vi har ikke andre regler for skjegg enn vi har for hår. Så lenge innehaveren av skjegget utviser god hygiene, og skjegget ikke kommer i veien for arbeidet eller i kontakt med pasienten, er det ingenting i veien for at helsepersonell har skjegg, sier seniorrådgiver Mette Fagernes ved avdeling for resistens- og infeksjonsforebygging på Folkehelseinstituttet. Samtidig understreker Fagernes at det kan oppstå problemstillinger i forbindelse med bruk av maske, som leger og andre må ta hensyn til.

– Mange muslimer som ikke har stort skjegg.

Professor Berit Thorbjørnsrud ved Universitetet i Oslo mener skjegg ikke nødvendigvis er et kjennetegn blant muslimske menn.

– Det er jo mange muslimer som ikke har stort skjegg. Det finnes sikkert noen ytterliggående grupper som mener noe om at man skal la skjegget gro, vi har jo blant annet Taliban som eksempel, men det finnes ikke noen generell holdning om hvorvidt man skal la skjegget gro blant muslimske menn, sier Thorbjørnsrud, som underviser i Midtøsten-studier.

Hun ser en sammenheng med pågående debatter om hijab og nikab blant helsepersonell og i det offentlige rom, som foregår i både Norge, Danmark og andre deler av Europa.

– Nå orker de kanskje ikke å diskutere hijab flere ganger, og så nå flytter de fokuset over på menn. Det er et klart diskriminerende forslag, og jeg kan ikke forstå hvordan man skal iverksette det, særlig når store skjegg også er relativt vanlig blant danske menn, sier Thorbjørnsrud.

– Skulle man brukt målebånd for å definere hva som er et muslimsk skjegg? Det ligner jo på Taliban, påpeker hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter